12 nejlepších večeří do 30 minut: Připravte si kuřecí steak, maďarské nudle s tvarohem, slané palačinky nebo bramboráky!
11. 2. 2022 Vaření
Máte hlad a na vaření nemáte čas? Žádný problém! Připravili jsme pro vás výběr dvanácti nejoblíbenějších receptů, podle kterých zvládnete uvařit a podávat na stůl jídlo do půl hodinky! Přitom nejde o žádné polotovary, ale poctivé domácí vaření!
Hrátky s plátky
Jste-li spíš na maso, vsaďte na kuřecí prsa. Jsou rychle hotová a lze je připravit jako steak, třeba jen s dušenou zeleninou, případně s těstovinami. Další možností jsou přírodní vepřové řízky. Maso stačí jen naklepat, osolit, opepřit, zlehka obalit v hladké mouce a osmažit z obou stran v pánvi na rozpáleném oleji. Velmi rychlé jsou na přípravu i ryby. Takový losos na bambusových výhoncích je delikatesa, která uspokojí i náročnější strávníky.
Rychlé ještě nutně nemusí znamenat odbyté. Pokud vás při přípravě oběda, večeře nebo moučníku pro návštěvu tlačí čas, nepropadejte panice. I pouhých 30 minut stačí k tomu, abyste vykouzlili…
Pokud chcete připravovat maso na minutkový způsob, vybírejte takové druhy, jež nevyžadují dlouhé vaření či dušení. Sem patří kromě kuřecích prsou třeba i vepřová pečeně, vepřová panenka, hovězí svíčková, případně vyzrálé druhy hovězího masa jako jsou nízká i vysoká roštěná, květová špička nebo pupek. Ty ovšem už vyžadují kuchařské zkušenosti. Jde o maso dražší a nešetrnou úpravou by se mohlo znehodnotit. Jak na dokonalý steak se dočtete zde. pokud zrovna dobré steakové hovězí nemáte, vsaďte na jiné „rychlovky“. Tady jsou:
Někdo to rád sladké
Věděly to už naše babičky. Mnohé sladké pokrmy lze zvládnout rychle, nestojí moc peněz a ještě si na nich pochutnáte. Mezi nejklasičtější patří poctivá krupicová kaše. Je hotová do patnácti minut a dobře zasytí. Navíc chutná dětem i dospělým. Chcete-li udělat kaši ve slavnostnější verzi, nahraďte část mléka 12% smetanou a na hotovou kaši nastrouhejte mléčnou čokoládu. Dalším dobrým sladkým pokrmem, hotovým v cukuletu jsou nudle s tvarohem. Tvaroh dodá jídlu potřebné bílkoviny, takže vás to zasytí podobně jako maso. Česká kuchyně zná sladkou verzi toho jídla, maďarská zase slanou s tvrdým tvarohem a se slaninou. Podobně lze nasladko i naslano udělat palačinky. Z tohoto důvodu je obvyklejší, že se palačinkové těsto nesladí, a to právě proto, aby se upekly „univerzální placky“, které lze plnit dle chuti.
Bramboráky a placky
Placky všech možných druhů patří k levným, snadným a rychle hotovým jídlům. Mezi všemi asi vedou bramboráky, ale oblíbené jsou i jiné placky, třeba ze zbylých vařených brambor, případně placky květákové nebo jednoduché kedlubnové. Prakticky všechny placky se dají po upečení ještě naplnit. Anebo lze zvolit „španělskou cestu“, a sice koupit placky hotové, v tomto případě tortilly, a ty naplnit, třeba směsí z kuřecího masa, nakrájeného na nudličky, smíchaného se zeleninou či jinými přísadami.
Karbanátky
Mleté maso, to je obvykle záruka úspěchu v kuchyni. Jednak je rychle hotové, jednak je úžasně šťavnaté a dá se ochutit či připravit mnoha různými způsoby. Jedním z nejoblíbenějších jsou právě karbanátky. Ačkoliv mezi ty nejznámější patří karbanátky ze směsi mletého hovězího a vepřového masa, lze je připravit z libovolných druhů mas, nebo i ze zeleniny. A co takhle ochutnat netradiční karbanátky tvarůžkové nebo bramborové?
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
„Il Boemo“ Josef Mysliveček měl na talíři spoustu zeleniny a mohl si pochutnávat na tiramisu, které sloužilo jako afrodisiakum
Nejnovější recepty Více
Králík s bůčkem v multifunkčním hrnci
Přidáno před 5 hodinami
Bramborovo-květákové krokety s holandskou omáčkou a zeleninovým salátem
Přidáno před 8 hodinami
Hovězí kostky na červeném víně a řapíkovém celeru
Přidáno před 16 hodinami
Slunečnicový chléb s kefírem
Přidáno před 18 hodinami
Kuřecí kostky se zeleninou a houbami
Přidáno před 21 hodinami
Snídaňová vejce Benedikt
Přidáno před 22 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
„Když nemáte kečup, dejte tam hořčici“ aneb Jak se proměňovala česká gastronomie během třiceti let existence TV Nova
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Retro okénko: Arašídky v cukru stály jen 2 Kčs a prodávaly se pod názvem Afro. Sladkou dobrotu si snadno připravíte doma