8 skvělých tipů, jak využít ocet v kuchyni: Pomůže osvěžit plast, vyleštit příbory a zbavit lednici bakterií
16. 3. 2022 Domácnost
Vinný neboli bílý ocet je jedním z nejlepších univerzálních čističů s rozličným použitím. Zředěný ocet na měkkém hadříku, který nepouští vlákna, je vynikající na čištění stříbrných příborů, baterií a dřezů i kuchyňských spotřebičů. A navíc je levný a přitom snadno biologicky odbouratelný, takže šetří vaši peněženku i životní prostředí.
Lednička bude čistá a bez zápachu
Víte, že ocet je skvělým pomocníkem při péči o lednici? Postačí, když smícháte dva stejné díly bílého octa a vody. Ve vzniklém roztoku namáčejte jemný hadřík a ledničku zvenku i zevnitř pečlivě umyjte. Nezapomeňte přitom ani na přihrádky ve dvířkách a boxy na ovoce a zeleninu. Chcete-li lednici zbavit nežádoucího zápachu, můžete její vnitřek umýt i octem neředěným. Ten vám také pomůže zatočit se špínou a prachem, které se usadily na horní ploše ledničky.
Mohlo by vás zajímat
Mikrovlnku vyčistíte bez námahy
Bílý ocet vám také pomůže při čištění mikrovlnné trouby. Vložte do ní misku naplněnou z poloviny vodou. Zbytek objemu dolijte octem. Troubu pak nastavte na nejvyšší výkon a nechte ji běžet 5 minut. Pak počkejte, až roztok vychladne, namočte do něj houbičku, a tou pak otřete uvolněné nečistoty ve vnitřku mikrovlnky.
Zatočte s mastnými povrchy
Vinný ocet je osvědčeným prostředkem na odstraňování mastnoty, jak na dlaždičkách, tak i třeba na fritézách. Najdete však pro něj i další uplatnění. Houbičkou namočenou do neředěného octa zlikvidujete mastné skvrny na dlaždičkách, sporáku i pracovní desce. Jen dejte pozor, aby nebyla vyrobená z přírodního kamene, který byste mohli poškodit. Očištěné plochy pak ještě otřete hadříkem namočeným v čisté vodě a na závěr vše osušte. Pomocí octa zatočíte i nánosy v pečicí troubě. Udržíte ji čistou, když její vnitřek jednou týdně (v závislosti na frekvenci používání) vytřete houbičkou nebo hadříkem namočeným v neředěném bílém octu. Stejným způsobem můžete zbavit mastnoty také mřížku v troubě.
Plastové dózy už nebudou páchnout
Připadá vám, že jsou plastové boxy na svačinu cítit po sendviči s tuňákem nebo po jiné dobrotě? Nežádoucího zápachu je zbavíte velmi snadno. Stačí namočit krajíc chleba do bílého octa a zavřít ho na noc do zapáchající dózy. Ráno ji už jen vypláchněte čistou vodou a uvidíte, že v ní nebude po zápachu ani stopy.
Osvěžte mističky na led
Podobný problém, jako mají plastové dózy, se může týkat také tvořítek na led. Navíc se časem na nich mohou vytvořit i mapy od vodního kamene. I v tomto případě vám pomůže větší mísa nebo hrnec s neředěným octem. Tvořítka tam nechte přes noc namočená, pak je důkladně opláchněte studenou vodou a nechte oschnout.
Vydezinfikujte kuchyňské prkénko
Kuchyňská prkénka a vály se neudržují zrovna snadno. Přijdou do styku nejen se zeleninou, ale i s rybami a masem, a ty na nich občas zanechají památku v podobě drobných částeček v rýhách nebo dokonce zápachu. Naštěstí existuje ocet, který obsahuje kyselinu octovou. Ta působí jako mírný dezinfekční prostředek, který dokáže zahubit nebezpečné bakterie. A toho se dá využít i při mytí krájecích prkének. Stačí, když je po každém použití otřetete hadříkem namočeným v neředěném bílém octu.
Dopřejte omlazovací kúru stříbrným příborům
Lesk stříbrných příborů obnovíte, když je na 3 hodiny namočíte do lázně, kterou připravíte smícháním šálku octa a 4 polévkových lžic jedlé sody. Pak je opláchněte studenou vodou a důkladně osušte měkkým hadříkem.
Mohlo by vás zajímat
Nablýskejte dřez i baterie
O chromované a nerezové předměty, jako například dřezy a vodovodní baterie, není v kuchyni nouze. A pro ně je bohužel typické, že se na nich neustále dělají mapy od vody, a navíc jsou na nic vidět otisky prstů. Abyste si jejich údržbu zjednodušili, vyplatí se vám si připravit do láhve s rozprašovačem univerzální roztok s octem v poměru 1 : 1 a mít ho neustále po ruce. Pak už jen stačí kovové předměty v případě potřeby čistidlem postříkat a povrch přeleštit utěrkou z mikrovlákna.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Velikonoce 2022 přehledně: Kdy bude volno, kdy zavřené obchody a kdy se koleduje?
10 nejlepších moučníků z kynutého těsta: Recepty na buchty „Honzovky“, smažené koblihy i koláčky s drobenkou
Jak nakrájet cibuli a neuronit jedinou slzu? Máme pro vás 3 tipy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 43 minutami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 1 hodinou
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 3 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 16 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 21 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak vybrat rychlovarnou konvici? Ty nejchytřejší vám prozradí, kolikrát denně jste si vařili kávu
Jak správně uchovat maso bez lednice? Postupujte podle rad našich babiček a nezkazí se vám
Křupavá pražská mapa: Víme, kde mají v Praze ten nejlepší chleba a kolik za něj zaplatíte