Těstoviny podle předpisu: Víte, proč se Pasta alla Norma jmenují podle opery?
22. 4. 2021 Historie a zajímavosti
Milujete lilek a zároveň máte rádi těstoviny? Pak určitě musíte vyzkoušet slavný italský pokrm, známý už 200 let. Příprava je snadná, na ingredience taky není recept náročný - tak nezbývá, než se pustit do vaření!
Těstoviny podle předpisu
Slovo pasta znamená v italštině těstoviny, spojení „alla norma“ se překládá jako „podle normy“ nebo „podle předpisu“. Pasta alla Norma je italský pokrm, který zajímavých způsobem kombinuje smažený lilek, vařené těstoviny, rajčata a strouhaný sýr ricotta. Podle The Oxford Companion to Italian Food jde o typické jídlo sicilské kuchyně. Jak ve své knize S Italem v kuchyni píše známý kuchař Emanuele Ridi, tahle dobrota opěvuje hlavně lahodnost lilku. Na její recept se přišlo již v roce 1800 ve městě Catania. Tehdy podle Ridiho přesně tuhle kombinaci těstovin, rajčat, strouhaného sýru a lilku ochutnal v jedné restauraci sicilský spisovatel, novinář a básník Nino Martoglio, a prohlásil, že je „jako podle normy“. Myslel tím jídlo tak dokonalé a po všech stránkách vyladěné, jako byla proslulá opera s názvem Norma od italského skladatele Vincenzo Belliniho. Název tomuto pokrmu už zůstal a příprava je stejně snadná jako kdysi.
Mohlo by vás zajímat
Vařte jako Ital!
Co na jídlo s názvem Pasta alla Norma potřebujete? Těstoviny rigatoni nebo penne, dále lilek, rajčatový protlak, česnek, cibuli, olej - slunečnicový i olivový, sůl, pepř, bazalku a tvrdý sýr ricotta nebo balkánský sýr. Lilek je potřeba nejdříve nakrájet na plátky asi 1 cm široké a řádně prosolit, aby se z něj dostala přebytečná voda a aby zelenina ztratila případnou hořkost. Nasolený lilek nechte „vypotit“ asi 30 minut, pak jej důkladně otřete kuchyňskou papírovou utěrkou, zlehka obalte v hladké mouce a smažte v rozehřátém slunečnicovém oleji z obou stran dozlatova. Právě mouka zajistí, že lilek při smažení nenasákne tolik tuku a udrží si tvar a křehkost. Osmažené plátky lilku nechte okapat na kuchyňské papírové utěrce.
Mohlo by vás zajímat
Mezitím nakrájejte nadrobno cibuli a nechte ji na olivovém oleji zesklovatět. Přidejte oloupaný a nožem rozmačkaný stroužek česneku a vše zalijte kvalitním rajským protlakem. Uvařte těstoviny a sceďte je. K rajčatové směsi přihoďte na čtvrtky nakrájený osmažený lilek a nechte společně prohřát. Přidejte natrhanou čerstvou bazalku a nastrouhanou ricottu. Opět prohřejte, a pak už hned podávejte. Těstoviny na závěr posypte ricottou a můžete je taky pokapat olivovým olejem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský
Osvědčené tipy, jak ušetřit čas při vaření luštěnin: Zjednodušme si přípravu těchto zdravých potravin a konzumujme je častěji
Jak na správně uvařené těstoviny? Nepodceňujte tyto kroky!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 58 minutami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 4 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 5 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 7 hodinami
Červená řepa s balkánským sýrem a balsamicem
Přidáno před 8 hodinami
Zapečené kuřecí prso s rajčaty a sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Je to sýr, není to sýr? Mascarpone je základem tiramisu, ale hodí se i do slané kuchyně
K večeři i na oslavu: Tradiční i netradiční pomazánky, které zvládnou i začátečníci