Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Co ze starých rohlíků? Udělejte žemlovku, domácí chipsy nebo netradiční trhanec!
Zdroj: Toprecepty, mika59

Také se vám stává, že nakoupíte víc rohlíků, než zvládnete sníst? Nejste v tom sami. Když je něco levné, tak se obvykle moc nedržíme zpátky. Přesto je škoda rohlíky vyhodit, byť už trochu „gumovatí“. Víme, co s nimi!

Domácí strouhanka

Klasika, jež opravdu nikdy nezestárne. Rohlíky, které už jsou suché na padrť, můžeme jednoduše nastrouhat na domácí strouhanku. Ta se hodí nejen k obalování řízků, ale třeba i jako křupavá posypka na vařený chřest nebo jako součást drobenky na výtečný rebarborový koláč.

Voňavé krutony

Milujete křupavé chlebové chipsy bake rolls? Udělejte si je z rohlíku! Stačí starší rohlík nakrájet na plátky, asi 0,5 cm silné, potřít směsí oleje a česnekového či jiného koření podle chuti a upéct v předehřáté troubě při 100°C dokřupava. Levné a dobré pohoštění je na světě! Další možností je krutony na špejli ozdobit polévku.

Žemlovka

Jedněmi milovaná, jinými nenáviděná. Žemlovku mnozí z nás pamatují jako rozmáčenou břečku ze školní jídelny. Ale vůbec tomu tak být nemusí! Jednoduché jídlo ze starších rohlíků, mléka, vajec a jablek může být fantastickou večeří či letním obědem, když jej správně připravíte. Rohlíky tvoří základ, který vylepšíte mlékem, smetanou, rozinkami či tvarohem, zkrátka podle domácích zásob nebo podle vaší chuti. Ještě snazší než žemlovka je ale trhanec...

Jednoduchý trhanec

Císařský trhanec je známá rakouská dobrota, podobná na kousky natrhané palačince. Připravuje se z mléka, vajec, mouky, rozinek a dalších ingrediencí. Oproti tomu na trhanec z rohlíků, který ve facebookové skupině Skromné vaření a pečení pro každého zveřejnila Lenka Chmátalová, budete potřebovat 1 a půl rohlíku, 1 dcl mléka, 1 vejce, trochu soli a cukru. Rohlík nakrájejte na plátky, pokropte je mlékem a přidejte k nim jedno rozšlehané vajíčko. Na pánvi upečte z obou stran a pomocí vidličky roztrhejte. Pocukrujte a podávejte s ovocem nebo kompotem.

Vyplnění karbanátků či sekané

Starší rohlíky namočené do mléka, vody, vývaru nebo smetany mohou dobře sloužit také jako náhrada masa a „lepidlo“ v sekané či karbanátcích. Pomůžou jídlu navíc dodat šťavnatost a sytost. Pokud chcete dobroty z mletého masa něčím nastavit, lepší než klasická strouhanka je právě navlhčený rohlík.

Omeleta s rohlíky

Jako příloha se „gumové“ nebo suché rohlíky k vaječné omeletě moc nehodí, spíš by jídlo pokazily. Ale jako nádivka jsou vynikající. Stačí, když starší rohlíky nakrájíte na kostičky, navlhčíte mlékem či vodou, poté „vyždímáte“, přidáte k rozšlehaným vejcím a klasicky osmažíte v pánvi z obou stran dozlatova. Omeleta bude nadýchaná a šťavnatá, a zvenku přitom krásně křupavá!

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více