Prvorepubliková Praha byla rájem kaváren. Do Slavie chodili vlastenci, do Louvru smetánka
28. 1. 2021 Historie a zajímavosti
Nový seriál České televize Zločiny Velké Prahy zavádí diváky do začáku 20. let 20. století. Období první republiky máme zafixované jako éru elegance a noblesy - a minimálně v Praze to tak určitě bylo. Centrum hlavního města země patřilo kavárnám a luxusním restauracím, v nichž se scházeli bohatí obchodníci, umělci i vlastenci.
Čapkové ve Slavii
První republika byla doba protknutá optimismem a svobodou a my ji dnes vidíme jako éru krásných dam a uhlazených gantlemanů. Nový seriál České televize Zločiny velké Prahy zavádí diváky do roku 1922, kdy se české hlavní město rozrostlo tím, že bylo k centru připojeno 38 okrajových obcí v jeho nejbližším okolí - třeba Břevnov nebo Dejvice, ale také dělnický Žižkov či Nusle. A zatímco v srdci stověžaté matičky mohl člověk opravdu potkat elegantní páry užívající si odpolední kávu a dortík v některé z vyhlášených kaváren, případně slavnostní oběd v nóbl hotelové restauraci, v těch méně bohatých částech lidé často strádali. Rozdíly mezi chudými a movitými byly i v té zlaté době obrovské. Jedním z běžných jídel "obyčejných" občanů byly například omaštěné nudle s mákem nebo něčím jiným, co měla hospodyňka zrovna po ruce...
Mohlo by vás zajímat
Dnes ale zavzpomínejme na ony zářivé prostory luxusních restaurací, z nichž mnohé hostily nejen bohaté obchodníky a smetánku, ale také řadu významných umělců. Některé přežily do dnešních dní a stále platí za výjimečná místa - třeba proslulá kavárna Slavia naproti Národnímu divadlu. Ta byla otevřena dokonce už v roce 1884 v paláci postaveném hrabětem Leopoldem Lažanským. A protože na nábřeží proudilo čím dál více zvědavců - to kvůli položení základního kamene ND - rozhodl se hrabě v přízemí stavby otevřít kavárnu. Název Slavia okolnostem vzniku podniku rovněž odpovídá; odkazuje totiž na národní hrdost Slovanů.
A ostatně, Slavia se postupně stala jakýmsi útočištěm pro nadšené vlastence i umělce. Chodil sem třeba Jaroslav Seifert, Vítězslav Nezval, bratři Čapkové i novinář Karel Teige. Za první republiky se pak interiér kavárny proměnil v módním stylu art deco. Na začátku první republiky se oblibě těšilo také Grand Café Orient fungující v prvním patře kubistického Domu U Černé Matky Boží v Celetné ulici. To ale bylo na začátku 20. let zrušeno a vnitřek domu byl kompletně využit pro vznik kancelářských prostor. Dnes je stavba památkou a opět v ní funguje kavárna, která ctí svůj původní předobraz. Nová verze originálního podniku ale byla otevřena až roku 2005.
Mohlo by vás zajímat
Kafkova Evropa
Nedaleko Slavie dodnes funguje jiná kavárna, která vznikla začátkem 20. století, a sice Café Louvre. Součástí kavárny otevřené roku už 1902 byly i herny a kulečníkový sál, klubovny pro exkluzivní hosty, specializovaná vinárna s moravskými víny a Tokajský sklep. Zdejší specialitou byla pařížská káva "Louvre" vařená ze zrn z vyhlášené pražírny Aloise Pelze sídlící v Platýzu, který je od kavárny, co by kamenem dohodil. Roku 1917 provoz podniku převzal zkušený kavárník Jan Náprstek a udělal z Louvru populární místo, které se největší slávy dočkalo právě v meziválečném období. Pražská smetánka chodila hlavně sem.
Mohlo by vás zajímat
Prvorepubliková Praha měla ještě jedno speciální místo, které tak trochu proslavil i Franz Kafka. Většina Kafkova předčasně ukončeného života byla spjata s Prahou, a tak není divu, že svoje jediné autorské čtení uspořádal právě zde. Bylo to roku 1912 v restauraci secesního hotelu U Arcivévody Štěpána na Václavském náměstí. Že vám to nic neříká? Toto místo si totiž získalo pověst luxusního podniku právě až za první republiky, když jej v roce 1924 koupil restauratér Karel Šroubek a podle sebe místo přejmenoval na Hotel Šroubek. Stále nic? Už vás nebudeme trápit - řeč není o ničem jiném než o Grand hotelu Evropa, jak bylo místo přejmenováno v 50. letech a je tak známé do dnešních dní.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Polévka jako součást hlavního chodu i samostatné jídlo: Jaký druh máte nejraději?
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Tradiční česká kuchyně: Udělejte si domácí nudle s mákem jako za první republiky!
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Valašský frgál se zrodil z omylu. Víte, že tradiční koláč se peče třeba i s kedlubnovou náplní?