Byliny v kuchyni: Fenykl posiluje imunitu, zlepšuje náladu a pomáhá snížit cholesterol
5. 9. 2021 Životní styl
S fenyklem se to má podobně jako s koprem. Ne každému tahle bylinka voní. My vás dnes chceme přesvědčit, že má smysl dát jí šanci! Nejen pro zajímavou chuť a vůni, ale také kvůli mnoha zdravotním benefitům.
Poklad z Řecka
Fenykl je víceletá léčivá bylina, která podle knížky Ovoce a zelenina jako lék pochází ze Středomoří, konkrétně z Řecka. Do střední Evropy se bylinka dostala ve středověku zásluhou benediktinů. Vzhledem se fenykl podobá kopru, trochu i vůní, ale v chuti je tahle bylinka jiná. Vyniká nasládlými tóny, které někdy přecházejí až do mírné štiplavosti či hořkosti, podobně jako je tomu u lékořice.
Mohlo by vás zajímat
Semínka fenyklu patří mezi oblíbené koření, hojně využívané ve francouzské a italské kuchyni. Fenykl bývá součástí směsi na koření do perníků, ale uplatní se i v jiných cukrovinkách a sušenkách, zároveň může skvěle dochutit také rybí a zeleninové polévky. Květy a stonky fenyklu se přidávají do sklenic také při zavařování zeleniny a hodí se i do zeleninových salátů. Vlastně se dá použít celá rostlina. Jak semínka, tak listy, stonek i cibule fenyklu jsou totiž jedlé a dobré. Zařadit tuhle rostlinu do jídelníčku určitě má smysl i ze zdravotních důvodů.
Voňavé zdraví
Jak uvádějí její autoři v knize Ovoce a zelenina jako lék, fenykl je bohatý na draslík a vitamin C a kromě toho obsahuje 12 důležitých stopových prvků a 14 cenných aminokyselin. Díky tomuhle „koktejlu“ konzumace fenyklu posiluje imunitní systém, odvodňuje tělo a pomáhá čistit střeva, dále posiluje nervy a zlepšuje náladu, odstraňuje zácpu a dokonce působí na snižování hladiny cholesterolu a pomáhá hubnout. 100 g fenyklu má jen 12 kcal, takže jde o ideální zeleninu do salátů nebo k zapékání.
Co s ním v kuchyni
Fenyklové koření se hodí do sladkých sušenek, do cukroví a perníčků, fenyklový čaj je vhodný pro kojící maminky a fenyklové listy mají široké uplatnění v kuchyni. Před přípravou cibule fenyklu dobře omyjte, pak odkrojte a odložte nať a odřízněte stonek. Nať nadrobno nasekejte a použijte do salátů, fenyklové listy můžete naplnit sýrem a zapéct, fenykl se hodí i do polévky nebo ke smažení. A pokud vás tahle zelenina skutečně baví, vyzkoušejte parádně voňavé fenyklové rizoto!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Den vejce
Naložte si houby do octa. Získáte dokonalou pochutinu, která se hodí k steaku i do polévky
Proč jíst lékořici? Je antibakteriální a pomůže i s ekzémem!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Citrusový džem
Přidáno před 1 hodinou
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 3 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 4 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Přečtěte si Zobrazit více
Co dokáže červená řepa? Snižuje krevní tlak, chrání srdce i mozek a zlepšuje stav pleti!
Jak sterilovat ve sladkokyselém nebo slaném nálevu. Některé způsoby jsou jednoduché
Máslo, sádlo nebo olej: Víte, který tuk je nejvhodnější na smažení řízků a který se hodí na palačinky?