Holka u plotny radí: Jak uvařit rajskou omáčku jako od babičky? Chuti pomůže mrkev i skořice!
23. 8. 2021 Vaření
Rajská omáčka patří k nezaměnitelným stálicím české kuchyně a léto k uvaření téhle dobroty přímo vybízí. Udělejte si rajskou poctivě, podomácku, provoněnou skořicí a vývarem, tak jak to bylo kdysi běžné. Svůj oblíbený recept nám dnes opět prozradí food blogerka Šárka Adámková, známá jako Holka u plotny.
Tři v jednom
Rajskou omáčku lze udělat rychle a jednoduše, anebo si s ní můžete doslova vyhrát. Ani v druhém případě nejde o nic náročného či složitého, ale chce to své suroviny a dostatek času. Pokud budete s omáčkou podávat i maso, musíte nejdříve začít s jeho uvařením. „Moje babička vždycky zakládala vývar z kostí a odřezků hovězího masa, k tomu přidala kořenovou zeleninu, cibuli a sůl a teprve až když se obojí asi hodinku provařilo, do vroucí polévky vkládala další, lepší kus masa, nejčastěji hovězí zadní,“ popisuje pro Toprecepty.cz Šárka Adámková, zakladatelka facebookové skupiny Skromné vaření a pečení pro každého a autorka instagramového profilu Holka u plotny. V kuchařině totiž platí, že chceme-li mít silný vývar, vkládá se maso se zeleninou do studené vody, která se přivede k varu, pak se příkon tepla sníží a vše se nechá takzvaně táhnout. Maso tak dá to nejlepší ze sebe právě do vývaru. Pak už ale nemůže „dobře sloužit“ v omáčce. „Když naopak potřebujete, aby si maso zachovalo svoji šťavnatost, je potřeba je vložit do vroucí vody, nebo ještě lépe do vývaru. Maso se horkem na povrchu hned zatáhne a uvnitř pak bude šťavnaté. V tomto případě, při přípravě rajské, pak jedním promyšleným postupem získáte tři skvělé suroviny. Silný vývar na polévku, základ pro dochucení omáčky a ještě šťavnaté maso k omáčce,“ říká Šárka Adámková.
Mohlo by vás zajímat
Správné dochucení
Jakmile máte hotový vývar, můžete začít s omáčkou. „Na oleji nebo přepuštěném másle nechte zpěnit oloupanou a nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte asi tři bobkové listy, pár kuliček nové koření a celého pepře a na kolečka nakrájenou mrkev. Vše společně osmažte. Mrkev je přirozeně sladká a skvěle tak omáčku dochutí. Ale i tak přidejte ještě svitek skořice a lžíci nebo dvě krupicového cukru,“ popisuje Šárka a dodává, že jakmile cukr s mrkví začnou hnědnout, je na čase přidat tři lžíce mouky, lehce ji opražit a vše zalít rajčatovým pyré a vývarem. „Na litr vývaru použijte asi 250 ml rajčatového pyré nebo rajčat z konzervy. A vše dolaďte ještě čtyřmi lžícemi protlaku z rajčat. Omáčku provařte, případně dochuťte a pak přeceďte,“ uzavírá Šárka, která dle svých slov někdy do omáčky dává i pár koleček chemicky neošetřeného citronu, případě místo skořice použije rovnou perníkové koření. „Máte-li rádi sladší chuť omáčky, zkuste do ní přidat lžíci povidel, anebo vynechejte mouku a omáčku zahustěte strouhaným perníkem a až poté ji přeceďte,“ doporučuje Holka u plotny. K rajské podávejte vařené maso nakrájené na plátky napříč vláknům a domácí houskové knedlíky, případě vařené těstoviny. Zajímavou přílohou jsou i krupicové noky. Dobrou chuť!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 21 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 21 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Bábovka Albert plněná tvarohem: Štavnatý a vláčný moučník dovedou k nadpozemské dokonalosti i speciálně upravené rozinky
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Holka u plotny peče: Rychlý perník na plech se skořicí a povidly je neskutečně vláčný díky jedné surovině