Klasiky ze školní jídelny: Jak vyrobit stravitelnou UHO?
9. 1. 2021 Vaření
Známe ji všichni. UHO - univerzální hnědá omáčka, která ve školních i závodních jídelnách snad dodnes slouží jako omáčka vhodná ke knedlíkům, bramborám, rýži, k masu i k vajíčku, zkrátka ke všemu. Možná tedy překvapí, že i UHO se dá uvařit tak, aby byla poživatelná, dokonce přímo dobrá. Naučíme vás, jak na to.
Univerzální hnědá omáčka
Slepený kopeček rozvařené rýže, prorostlý, gumový flák masa, to vše přelité blíže neidentifikovatelnou hnědou tekutinou, někdy hustší, někdy světlejší, někdy doplněnou kyselými okurkami v přestrojení za znojemskou. Univerzální hnědá omáčka je základ kuchyně školních a závodních jídelen. Tahle česká klasika je ve skutečnosti omáčka cibulová. Otázkou je, zda je možné uvařit ji nejen poživatelně, ale také chutně. Jako vždy je to samozřejmě o zvolených surovinách a jejich kvalitě. Jak tedy na dobrou cibulovou omáčku?
Mohlo by vás zajímat
Hovězí s cibulovou omáčkou
Co budeme potřebovat:
- 3 velké cibule
- 500 gramů zadního hovězího
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 2 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- nové koření
- bobkový list
- celý pepř
Mohlo by vás zajímat
Postup: Cibulová omáčka je cibulová proto, že právě cibule jsou její základem. Kromě nich je ale potřeba také vývar, a protože chceme mít UHO opravdu chutnou, je dobré vyrobit si vývar domácí. Do normálního nebo tlakového hrnce tedy dáme očištěné hovězí maso, přidáme očištěnou mrkev a petžel a jednu oloupanou a přepůlenou cibuli. Přidáme nové koření, bobkový list a pepř. V tlakovém hrnci vývar vaříme hodinu, v normálním zhruba dvě, ale máme-li čas, můžeme i déle.
Po uvaření vývar slijeme, budeme jej potřebovat na omáčku. Vařené maso posléze pokrajíme na plátky a k hotové omáčce jej budeme podávat třeba s rýží nebo s houskovým knedlíkem.
Mohlo by vás zajímat
A teď konečně ta omáčka! V hrnci rozehřejme máslo a přidáme dvě nadrobno pokrájené cibule, opečeme je dozlatova. Poté cibulku zaprášíme moukou a vymícháme svetlou jíšku. Posléze po částech přiléváme vývar a vaříme na mírném ohni 20 minut, občas promícháme. Hotovou omáčku propasírujeme nebo pro plnější chuť rozmixujeme tyčovým mixérem. Je to jednoduché, ale uvidíte, že tahle UHO se stane oblíbenou součástí vašeho jídelníčku.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Klouzky v lese vypadají krásně, ale jak si s nimi poradit v kuchyni? Určitě si na nich pochutnáte
Klasiky ze školní jídelny: Tradiční křenová omáčka, jemná i řízná zároveň