10 nejlepších receptů z medvědího česneku: První jarní bylinka se hodí do pomazánek, placek i polévek
11. 3. 2022 Vaření
Jaro už pomalu klepe na dveře a jak jinak je nejlépe přivítat v kuchyni, než něčím zeleným. Právě medvědí česnek je jednou z prvních bylin, které můžeme sbírat. Zelené lístky raší už od března a jejich mámivá vůně láká ke sběru. Jak si česnek užít?
Kam s ním v kuchyni
Jak na svých stránkách Kytky k jídlu píše jejich autorka Jana Vlková, expertka jedlého kvítí a býlí, česnek medvědí je stínomilný, vlhkomilný a má rád jílovité půdy. Vyskytuje se především v lužní a listnatých lesích v Polabí a na Moravě. Raší brzy zjara, první listy lze nalézt již na začátku dubna, někdy i na konci března. Občas se v případě česneku medvědího mluví o jeho zaměnitelnosti s jedovatou konvalinkou. Jak ve své knize Květinová kuchařka radí Jana Vlková, česnek se od konvalinky rozezná snadno. „V případě nejistoty stačí list rozemnout mezi prsty a přičichnout. Kromě typické česnekové vůně se ale tahle bylinka liší od konvalinky ještě jedním znakem. Česnek má v zemi malou cibuli o velikosti menšího česnekového stroužku, kdežto konvalinka má rozcuchané oddenky,“ říká Jana Vlková a pro Toprecepty.cz dodává, že i když se dají jíst i květy, nejčastěji se z medvědího česneku konzumují listy. Ty se skvěle uplatní v salátech, polévkách, pomazánkách, výtečně ochutí i různé pečivo, knedlíky, nádivky nebo placky. Nabízíme přehled těch nejzajímavějších receptů.
Mohlo by vás zajímat
Pomazánky
Jestli něco my Češi umíme fakt dobře, jsou to právě pomazánky, které u nás existují na stovky až tisíce způsobů a to z rozličných surovin. Základem by měl být vždy nějaký tuk nebo měkký sýr, příápadně i vařená zelenina nebo majononéza, aby se pomazánka dala dobře roztírat na pečivo. Co k základu přidáte, je už na vás. Zkuste pro tentokrát třeba bylinky. Medvědí česnek je značka ideál, ale pokud jej zrovna neseženete, lze místo něj dobře použít pažitku nebo zelenou nať z jarní cibulky.
Polévky
Polévky patří k neodmyslitelné složce naší kuchyně a mnohé domácnosti si bez nich oběd stále nedokážou představit, byť v zahraničí není zvykem takto "skládat" menu. Hustší polévky, s přídavkem pečiva, mohou krásně plnit roli hlavního chodu, řidší polévky zase fungují místo předkrmu. Polévky provoněné medvědím česnekem vám zpříjemní chladnější večery a ještě vás zásobí cennými vitaminy. Ochutnáte?
Nádivky a knedlíky
Velikonoce jsou za dveřmi, ale nádivky se uplatní i jindy během roku. Třeba takové nadívané kuře, to je vyloženě slavnostní delikatesa. Jak na ni jsme psali v našem dřívějším článku. A co knedlíky? V kuchařině jsou považovány za takzvannou "vyšší dívčí", neboli dovednost, kterou nezvládne úplně každý. I proto jsme pro vás sestavili rady a tiky, jak v kuchyni vyhrát nad knedlíky. Jakmile to zvládnete, nebo dokonce patříte k těm, pro něž jsou knedlíky hračka, poradíme, čím tuhle českou specialitu vylepšit. Medvědí česnek je pro ochucený jak stvořený.
Je-li vám to pořád málo, nabízíme jeden extra recept navíc. Dokonalé bramborové placky, ochucené muškátovým oříškem a právě nasekaným medvědím česnekem. Připravte si je na svačinku, na lehkou večeři nebo jako zajímavou přílohu k dušeným či pečeným masům. Medvědí česnek s bramborami krásně ladí a z obyčejných placek udělá deliktesu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Místo nezdravých brambůrek můžeme mlsat zeleninové chipsy. Snadno si je připravíme sami v troubě na plechu
Lze je koupit v obchodech, ale u domácích si sami nejlépe ohlídáme kvalitu vstupních surovin. Nejsou nijak složité, stačí nám kořenová nebo jiná… Číst více
Den bramborových lupínků
Všichni to známe – když nás večer u televize popadnou chutě na slané křupavé mlsání, není nic jednoduššího než otevřít si sáček bramborových chipsů.… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Vyzkoušeli jsme chipsy z kopřiv! Jak je připravit, aby chutnaly fantasticky?
Lístky mladých kopřiv jsou jednou z prvních… Číst více
Skromná kuchyně: Chipsy z bramborových slupek nebo kuřecích kůží patří mezi delikatesy. Proč se musí solit opatrně?
Honí vás po večerech mlsná na něco slaného a… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Jak připravit domácí zeleninové chipsy na svačinu či oslavu. Zdravé a chutné slané mlsání ocení děti i dospělí
Připravit je můžeme i doma. Tyto domácí chipsy jsou zdravější alternativou než kupované chipsy. A nemusíme zůstat jen u obvyklých brambor, ale využít… Číst více
Originální mlsání ve formě sýrových chipsů si zamilujete. Jak na ně? Mrkněte na videonávod
Ať už jste dostali na něco chuť, nebo očekáváte návštěvu a nemáte jim co nabídnout, sýrové chipsy jsou rychlou a chutnou pochutinou, která okouzlí… Číst více
Jak na křupavé skořicové jablečné chipsy: Jde to v troubě i ve friťáku a příprava je velmi jednoduchá
Honí vás každý večer u televize mlsná? Pokud… Číst více
Hit internetu: Křupavé chipsy ze zbylých vařených těstovin, neboli pasta chips, se hodí jako levné a rychlé občerstvení
Stane se vám občas, že vám zbydou uvařené… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké knedlíky patří do české kuchyně. Jaká je jejich základní příprava
Oběd na neděli: Upečte si skvělé kuře s nádivkou podle Marie-Janků Sandtnerové
Pečeme s Ivou: Tlačené koláčky od medvěda. Recept na slanou dobrotu s první jarní bylinkou
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Placičky s kopřivami
Přidáno před 3 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 5 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 8 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 8 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 9 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno 20. 5. 2024 15:20