Královské chutě: Princ Harry miluje tenhle slaný sýrový koláč s dokonale vláčnou náplní
23. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Princ Harry je v jídle tak trochu tradicionalista. Mezi jeho oblíbená jídla patří klasické britské pokrmy, od yorkshirského pudinku až po koláč cottage pie, který je pro prince Harryho nejoblíbenějším pokrmem již od mládí.
Co je to cottage pie?
Objevil se v průběhu 18. století na anglickém a irském venkově. Šlo o způsob, jak využít zbytky jídla, aby se zabránilo plýtvání potravinami i penězi. Tehdy se také v Anglii a Irsku začaly brambory považovat za všeobecně dostupnou plodinu. Možná bylo jen otázkou času, kdy někdo přijde na to, že pokrm s masem a bramborami je sytý, snadný na přípravu a levný.
Jednoduše řečeno, po víkendovém pečení se z nespotřebovaného masa udělal koláč, na jehož korpus se použily dostupné brambory. Název tohoto úsporného, ale velice chutného jídla „cottage pie“ odkazuje na nejčastější konzumenty pokrmu – na chudé irské rolníky, kteří žili na venkově v chalupách. Protože Irové si v té době obvykle nemohli dovolit hovězí maso, nejstarší recepty cottage pie obsahovaly skopové maso, protože skopové maso bylo levnější a dostupnější alternativou hovězího nebo jehněčího masa.
Mohlo by vás zajímat
Pastýřský koláč
Cottage pie byl předchůdcem pastýřského koláče, který vznikl v polovině 19. století. Nějakou dobu se používal zaměnitelně s cottage pie. Postupem času se však začalo rozlišovat: pastýřský koláč označoval pokrm z jehněčího masa (protože o ovce se starají pastýři!), a cottage pie se stal názvem pokrmu z hovězího masa. Každopádně před tímto obdobím byly koláč cottage a pastýřský koláč v podstatě jedno a totéž a obsahovaly studené, upravené maso jakéhokoli druhu, pečené nebo vařené.
Pokaždé chutná jinak
Už proto, že jde vlastně o jídlo ze zbytků, se může lišit dům od domu. A pokaždé jinou chuť může mít i od jedné hospodyňky – záleží na tom, jaké maso a jak ochucené má zrovna k dispozici. Dnes se ale často používá čerstvé mleté hovězí maso. „Povinný“ není v receptu ani sýr, i když zrovna ten pokrm chuťově doladí. A když už jsme u sýra, tradiční anglické a irské recepty do cottage pie přidávají čedar, novější recepty se nebojí experimentovat i s italským parmezánem.
Mohlo by vás zajímat
Snadný recept na cottage pie
Co budete potřebovat:
na masovou náplň
- 50 ml rostlinného oleje
- 1 velká cibule nebo 3–4 šalotky, jemně nasekané
- 650 g hovězího mletého masa
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 polévková lžíce hladké mouky
- 150 ml červeného vína
- 4 snítky čerstvého tymiánu, pouze listy
- 400 ml z hovězího vývaru
- worcestrová omáčka, podle chuti
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
na kaši
- 900 g moučnatých brambor C, oloupaných a nakrájených na kousky
- 115 g másla
- 125 ml mléka
- 200 g strouhaného čedaru
A jak na to? Na velké těžké pánvi rozehřejte polovinu oleje. Přidejte cibuli a duste ji do změknutí. Pak ji dejte stranou do misky. Vraťte pánev na sporák a přidejte zbývající olej. Když je rozpálený, opékejte mleté maso po dobu 4–5 minut nebo dokud nezhnědne po celém povrchu. Vmíchejte podušenou cibuli a rajčatový protlak a vařte 1 minutu. Přidejte mouku, promíchejte a vařte další minutu. Přilijte červené víno a přidejte tymián.
Přidejte vývar a vařte 45 minut, nebo dokud mleté maso nezměkne a směs nezhoustne. Podle chuti dochuťte a přidejte několik kapek worcesterské omáčky. Udržujte v teple na velmi mírném ohni. Mezitím vložte brambory do hrnce s osolenou vodou a přiveďte je k varu. Snižte teplotu a vařte 12–15 minut, nebo dokud brambory nezměknou. Brambory slijte, dobře je rozmačkejte, přidejte máslo, mléko a strouhaný čedar a vyšlehejte do hladké kaše. Do ohnivzdorné formy dejte nejprve masovou náplň, na ní pak bramborovou kaši. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C (horkovzdušná na 180 °C) a pečte asi 20 minut, dokud kaše nezezlátne. Podávejte se zeleninovým salátem.
Zdroje informací:
mashed.com: Here's What Prince Harry Typically Eats
greatist.com: A History of Shepherd’s Pie
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princ Harry miluje tento banánový dort. Máme recept!
Čedar - anglický sýr, který dobyl svět: Ochutí britský cibulový koláč i mexické nachos
Velikonoční beránek: Kde koupit nejlepší jehněčí a jak upravit kýtu, jak krk a co s žebry
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Královské chutě: Princ William miluje kuře s netradiční přílohou. Víme, jak ji správně připravit
Jídelní rozmary prince Charlese: Vejce přesně 4 minuty a zásadně žádný česnek!
Queen Mother’s Cake: Vláčný čokoládový dort královny matky Alžběty ozdobí každou oslavu. Upéct jej není vůbec těžké!