12 nejlepších receptů na guláše: Dáte si klasický hospodský, fit kuřecí nebo mexický?
17. 1. 2022 Vaření
Co může v zimě zahřát lépe, než gulášek se šesti? Jestli tohle jídlo taky milujete, pak pro vás máme sbírku těch nejoblíbenějších gulášových receptů. Na své si zde přijde každý. Vybírejte!
Od polévky ke knedlíkům
Jak už jsme psali dříve, guláš neboli gulyás je původní pokrm maďarských pastevců. Nakrájené masové kostky pastevci kdysi společně s cibulí a paprikou dusili v kotlíku nad ohněm, ale šlo a v Maďarsku stále jde spíše o polévku. Česká verze, tak jak ji známe my, odpovídá spíše maďarskému perkeltu. Každopádně, základ zůstává stejný. V klasické úpravě jde o hovězí maso, nejčastěji kližku, dušené s hromadou cibule a nejčastěji mletou paprikou. Následující recepty přesně toto zadání splňují, byť je každý trochu jiný.
Oblíbený se zelím
Když už jsme na začátku zmínili Maďarsko, tak kdo by neznal také slavný Segedínský guláš! V Maďarsku se tenhle pokrm jmenuje székelykáposzta neboli Székelyho zelí. Slovo székely přitom znamená „sikulský“, což odkazuje k Sikulsku, tedy části sedmihradskéhu regionu, který patří dnešnímu Rumunsku. S městem Szeged tak nemá název nic společného. Každopádně, to nejpodstatnější je, že jde o guláš z vepřového, nikoli z hovězího masa, a navíc ještě doplněný zelím. To je samozřejmě známá věc. Ale co může být některým neznámé, jsou následující recepty na parádní "Segedíňák". Zkuste je!
Bůčkový i uzený
Pokud jsou vám klasický nebo Segedínský guláš pořád málo, pak možná rádi ochutnáte něco jiného. Zkuste třeba lahodný bůčkový guláš, variantu s uzeným masem nebo vepřový guláš nadivoko. Chuť divočiny v něm připomene typické koření. Nejde sice zrovna ani v jednom případě o dietní dobroty, ale možná o to víc si pochutnáte!
Kuřecí variace
Někdo to rád lehké. Ano, leden je stále ještě ve znamení hubnutí. Pokud i vy chcete odlehčit jídleníček, ale zároveň si pochutnat na guláši, zkuste vyměnit maso a hovězí nahraďte kuřecím. Výsledné jídlo bude mít nižší kalorickou hodnotu, ale v chuti bude taky skvělé. Pokud navíc přidáte ještě trochu zeleniny, zajistíte si taky nějaké ty vitaminy a vlákninu, což udělá jídlo ještě zdravější.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
Rýžový koláč s kuřetem si zamilujete: Chutná božsky a ze zbytků z lednice a spíže ho zvládne připravit i kuchařský amatér
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 8 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Krupičková polévka s libečkem
Přidáno 13. 5. 2024 17:25
Přečtěte si Zobrazit více
Maďarské lečo: Tajemství skvělé chuti tkví ve správném postupu. Víte, jak na to?
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum