Pečeme s Ivou: Jak na nadýchaný velikonoční mazanec? Pomůže zadělání těsta omládkem
7. 4. 2022 Vaření
Velikonoce se blíží a tak jsem si pro vás dnes připravila recept na mazanec. A přidávám navíc i užitečné rady a tipy, jak na to, aby se mazanec povedl na jedničku a rodina si pochutnala. Zkuste si se mnou zase trochu zapéct!
Když pekařka promluví...
Jaro je snad nejradostnější roční období, je to čas očekávání – blahodárného slunečního svitu i deště, nové úrody, mláďátek. Lidé jaro vždy oslavovali a vítali, to se často promítlo do výběru receptů a tvarů pečiva. Žluťounký mazanec, pečený na Bílou sobotu z těsta bohatého jako na vánočku, s rozinkami nebo mandlemi, má kulatým tvarem i žlutou barvou střídky připomínat slunce a sluneční záření, tolik potřebné k životu. Před pečením býval sladký bochánek naříznutý křížem - symbol ukřižování Páně. Ať tedy slavíte Velikonoce jako příchod jara, nebo jako příchod Krista, mazanec by na vašem stole neměl chybět. Já vám dnes nabízím svůj, léty prověřený a mými blízkými mnohokrát vyzkoušený recept na nadýchaný mazanec, který zadělávám omládkem, o němž jsem psala již dříve. Mazanec je díky omládku úžasně nadýchaný a vydrží chutný i vláčný klidně i několik dní.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Co budete potřebovat? Na omládek: 100 g vlažné vody, 1 lžičku sladěnky, 13-17 g čerstvého droždí, 130 g hladké mouky Dále: 90 g vody, 1 lžičku citrónové šťávy, 1 žloutek (bílek zůstane na potření mazanců před pečením), 80 g cukru, 1 vanilkový cukr, špetku soli, 80 g rozpuštěného másla, strouhanou citrónovou kůru, asi 40 g rozinek a 370 g hladké mouky.
Mohlo by vás zajímat
Jak budete postupovat? Všechny suroviny na kvásek omládek dobře promícháte a necháte zakryté asi 45 minut kynout. K vykynutému omládku přidáte zbytek surovin, vymísíte těsto a necháte ho dobře vykynout, přibližně 50-80 minut. Dobře vykynuté těsto propracujete, rozdělíte na dva díly a z každého uděláte kulatý mazanec. Oba je položíte na jeden plech švem dospodu a svrchu je lehce roztlačíte na bochánek nižší – dalším kynutím a pak pečením se mazance rovnoměrně vyklenou nahoru. Opět je necháte dobře nakynout, potřete lehce našlehaným bílkem, můžete posypat mandlovými lupínky a upečete ve vyhřáté troubě. (200 °C / 10 minut, 180 °C dalších asi 25 minut). Upečený mazanec necháte vychladnout na mřížce.
Moje extra tipy:
- bílek našlehávám proto, aby se tolik netáhl a dalo se s ním těsto pěkně a lehce potřít. Dělám to tak u mnoha dalších receptů, kde využiji do těsta nebo náplně pouze žloutek
- z těsta můžete upéct dva mazance, nebo ho rozdělit na 12-16 dílků, z každého udělat malou bulku a všechny je dát vykynout do tukem vymazaného muffinového plechu. Po nakynutí potřete bílkem, posypete mandlovými lupínky a ve vyhřáté troubě upečete mini mazanečky pro malé koledníčky.
- rozinky můžete před pečením překrájet na poloviny a namočit je přes noc do trochy rumu. Mazanec pak výrazněji voní.
- jindy můžete místo rozinek použít do mazance sušené brusinky. Jsou hodně kyselkavé a ve sladké střídě dělají příjemnou výraznou chuťovou tečku.
- citronovou kůru je vhodnější použít z BIO citronů. Nejsou tolik chemicky ošetřené jako citrony běžně prodávané a mnohem výrazněji voní.
- mazance můžete upéct i bez omládku tak, jak jste zvyklí, ale s omládkem jsou nadýchanější a mají delší trvanlivost.
- těsto na mazanec dokáže do hlaďounka připravit a vykynout i domácí pekárna
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Peče celá země: Pekařka Iva poradí, jak na vánočku, aby nepopraskala a byla krásně nadýchaná
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 10 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 23 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Časté chyby během přípravy a pečení mazance: Předejděte jim a bude jako obláček
7 nejoblíbenějších domácích mazanců. Jak upéct mazanec hrníčkový, z kynutého těsta, tvarohový, špaldový nebo kváskový