Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
20. 12. 2021 Tipy a triky
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by většina pokrmů neměla tu správnou chuť. Přitom starověké národy se bez ní dlouho obešly, používat ji začali až Řekové v 7. století před naším letopočtem.
Kdy solit maso
Víte, že ani odborníci se neshodnou, zda osolit maso před pečením, nebo až po něm? Podle foodblogerky Emmi (emmikochteinfach.de) je vhodnější maso osolit předem. Orestovaná sůl tak pomůže masu rozvinout chuť a vůni a to naše chuťové pohárky rozhodně ocení! K solení předem se přiklání i britský gastropublicista James Peterson v knize Co by měl vědět správný kuchař. Ten doporučuje maso a ryby osolit asi dvě hodiny před tepelnou přípravou, aby sůl prostoupila do suroviny. Nebojte se ani soli ochucené, například medvědím česnekem. Peterson připomíná, že sůl vytahuje z masa vodu, a to může zabránit dokonalému orestování, proto těsně před přípravou maso či ryby otřete dosucha.
Mohlo by vás zajímat
Není maso jako maso
Záleží na správném dávkování, druhu masa a také na tom, kdy maso před pečením osolíte, aby se chuť správně rozvinula a maso zůstalo křehké a šťavnaté. Maso na steaky je lepší solit těsně před tím, než je dáme na pánev. Celou vepřovou nebo hovězí pečeni, případně i celé kuře, lze určitě nasolit a naložit několik hodin předem. Koneckonců, maso by mělo skutečně pustit šťávu, abyste na konci získali silnou omáčku. U oblíbeného guláše nebo krájeného masa na ragú je naopak lepší nesolit vůbec, nebo jen mírně čtvrt hodiny před dušením. Na půl kila stačí „špetka“, tedy malé množství, které vezmeme mezi prsty. Na konci vaření dosolte podle chuti.
Mohlo by vás zajímat
Zelenina a těstoviny s citem
Kedlubny, brokolici, nebo chřest, je třeba solit opatrně, aby si zachovaly svou chuť. Čerstvé houby lze sice před tepelnou úpravou naložit do bylinkové marinády, ale solit raději až nakonec. Sůl totiž brání rozvinout jejich přirozené aroma. Ostatní zeleninu před vařením nebo vařením v páře můžete osolit. Lilek je vhodné nakrájet a osolit předem, aby se mohl tzv. vypotit, tedy zbavit přebytečné vody. Nasypete při vaření těstovin sůl do hrnce, je co tam napustíte vodu? To je veliká chyba! Sůl se v tomto případě usazuje na dně a navíc tam zanechá i nezvhledné skrkvrny a mapy. Počkejte tedy, až voda přijde do varu, a na každý litr vody počíejte s jednou zarovnanou kávovou lžičkou soli – což je asi 7 g. Pak můžete vložit těstoviny a uvařit podle návodu.
Mohlo by vás zajímat
Lehce a s mírou
Nezapomínejte, že sůl je dobrý sluha, ale zlý pán. Kuchařka pro zdravé srdce doporučuje omezit přísun soli zvláště v případě, že jste do vaření použili některé z ochucovacích prostředků, omáček nebo kořenících směsí. Jde především o různé masové výtažky v kostce, salátové dipy, různé omáčky k masu apod. Dávejte proto přednost vlastním masovým nebo zeleninovým vývarům s malým množstvím soli, zálivky na salát nebo pikantní dipy či omáčky si připravte čerstvé raději sami. Budete vědět, co jste do nich dali, a určitě vám budou i víc chutnat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Svatomartinské akce: Kam zajít na kaldoun, kam na husičkový guláš a kde mají nejlepší lokše?
Při příležitosti svátku svatého Martina se koná… Číst více
Ochutnejte mladé víno… Ten správný čas pro svatomartinské nastává 11. 11. v 11 hodin 11 minut
Když vinaři mohou ochutnat a zjistit, jak dopadla… Číst více
Svatomartinské víno 2022: Velký přehled, kde se od zítřka bude koštovat, za kolik letos pořídíte lahvinku a kde bude vypečená husa
Svátek svatého Martina netrpělivě očekávají nejen… Číst více
Jak na mramorování bábovkového těsta. Video návod na efektivní zdobení těsta
Bábovkové nebo dortové těsto rozdělte na dvě části. Mohou být stejně velké nebo jedna část větší než druhá. Jednu část obarvěte prosátým práškovým… Číst více
Svatý Martin
Svatý Martin bývá uctíván jako ochránce a patron všech vojáků, jezdců, koní, hus a vinařů. Tento svátek je spojen s hodováním a patří k němu velké… Číst více
Jak upéct svatomartinskou husu? Poradíme, jak na to, aby chutnala jako od babičky
Prvním krokem k dokonalé pečínce je výběr masa. Mladší a menší husy mají daleko křehčí a jemnější maso. Starší husa má naopak tužší maso a více tuku.… Číst více
3 tipy na chutnou bábovku: Vyměňte kakaové mramorování za svěží špenátové
Bábovku lze připravit z jakéhokoli těsta kynutého, třeného nebo piškotového. Dále můžeme přidat ořechy, čokoládu, rozinky, či kokos. Na Velikonoce… Číst více
Hostina na svatého Martina: Připravte si husí pečínku, svatomartinské rohlíčky nebo kaldoun!
Na svatého Martina nejlepší je husina, říká jedna… Číst více
9 nejlepších svatomartinských dobrot: Dáte si posvícenské koláčky nebo vinné rohlíčky?
I když byl svátek svatého Martina už ve čtvrtek,… Číst více
Třená mramorová bábovka podle Josefa Maršálka: Vláčný korpus a kombinace čokolády a kokosu dohromady chutnají božsky!
Dozlatova upečená a zasypaná cukrem je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Malá řeznická abeceda: Jak si správně vybrat hovězí na pečení a co dělat s veverkou?
MasterChef Česko: Vychutnejte si dokonalý steak s glazovanou mrkví a salátem coleslaw
Ryby na grilu: Poradíme, jaké bylinky a marinády jsou nejlepší a jak postupovat
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 9 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 22 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49