10 nejlepších moučníků z kynutého těsta: Recepty na buchty „Honzovky“, smažené koblihy i koláčky s drobenkou
14. 3. 2022 Vaření
Nadýchané borůvkové knedlíky, buchty „Honzovky“ s mákem či povidly, koláčky do ruky i koláče na plech, to všechno tvoří základ české kuchyně. Připravili jsme proto pro vás přehled nejoblíbenějších moučníků právě z kynutého těsta.
Koláče i koláčky
Do ruky nebo na plech? V případě kynutých ovocných nebo tvarohových koláčů je možné obojí. Ze stejného těsta máte obvykle dvě možnosti: buď celé těsto rozprostřete na vymazaný a moukou vysypaný plech, pokladete ovocem, posypete drobenkou a dáte upéct, anebo uděláte skoro totéž, jen si dáte práci s každým koláčkem zvlášť. Pro různé příležitosti se hodí různé postupy. Tak vybírejte.
Sladká teplá jídla
Kdo by je nemiloval? Ano, buchtičky se šodó nebo buchtičky s krémem patří mezi delikatesu, kterou má většina z nás v lásce už od školky. A není divu. Když se takové buchtičky dobře udělají, je to „nebe v ústech“! Podobné je to s kynutými ovocnými knedlíky, které sice patří spíše k letnímu období, ale můžeme si je připravit kdykoliv během roku.
Klasické buchty
Honza z pohádky si je bral na vandr, odtud dostaly kynuté, na plechu pečené a povidly, mákem či tvarohem plněné buchty svůj neformální název „Honzovky“. Upéct tyhle nadýchané krásky patřívalo k základním dovednostem každé dobré hospodyňky. A plněné buchty jsou oblíbené dodnes. Zkuste je upéct na neděli a uvidíte, jak se po nich zapráší!
S koncem masopustu se v mnoha českých domácnostech hojně připravovaly smažené koblihy. Pokud vás lákají právě tyhle dobroty, připravte si je podle našeho receptu!
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Desatero rad na téma koblihy: Jak na to, aby byly nadýchané a vláčné
„Na povrchu klouzavý a uvnitř kyprý a vláčný….“ Jak vypadá knedlík a jak nok? Film Pelíšky nabídl před 25 lety jasnou odpověď
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 5 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 7 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 9 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 11 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak poznat správně vykynuté těsto. Video poradí a ukáže jednoduché tipy, které je dobré znát
Staročeské smažené kosmatice: Květy černého bezu se dají připravit nasladko i naslano podle snadných receptů
Buchtičky se šodó byly dřív luxusním dezertem. Víte, proč se jim říká dukátové?