Blíží se velikonoční vaječná smršť! Proč vajíčka nikdy neomývat a v jaké teplotě je skladovat?
22. 3. 2021 Tipy a triky
Jedním ze symbolů Velikonoc jsou vejce. I když si letos koledníky neužijeme, určitě stojí za to si jich pár obarvit alespoň pro vlastní potěšení a oslavu blížících se svátků jara. Aby se vám vše z vajec povedlo, je třeba vybrat ta správná. A nejenom to…
Vejce od českých chovatelů
Ideální je, pokud si vejce můžete pořídit přímo z nějaké farmy, kde máte jistotu kvalitních vajec. Ale ani v obchodě byste se neměli splést. Stačí, když z krabice či etikety vyčtete původ vajec. Jenom pozor na to, že se liší označení na obalu a kód přímo na vejci. Pokud najdete na obalu kód CZ, neznamená to, že jsou vejce vysloveně česká, ale pouze to, že byla balena a tříděna v Česku. Odkud vejce skutečně pocházejí, zjistíte přímo na skořápce.
Mohlo by vás zajímat
Jak vejce skladovat?
Jednoznačně špičkou dolů. Tam se totiž nacházejí póry, kterými vejce přijímá kyslík. Někdo má zvyk vejce po přinesení z obchodu omývat, jenže to je špatně, protože se tím naruší jejich ochranný obal. Ideální teplota prostředí, ve kterém skladujete vejce, by měla být přibližně 5 – 8°C. Nevystavujte je prudkým teplotním změnám, při kterých může dojít k tvorbě plísní. Uvědomte si, že i ve dvířkách chladničky teplota kolísá, proto je lepší je uložit spíš do jejích „útrob“.
Mohlo by vás zajímat
Kolik je vejci?
Při přípravě velikonočních dobrot budete potřebovat oddělovat žloutky od bílků, a to jde se staršími vejci celkem problematicky. Zda je vejce opravdu čerstvé ovšem poznáte snadno. Vložte jej do hrnce s vodou. Když klesne ke dnu, je čerstvé, pokud plave, bude lepší se mu vyhnout. Uvařené vejce, které si nabarvíte na domácí pomlázku, vám v lednici vydrží přibližně týden.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně uvařit vejce?
Nejhorší je, když dáte vařit vejce na barvení a ona vám popraskají. Proto je i při takto zdánlivě jednoduchém kroku třeba postupovat opatrně. V první řadě na vajíčka nepospíchejte. Před vařením je vyndejte z lednice a nechte je ohřát v pokojové teplotě alespoň čtvrt hodiny. Připravte si dostatečně velký hrnec, ve kterém budou ponořená přibližně centimetr pod hladinou. Pozor na to, že voda musí být studená a dostatečně osolená; nikoliv špetkou, ale klidně celou lžičkou soli. Plotýnku pod hrncem dejte na nejvyšší stupeň, aby se vejce začala vařit. Jakmile se tak stane, ztlumte výkon a vařte je přibližně deset minut.
Mohlo by vás zajímat
Malé, ale šikovné!
Lidé se často vyhýbají malým vejcím, protože mívají pocit, že zkrátka nějak nedorostla. Jenže každý chovatel vám potvrdí, že ta malá, která pocházejí od mladých slepic, jsou nejkvalitnější nejenom co do živin, ale i chuti. Proto je dobré připravit si z nich třeba omeletu, zatímco velká vejce bude lepší použít do těsta na beránka, do velikonoční nádivky či na jiné velikonoční dobroty.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Sušené ovoce v naší kuchyni. Využít se dá na mnoho způsobů
Od léta do podzimu jsme měli příležitost nasušit si zásobu některých druhů ovoce. Přebytky jablek a hrušek z vlastní zahrady dosoušíme ještě v… Číst více
Cukroví na poslední chvíli: Ukoulejte si kokosové, medovníkové nebo datlové kuličky
Neměli jste letos na pečení čas? Nebo jste se… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hitem internetu jsou vosí koule: Chutnají jako vosí hnízda, ale připravují se snáz a obejdete se i bez formiček
Vosí hnízda nebo také včelí úlky patří k… Číst více
Nepečené tatrankové kuličky: Voní oříšky a rumem, obalené v kokosu vypadají luxusně a chutnají božsky, přitom jsou jednoduché
Chtěli byste letos na svátečním vánočním stole… Číst více
Domácí Raffaello kuličky: Jsou jen ze tří ingrediencí a dokonale připomínají známé Raffaello. Jsou ale mnohem levnější
Jednodušší a lepší to být opravdu nemůže. Tyto Raffaelo kuličky se rozplývají na jazyku a jsou hotové do 15 minut. Jako nepečené cukroví je… Číst více
Jak dlouho před Vánocemi chystat nepečené cukroví? Stačí na poslední chvíli
Nepečené cukroví se připravuje poslední týden před Vánocemi. Všechny druhy cukroví máme upečené, nazdobené a uložené v krabicích. Zbývá nám… Číst více
Nepečené kuličky: Jak na ně? Využít lze zbylé suroviny z přípravy jiného cukroví
Nepečené kuličky jsou parádní volbou nejen pokud nestíháte péct, ale také v případě, že máte nepovedené nebo polámané cukroví. To vám skvěle poslouží… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
30 nejoblíbenějších druhů cukroví: Od perníčků přes linecké až po kokosové kuličky!
Různé druhy cukroví pečeme při různých příležitostech a svátcích celoročně, ale na Vánoce přece jen nejvíc. Naše země je navíc tradicí s množstvím… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Kvíz na téma vejce: Co vše o nich víte? Přinášíme několik rad a zábavný kvíz
Původní pudink vypadal jako jelito. Ten práškový vymyslel britský chemik pro svou ženu
S perfektní domácí majonézou ušetříte: Budou vám stačit jen tři ingredience
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 7 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 13 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 14 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 16 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 17 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 19 hodinami