Proč si pořídit pomalý hrnec - tipy na nejlepší recepty
8. 2. 2022 Tipy a triky
Pokud člověk není zrovna vášnivý kuchař, snaží se trávit v kuchyni co nejméně času. Mnohým pokrmům však více prospívá pomalé vaření. Skloubit tyto dvě věci pomůže pomalý hrnec. Co se v něm dá připravit?
Jídlo připravované v pomalém hrnci je výtečné, chuťově mnohem výraznější než při klasické přípravě. Chutě jednotlivých přísad se v hrnci prolínají a vytváří tak opravdu lahodnou a nezvyklou kombinaci. Navíc díky několika hodinovému vaření na nižší teplotu nedojde k vypaření všech minerálů a vitamínů a hotové jídlo je tak plné těch nejzdravějších látek.
V pomalém hrnci lze přichystat nejrůznější pokrmy. Vhodný je na přípravu masa, nejlépe hovězího, které se poté krásně rozsýpá na jazyku. Snadno se v něm dělají také tradiční česká jídla, jako je rajská omáčka nebo recept na vepřový guláš. V neposlední řadě je vynikající na vývary i omáčky.
TIP: Chutné recepty od tradičně českých, přes vegetariánské až po nejlepší palačinkové recepty jsou k dispozici na www.receptik.cz.
Co je to pomalý hrnec?
Pomalý hrnec je nová kuchyňská vymoženost, kterou si oblíbilo již mnoho lidí. Není divu, ráno stačí vložit do hrnce vše potřebné a večer se člověk vrátí do provoněného bytu s hotovou večeří. Podávat může ihned.
Díky tomuto “vynálezu” lze připravovat pokrmy tzv. v jednom hrnci, jde tedy o velmi snadnou přípravu jídla. Člověk nemusí umývat hromady nádobí, ani obstarávat najednou tři plotny. Pomalý hrnec ušetří spoustu času.
Jídlo se v pomalém hrnci vaří 8 - 10 hodin, lze ho tak nechat vařit buď přes noc, nebo přes den, když je člověk v práci. Do vaření totiž není potřeba nijak zasahovat, jídlo se v něm nepřipaluje.
Jaké recepty lze v pomalém hrnci připravovat?
Docházejí-li člověku tipy, co uvařit k večeři, může vyzkoušet nějaké recepty v pomalém hrnci. Často jde o klasické recepty, které však díky tomuto speciálnímu hrnci získají mnohem šťavnější a pestřejší chuť.
Připravit lze například:
- pečenou kachnu
- svíčkovou na smetaně
- masové kuličky v rajské omáčce
- poctivý hovězí nebo kuřecí vývar
- čočková nebo dýňová polévky či boršč
- vepřové závitky se slaninou
- španělský ptáček
Všechny tyto recepty staří jen ráno přichystat a vložit do pomalého hrnce. Po návratu domů bude v hrnci čekat výborné jídlo, které bude možné hned servírovat.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
5 tipů, jak správně uvařit suchý hrách: Pochutnáme si na výborné polévce nebo na skvělé přílohové kaši
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 7 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 12 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 12 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 16 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 16 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít listy z pampelišky? Skvěle ochutí bylinkové máslo, v salátu dokonale nahradí rukolu a pesto z nich ladí s těstovinami
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma
Výroba domácích špekáčků krok za krokem: Výsledek se s kupovanými nedá srovnávat