Luxusní opilé dobroty: Jak vařit s vínem a pozvednout tak obyčejná jídla do kulinárního nebe?
10. 4. 2021 Vaření
Víno není jen lahodný nápoj, ale také skvělá surovina pro vaření. Ať červené, nebo bílé, obojí najde uplatnění v mnoha pokrmech slané i sladké kuchyně. Znáte zásady vaření s vínem? A víte, se kterými jídly dobře ladí? Pojďte s námi nahlédnout pod pokličku tak trošku opilé kuchyně.
Stopy alkoholu
Na začátek musíme ale hned uvést na pravou míru jednu věc. Z jídla s vínem se neopijete. Platí, že čím delší vaření při vyšší teplotě, tedy nad 80°C, tím méně etanolu v jídle zůstane. Samozřejmě záleží i na obsahu alkoholu ve víně, ale pokud jídlo vínem jen podléváte a dále jej pak dusíte či vaříte, je většina etanolu pryč, zůstává jen minimální množství. Víno však dodá jídlu svoji nezaměnitelnou chuť a vůni, a o to jde především.
Mohlo by vás zajímat
Jaká vína použít
Konkrétní odrůdy a značky necháme na vašem výběru, obecně ale platí, že sladká vína se obvykle přidávají do dezertů a bílá vína se hodí ke světlým jídlům, takže dodají šmrnc třeba drůbežímu a králičímu masu nebo rybám, ale taky italskému rizotu, smetanovým pokrmům nebo těstovinám. Červená vína se hodí ke všem tmavým masům, tedy především k hovězímu a ke zvěřině. Ale nemusí to platit vždy. Třeba takový kohout nebo kachna si skvěle rozumějí se sladším portským vínem, vyzkoušet to můžete podle tohoto receptu. Jedno pravidlo byste ale porušit neměli. Nikdy nedávejte do jídla víno, která vám nechutná a sami byste je nepili. Podřadné víno jídlo nevylepší, ale spíš pokazí. A to za to nestojí.
Kam s vínem
Od předkrmů přes polévky a hlavní jídla až po dezerty… Víno se uplatní všude. Nezaměnitelně patří třeba do paštik (recept na jednu takovou najdete tady), neobejde se bez něj italské krémové risotto nebo sladký žloutkový dezert zabaione. Italové rádi používají vína do jídel i k nim, ale proslulá ve vaření s vínem je hlavně francouzská kuchyně. Nejslavnějšími francouzskými ovíněnými jídly jsou asi cibulová polévka nebo kohout na víně (coq au vin), na něž zapsala recept do své knihy také Julia Child, slavná americká kuchařka a propagátorka francouzské kuchyně. Zkusit si uvařit tohle jídlo můžete podle vyzkoušeného receptu zde. Pokud neseženete kohoutka, použijte klidně kuře, ale zkraťtte dobu vaření. Víno zse neztratí ani ve sladké kuchyni; ostatně, používala je při pečení Božích milostí již naše oblíbená kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová.
Co (ne)dělat
Předně nikdy nemíchejte v jednom jídle různé druhy vína. Byl by z toho spíš vinný „guláš“, což není žádoucí. Víno nedávejte do vařených nebo dušených jídel moc pozdě, mělo by při přípravě do jídla přijít mezi prvními ingrediencemi. Jednak jedině tak dodá jídlu maximum své chuti, jednak se také dost alkoholu vyvaří, takže se nemusíte bát po obědě třeba řídit nebo dát jídlo dětem. Zároveň ale nepoužívejte více vína, než je uvedeno v předpisu. Vinná vůně a chuť by mohly přebít všechny ostatní suroviny. A konečně, pokud budete k jídlu víno také podávat, použijte přesně to stejné, které jste dali do vaření.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Chyby při tvoření studeného pohoštění: Dbejte na kvalitu a čerstvost surovin
Myslet je potřeba mimo jiné i na to, že nakrájené ovoce na tácech začne během chvíle hnědnout. Pomůžete mu nejlépe tím, že z něj připravíte ovocný… Číst více
Časté chyby při přípravě pomazánek: Dbejte na čerstvost a nekombinujte mnoho surovin
Příprava pomazánek je velmi snadná. Ale tak jako u všeho, i zde je potřeba se vyhnout zásadním chybám, kvůli kterým byste si na pomazánce… Číst více
7 nezdravých kombinací: Proč byste neměli dávat do čaje mléko a potírat toust marmeládou
Ráno čerstvý toast s marmeládou a večer pořádný… Číst více
Co vysadit na jednom záhonku? Máta je skvělý parťák k bramborům, česnek chrání před plísněmi a rajčatům to vedle okurek nesvědčí
Někdy bývá zahradničení trochu metodou pokus-omyl… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Den červeného vína
Sedm jídel, na kterých ujíždí britská královská rodina: Kate miluje čočkové kari a král Karel si neodpustí bažantí koláč
Buchty po ránu: Nadýchané bydžovské peciválky podle receptu Josefa Maršálka. Vláčnost zaručí jeden krok při přípravě
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Jablečné řezy s rybízem a vanilkovým krémem
Přidáno před 3 hodinami
Bramboráky plněné masovo zeleninovou směsí
Přidáno 11. 5. 2024 09:00
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno 10. 5. 2024 11:29
Kokosový dort bez mouky
Přidáno 10. 5. 2024 10:57
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno 10. 5. 2024 09:45
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno 10. 5. 2024 07:25