Jak připravit malinový dort Charlotta? Křehký korpus s nadýchanou ovocnou pěnou
Sněhově nadýchaný korpus s vysokou vrstvou nadýchané ovocné pěny, obložený cukrářskými piškoty nebo také upečeným korpusem, a na povrchu posypaný ovocem, ano, řeč je o dokonalém francouzském dortu Charlotta.
Charlotta je velmi chutný a svěží dort plný lahodného krému i ovoce, na který můžeme najít celou řadu receptů, a to jak na pečenou, tak i na nepečenou verzi. Po tomto krásném a hlavně chutném dezertu se jen zapráší a u strávníků sklidíte jen samou chválu.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak se připravuje dort Charlotta
Tento dort se skládá ze spodního korpusu, který obložíme upečeným korpusem, který je slepený marmeládou a nakrájený na tenké pásky. To vše zalijeme báječným krémem. Na závěr dort zaskládáme malinami a polijeme jahodovým želé.
Na korpus si připravíme 220 g hladké mouky, dále 200 g cukru, 6 g prášku do pečiva, 2 g soli, 100 g podmáslí, 50 g oleje, 6 vajec, 350 g čerstvých malin a džem na namazání korpusu.
- Nejprve si oddělíme bílky od žloutků. K bílkům přidáme cukr a vyšleháme do pevného sněhu.
- Do vyšlehaného sněhu přidáme žloutky, dále podmáslí, prášek do pečiva, sůl, olej i hladkou mouku, a ručně vše smícháme pomocí metličky dohladka.
- Připravíme si plech vyložený pečicím papírem a 2/3 hmoty rozetřeme rovnoměrně na plech. Z tohoto korpusu budeme tvořit okraje dortu.
- Zbylou 1/3 těsta vložíme do menší pečicí formy na koláč, ta nám bude sloužit jako spodek Charlotty a lehce ji posypeme malinami.
- Plát i korpus ve formě můžeme péct v troubě naráz při teplotě 180 ºC přibližně 10 minut. Korpus ponecháme péct o 5 minut déle než plát na plechu. Po upečení necháme oba vychladnout.
- Po vychlazení z plátu odstraníme pečicí papír a rozkrojíme jej na 4 stejně široké pásky po 7 centimetrech (podle výšky formy), které namažeme po celé délce rybízovým džemem a naskládáme je na sebe.
- Namazané pásy marmeládou nakrájíme zhruba na 1 centimetr široké pásky, které budou sloužit jako obložení Charlotty, a vyskládáme je po celém obvodu dortové formy.
- Do připravené obložené formy vložíme dovnitř upečený korpus s malinami a naplníme jej hladkým krémem. Vložíme do lednice ztuhnout na 1 hodinu.
- Po ztuhnutí dort zaskládáme malinami a zalijeme teplým jahodovým želé a necháme pár minut chladit v lednici.
Jak připravit krém na Charlottu
Na lehký a nadýchaný krém si připravíme tyto suroviny: 150 g jahodového pyré, 100 g cukru krupice, 30 g medu, 110 g vody, 10 g vanilkového cukru, 3 g agaru a 300 g smetany ke šlehání.
- V hrnci smícháme agar, vanilkový cukr i cukr krupici, dále přidáme vodu, med a přivedeme k varu. Od bodu varu vaříme zhruba 10 sekund a odstavíme.
- Mezitím si připravíme smetanu a vyšleháme dotuha.
- Nyní si ochutíme směs s agarem jahodovým pyré a lžící šlehačky, a řádně rozmícháme metličkou.
- Tuto směs přelijeme do mísy s vyšlehanou šlehačkou a opět je vše třeba pořádně rozmíchat metličkou do hladkého krému.
Jak připravit jahodové želé
Jahodové želé lijeme na závěr na téměř hotový dort, jako dozdobení. Připravíme si tyto suroviny: 120 g jahodového pyré, 120 g vody, 2 g agaru a 20 g cukru krupice.
- V hrnci smícháme cukr s agarem a přidáme vodu. Vše přivedeme k varu a opět od bodu varu postačí 10 vteřin, pak odstavíme z plotýnky.
- Přidáme jahodové pyré a rozmícháme metličkou. Ještě zatepla přidáváme na dort.
Na závěr vám nabízíme další tip na báječný nepečený dort s náplní z tvarohu, přelitý malinovou omáčkou a doplněný ovocem. Napište nám, jak se vám povedl.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 11 minutami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 22 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Přečtěte si Zobrazit více
Dokonalou šlehačku zvládne podle videa každý. Potřebujeme k tomu šlehač s metlami
Jak oddělit žloutek od bílku. Jednoduchý postup pro začínající hospodyňky
Holka u plotny radí: Jak na rychlý rybízový džem bez zrníček? Tenhle voní vanilkou a rumem a připravit se dá i skoro bez práce
Komentáře
27. 2. 2024 23:48
jedná se opravdu o poměrně složitý recept, který nelze bohužel napsat příliš stručně, co se týče postupu. U dortu Charlotta můžeme využít k obložení cukrářské piškoty i upečený nakrájený korpus, tak jak je zmiňované hned v prvním odstavci.
Přesto si vážím vaší reakce na tento článek a mrzí mě, že se zdá popsán příliš složitě.
26. 2. 2024 16:24