Zapečená česneková bageta jako z pizzerie: Tipy a triky na perfektní pochoutku
23. 6. 2021 Vaření
Grilujete maso a nechce se vám dělat příloha? Případně pořádáte party nebo chystáte větší menu a potřebujete vymyslet nějaký lehký předkrm? Ve všech případech se hodí bageta s bylinkovým máslem. Poradíme vám, jak udělat česnekové máslo i jak dlouho bagetu zapékat.
Nejlepší pečivo
Samozřejmě můžete klidně koupit bagetu v supermarketu, ale lepší je zajít do pekařství (nejlépe do francouzského, protože tam vědí, jak se bagety dělají) - a vůbec nejlepší je upéct si česnekovou dobrotu doma vlastní. Není to vůbec těžké a stačí vám jen mouka, sůl, cukr, droždí a vlažná voda. Podle našeho přesného návodu zvládne křehkou bagetu upéct i začátečník. Jen myslete na to, že není vhodné promazávat máslem a zapékat bagetu hned v den pečení. Čerstvá se hůř krájí a měkká střídka absorbuje náplň až moc. Proto je lepší plnit bagetu až jeden den po upečení. Nemáte bagetu? Nevadí! Kromě baget lze plnit například italské pečivo ciabattu anebo veku.
Mohlo by vás zajímat
Správná náplň
Na naplnění dvou větších ciabatt nebo klasických baget, případně jedné veky budete potřebovat 120 g změklého másla, čtyři stroužky česneku, asi 30 g strouhaného parmazánu a nasekanou petrželku. Postupujte tak, že změklé máslo smícháte s prolisovaným česnekem, parmazánem a nadrobno nasekanou čerstvou hladkolistou petrželkou. Směs řádně utřete, až se všechny suroviny spojí. Ochutnejte a případně dosolte.
Mohlo by vás zajímat
Jak bagetu plnit a péct
Možností je více. Bagetu můžete rozkrojit podélně napůl a důkladně potřít česnekovým máslem. Druhou možností je nakrájet ji na plátky a potřít máslem, no a nakonec je ještě možné bagetu nechat vcelku a plátky jen nakrojit, ale nedokrojit. Pak si každý svůj kousek rozpečeného pečiva odebere sám až po zapečení. Ve všech třech případech lze po promazání nakonec bagetu ještě posypat najemno nastrouhaným parmazánem. Ale pozor, pokud jste máslo solili, mohlo by to být už moc! Promazanou bagetu dejte řeznou stranou nahoru do předem vyhřáté trouby nebo na rozpálený gril a pečte asi 2 až 3 minutky. Čas určitě hlídejte a nikam neodcházejte, bagety se rády připalují! Jakmile jsou okraje zlatavě hnědé, je hotovo a můžete ihned servírovat. A pokud se vám trouba zapínat nechce, ale milujete tu chuť česnekového másla, klidně si připravte předkrm jako z pizzerie. Bagetu jen nakrájejte na plátky a podávejte s mističkou máslové „pomazánky“. I tak bude tahle kombinace všem chutnat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Česnek - nepostradatelný pomocník v kuchyni s bohatou historií
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 3 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 8 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 10 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 12 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 13 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Jak zpracovat růžičkovou kapustu na chutný oběd či večeři? Zapečená s oblíbenými surovinami bude výborným jídlem