Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Chladné zimní dny jsou jako stvořené pro domácí zabíjačky, které se podle tradice pořádají až do masopustního úterý. Po něm následuje Popeleční středa, kterou začíná postní období. Jaké jsou oblíbené zabíjačkové pochoutky?
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte všechny zabíjačkové pochoutky? Přinášíme přehled těch nejlepších, které můžete ochutnat.
Mohlo by vás zajímat
Tlačenka
Do tlačenky dáváme uvařené libové maso, uvařený a oloupaný jazyk, vnitřnosti, koření, cibuli, a jako pojivo nám poslouží uvařené a namleté kůže i vývar. Směsí naplníme střeva a vaříme 2–3 hodiny. Při chladnutí musíme tlačenky průběžně otáčet, aby bylo maso rovnoměrně rozprostřené a nespadlo dolů.
Ovar
Ovar je vařené maso, které dává základ vývaru. Nejčastěji se do kotle dává vepřová hlava, plec, lalok, koleno a část krkovice. Do změknutí uvařené maso se podává nejčastěji k obědu a nejlépe chutná s čerstvým chlebem a pořádnou dávkou křenu.
Jitrnice a jelita
Jitrnice a jelita jsou symbolem zabíjačky. Připravují se z rozemletého masa a vnitřností, přidá se namočená houska, vývar, sůl a koření. V případě jelit ještě doplníme krev a kroupy. Směs plníme do vepřového střívka, které je ukončené špejlí. Jitrnice pak vaříme ve vývaru po ovaru. Co se nevejde do střívek, zamrazíme jako prejt.
Prdelačka či zabíjačková polévka
Prdelačka je polévka, jejímž základem je vývar z ovaru, ve kterém se následně vařili i jitrnice a tlačenky. Zahušťuje se krví, přidají se kroupy, česnek a majoránka. Protože polévky bývá velké množství, je důležité ji během chladnutí občas promíchat, aby nezkysla.
Zabíjačkový guláš
Tato lahůdka, nazývaná také šmikuranda, je v kombinaci s čerstvým chlebem a studeným pivem gastronomický zážitek číslo jedna. V guláši naleznete vařené maso i vnitřnosti. Zahuštěný je vepřovým mozečkem a dochucený směsí koření.
Sádlo a škvarky
Sádlo je cennou surovinou do kuchyně a v poslední době je jeho používání znovu na vzestupu. Získáme ho při stažení vepřové kůže. Nakrájíme ho na menší kostičky a pomalu zahříváme. Sléváme rozpuštěné sádlo do sklenic a zůstávají nám škvarky. Ty můžeme dále zpracovat třeba do pomazánky.
Doufám, že jsme vás patřičně naladili na přípravu nějaké té zabíjačkové dobroty. Není třeba smutnit, že nemáte čuníka ve chlívku. Suroviny si můžete zakoupit také u řezníka a připravit třeba dokonalý zabíjačkový guláš. S tím vám poradí následující videorecept.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 1 hodinou
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 2 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se jedlo v 60. letech: Voňavé jitrničky, guláš jako předehra a pěkně tučný ovar s křenem aneb Taková domácí zabíjačka
Přemek Forejt slibuje, že uvaří v každé domácnosti: Naučím tě neskutečný vychytávky, říká slavný šéfkuchař
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Komentáře