Jak zpracovat medvědí česnek. V kuchyni se používá nejlépe v syrovém stavu
Medvědí česnek je vytrvalá léčivá jarní bylina, která voní intenzívně česnekem (jak napovídá už její název). Na jaře vyrůstá ze země v trsech listů na stinných, vlhčích místech, mezi prvními bylinkami. Když odkvete a uzrají semena, nadzemní část rostliny odumírá. Další listy se objeví až znovu na jaře.
Poznáte jej podle česnekové vůně
Sezóna medvědího česneku je tak velice krátká. Sbíráme mladé, matně zelené, měkké listy (než česnek začne kvést), ty starší a delší se ohýbají špičkou dolů. Jistě si ho tak nespletete třeba s jedovatou konvalinkou, která vyrůstá trochu později a má listy pevné, jako povoskované a vyrůstají na jediném stonku, jakoby jeden z druhého a hlavně - schází ji česneková vůně.
Listy stačí mezi prsty jen zlehka promnout a už ho ucítíte vonět. A jak "medvěda" používat v kuchyni? Asi nejlépe v syrovém stavu, kdy se v listech zachová nejvíce prospěšných látek. Po opláchnutí listů a lehkém osušení je podejte třeba drobně nakrájené na chlebu s máslem nebo se sádlem. Můžete ho přidávat do zeleninového smoothie, bylinkového másla, připravit z nich pesto. Buď pesto s parmezánem, k okamžité spotřebě nebo pesto bez sýra, které v lednici vydrží opravdu dlouhou dobu. Omyté a osušené listy česneku se dají naložit do octa nebo do oleje.Ten, kdo si dá práci s nasbíráním poupat medvědího česneku, je pak může do maličké skleničky naložit jako domácí kapary.
Kde medvědí česnek použít?
Pokud česnek přidáváte do vařeného jídla, pak se doporučuje co nejkratší tepelná úprava. Zachová se tak nejvíc prospěšných látek. Jinak ho můžete použít téměř všude tam, kde to má česnekem vonět:
- do pečené jarní zeleninové nádivky
- do polévek, pomazánek, salátů
- do zapečených pokrmů
- na pečené brambory
- bylinkové máslo
- na přípravu špenátu z jarních bylinek - z kopřiv a medvědho česneku
- do těstovin, smažených či pečených placiček, luštěnin
- vmíchat do kynutého těsta na slané pečivo nebo náplní do slaného pečiva
- přidat je do šťouchaných brambor, do těsta na knedlíky, které jsou po uvaření zeleně strakaté
- do náplní na pizzu, slané koláče
- na míchaná vejce, do omelet
- k různému masu, jako součást receptu
- celé listy medvědího česneku usmažit v těstíčku (třeba pivním, sýrovém aj.)
Medvědí česnek nesušte
A jak medvědí česnek uchovat na zbytek roku? Nesušte ho jako ostatní bylinky, sušením velkou část své příjemné česnekové vůně ztrácí. Spíše ho zpracujte do pesta bez sýra a ve sklenici uložte do lednice. Pokud později část obsahu odeberete, dbejte na to, aby byl zbytek ve sklenici opět zalitý olejem a neosychal nebo se na vzduchu nezkazil.
Opláchnuté a osušené listy můžete nakrájet a pak zamrazit (potřebuje opravdu dobře zabalit, aby jím nenačichly ostatní potraviny v mražáku).
V dnešní době se jeho sběr stal velice módní záležitostí a někteří lidé bohužel ve sběru neznají míru.
Pamatujte prosím: Je to sezónní bylina, vychutnejme si ji tedy v době, kdy roste a neničme přírodu trháním do zásob. Příští jaro pak opět vystrčí mladé lístky jako zelené prstíky a my se za ním můžeme vydat na procházku.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 8 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 22 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Komentáře
31. 3. 2024 11:11
24. 3. 2024 13:52