Horký nepořádek v pytlíku. Kanadská dobrota poutine je novým hitem českých bister
10. 6. 2021 Historie a zajímavosti
Možná už jste o něm slyšeli nebo ho někoho viděli jíst. Poutine, to jsou dvakrát smažené hranolky zapečené se sýrem a zalité hustou omáčkou. V Kanadě se jedná o jedno z nejrozšířenějších jídel, které v některých oblastech považují přímo za národní. Tato ne zrovna dietní, ale o to lahodnější dobrota si už našla cestu i do českých podniků, které ji nabízejí čím dál častěji a vznikají u nás dokonce i bistra specializující se přímo na poutine. Ochutnáte?
Co je to poutine? Nepořádek!
Máte už dost cheeseburgerů, párků v rohlíku a smaženého kuřete? Milujete hranolky a jíte maso? Pak rozhodně musíte zkusit poutine, fast food pocházející z Kanady, který si - chce se říct konečně! - našel cestu i do České republiky. I když se toto jídlo v našich končinách začalo objevovat už někdy před pěti lety, dnes jej na menu zařazuje víc a víc podniků. Oč se vlastně jedná?
Mohlo by vás zajímat
Jak popisuje stránka Poutine.cz, jsou to fritované hranolky posypané sýrem a přelité horkou hnědou omáčkou. Je to pokrm typický pro Kanadu, a to zejména pro provincii Québec, kde jej podle dochovaných zdrojů také v 50. letech 20. století vymysleli. „Na vynález tohoto jídla si nejčastěji dělá nárok malé město Warwick v Quebeku, kde prý v roce 1957 požádal zákazník restauratéra Fernanda Lachance, aby mu hodil sýr a hranolky do jednoho sáčku s horkou omáčkou. Tak se zrodil název „poutine“, což je francouzské slovo, které znamená horký nepořádek — hot mess,“ uvádí Poutine.cz.
Mohlo by vás zajímat
Ze začátku tedy poutine bylo považováno spíše za junk food, postupně se ale rozšířilo po celém Québecu a dnes jej Frankokanaďané považují za své národní jídlo. Hranolky a omáčka z masového vývaru zahuštěného tmavou jíškou jsou základ. Dál do této dobroty přijde sýr, trhané či mleté maso nebo slanina, někdy se přidává i hrášek, smažená cibulka a houby. Pod názvem Disco Fries si poutine můžete dát i v USA.
Kde ho ochutnat
Poutine se začíná objevovat v nabídkách restaurací a bister, které se zabývají americkou kuchyní. Laicky řečeno - tam, kde si dáte burger nebo luxusní hot dog si dost možná můžete objednat i poutine. Pokud chcete ochutnat opravdu autentickou verzi této chuťové bomby, zajděte si do podniku Garage v pražském Karlíně. Založil jej Michal Kubenk spolu se svou životní partnerkou Terezou Štroblovou. Jak prozradili v rozhovoru pro magazín Vitalia, on žil od jedenácti let v Kanadě, ona byla letuška. Potkali se za hranicemi, zamilovali se, založili rodinu, pak se vrátili do Čech - a otevřeli Garage, kde podávají výhradně poutine, ačkoliv na několik různých způsobů. Při procházce pražským centrem si slušné poutine můžete dopřát také v bistru Sousto u zastávky tramvaje Újezd. Pokud máte blíže do Brna, tam si výtečné poutine dáte v Eh! Bistru. Zdejší poutine doporučuje i Lukáš Hejlík ve své Gastromapě.
Poutine samozřejmě můžete zkusit udělat i doma - pořádně vypražené hranolky zalité hustou, voňavou omáčkou a dotažené k dokonalosti božským sýrem určitě vyrobit zvládnete. Přesto ale doporučujeme si na něj nejprve alespoň jednou zajít k „profesionálům“, abyste věděli, jak má doopravdy chutnat.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Guláš má hořkou příchuť? Poradíme vám několik jednoduchých způsobů, jak jídlo zachránit
Rychlé obědy hotové do 30 minut: Udělejte si koprovku, krůtí řízky nebo plněnou tortillu!
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 9 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 11 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 12 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 14 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 16 hodinami
Komentáře
10. 6. 2021 15:46
10. 6. 2021 14:18