Nejlepší ovoce v každé lahvičce. To jsou džemy Darbo
8. 6. 2021 Tipy a triky
Rodinná firma Darbo začala vyrábět ovocné džemy a sirupy už v roce 1879. Nyní ve svých třech tyrolských závodech vyrábí vysoce kvalitní produkty pro restaurace a hotely, ale i běžné spotřebitele v Rakousku i mimo něj.
To nejlepší ovoce v každé lahvičce – to jsou džemy rakouské rodinné společnosti Darbo. Nezáleží na tom, zda bylo ovoce nasbíráno ve volné přírodě, nebo sklizené na poli. Klíčový je výběr správných odrůd, které se pěstují ve správném prostředí, kultivují se a sklízí v době, kdy jsou dokonale zralé. Ovoce je navíc kvůli vysokým standardům kvality pečlivě kontrolováno a ochutnáváno, aby byly jasné parametry, jako je obsah cukru a kyselin.
Zásoby na dobu mimo sklizeň
Důležité je i to, co se s ovocem děje po sklizni. Kdo někdy vyráběl domácí džem, dobře to zná. Ovoce je třeba omýt, odstranit listy, pecky, jádra a stopky… Potom nastupuje postup odborníků z Darbo - ovoce se rychle zmrazí, aby se zachovala jeho čerstvost a aby vždy byly po ruce dostatečné zásoby meruněk, jahod a malin a dalších dobrot i mimo období sklizně.
A protože v Darbo vyrábějí džemy už desítky let, dobře vědí, jak důležitý je poměr cukru a ovoce, proto se granulovaný cukr a pektin přidávají do směsi postupně a pečlivě se zahřívají a míchají, dokud není poměr dokonalý. Až potom se pro zvýraznění chuti přidává koncentrovaná citronová šťáva. Takový postup zajistí, že výrobek neztratí přirozenou chuť ovoce.
Starý rodinný recept
Své vlastní rodinné stříbro v kuchařce po babičce má asi každý z nás, nejinak je tomu v případě společnosti Darbo. Džemy jsou připravovány podle starého rodinného receptu. Pochutnat si ale můžete i na ovocných pomazánkách, i ty jsou podle staré receptury, a i na ně je používáno vysoce kvalitní ovoce a pečlivé postupy přidávání cukru a míchání.
Nejlepší brusinky jsou ze Skandinávie
Specialitou Darbo je třeba omáčka z divokých brusinek, kterou výrobce označuje dokonce za lahůdku pro chuťové pohárky, což však vzhledem k 60% obsahu ovoce není překvapivé. V Darbo sázejí na to, že nejlepší brusinky na světě rostou ve volné přírodě ve Skandinávii. Ochutnejte třeba zvěřinu či rybu nebo dezert s brusinkovou omáčkou. Jemná a zároveň ostrá chuť brusinek dodá pokrmu zvláštní nádech.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Plesné tašky z lednicko-valtického areálu: Bramborové placky jsou křupavé, krásně voní sádlem a úplně nejlepší jsou se škvarky
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14