Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

9 nejlepších bramborových příloh: Zhubnete spíš s bramborami na loupačku nebo s kaší? Spočítali jsme za vás!
Zdroj: Pixabay, Flickr, Unspalsh

Také si rádi dáváte jako přílohy brambory v jakékoliv podobě, ale zároveň teď potřebujete trochu hlídat kalorie? Inspirujte se našimi recepty a zjistěte, jak moc se můžete bramborami zdlábnout bez výčitek!

Co na to odborník?

Mnoho lidi má z brambor v dietě strach. Ale je zcela zbytečný. Brambory mají totiž nejnižší obsah kalorií ze všech klasických příloh. Ve srovnání například s rýží si jich při zachování stejného množství přijaté energie můžeme dát skoro 5x tolik,“ říká pro Toprecepty.cz výživová specialistka, Karolina Katchaba Hrubešová a dodává, že záleží na tom, jak přesně si brambory upravíme. 

Vařená klasika

Oloupané nebo vařené ve slupce? To může být jednak otázka osobní chuti, jednak ale také otázka výživy a kalorií. Podle portálu Kalorické tabulky má 100 g oloupaných vařených brambor 85 kcal, 2 g bílkovin, 19 g sacharidů, 0,1 g tuku a 1 g vlákniny. Zatímco brambory vařené ve slupce mají ve 100 g celých 92 kcal a 21 g sacharidů. Jak je vidět, brambory ve slupce jsou o trochu více kaloričtější, ale na druhé straně mají vyšší obsah výživných látek a lépe zasytí. „Mají totiž nižší glykemický index,“ upřesňuje výživová specialistka Hrubešová a dodává, že když si k nim přidáte libové maso, rybu nebo vejce, je to ideální redukční skladba! Inspirujte se zde:

Bramborová kaše

Asi jedna z nejoblíbenějších příloh. A možná si právě říkáte, že také jedna z nejvíc kalorických. Ale není tomu tak. Záleží totiž na tom, z čeho přesně kaši uděláte. Špičkové šéfkuchaři sázejí pouze na kombinaci vařených brambor a másla, to ovšem pro redukční účely vhodné není. Posuďte sami: web Kalorické tabulky uvádí, že 100 g kaše s mlékem a máslem má 113 kcal, oproti tomu kaše jen s mlékem má ve 100 g jenom 85 kcal. Pro srovnání, kaše dýňová má 47 kcal. Takže, nejlepší volbou je buď připravit bramborovou kaši jen s mlékem, nebo nakombinovat brambory s dýní a z této směsi udělat kaši, buď s mlékem, nebo bez něj. Ještě výhodnější je udělat kaši z mixu vařených brambor a květáku. Květák má totiž ve 100 g jen 31 kcal! Kalorická hodnota tak značně klesne a chuťově je tohle pyré také zajímavé. „Pokud vynecháte smetanu, plnotučné mléko a hodně másla, pak je kaše vhodná. Zkuste ji udělat s méně tučným mlékem nebo s kefirem," doporučuje Karolina. My pro inspiraci nabízíme následující recepty, upravte si je ale podle sebe.

Brambory pečené

Je to jasné, nejoblíbenější hranolky jsou pochopitelně také nejvíce kalorické. Ale pozor! Podobně jako u kaše tady platí, že záleží na způsobu přípravy. Pokud budete hranolky smažit v tuku, ve 100 g budou mít celých 275 kcal, pokud je upečete v troubě na sucho, kalorická hodnota klesne na 128 kcal. Brambory pečené v horkovzdušné fritéze jsou tak někde na půl cesty, mají totiž ve 100 g zhruba 166 kcal. Pokud máte na takto upravené brambory někdy chuť, klidně si je dejte, ale přidejte zeleninu a kvalitní nízkotučné bílkoviny v podobě masa, šunky nebo sýra. Tím celé jídlo získá nižší glykemický index, což znamená, že hladina cukru v krvi bude stoupat pozvolna a pomaleji a vy se tak budete cítit déle sytí. Opět přikládáme něco pro inspiraci, ale nemusíte se držet receptů striktně, nechte se jimi jen vést. Pochopitelně, že pokud chcete hubnout, „nezalévejte“ brambory v troubě olejem, pak byste z relativně redukčního jídla udělali kalorickou bombu.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Bránice

Bránice je hladká, příčně pruhovaná svalovina, která odděluje orgány savců od hrudi a břicha. Vepřová bránice je část pobřišnice, v podstatě je to… Číst více

Droby

Droby

Droby jsou vnitřní orgány, které jsou vedlejším produktem při jatečném zpracování zvířat. Patří k nim srdce, ledviny, játra, plíce, slezina, střeva… Číst více

Jazyk

Jazyk

Vepřový a hovězí jazyk patří do skupiny drobů. Oba mají maso s minimem tuku. Tvoří je jemná svalovina. Z hlediska výživy mají vyšší obsah železa,… Číst více

Jikry

Jikry

Jikry jsou samičí pohlavní buňky, vajíčka ryb. Mořské ryby produkují plovoucí jikry, sladkovodní je kladou na dno nebo na nějaký substrát. Jikry… Číst více

Ledvinky

Ledvinky

Ledvinky jsou pokrm z uvařených ledvin jatečných zvířat. Už od pravěku jim byla přisuzována velká síla, dnes se říká nutriční hodnota. Pro někoho… Číst více

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více