Královské chutě: Princezna Margaret, sestra britské královny, si oblíbila speciálně připravovaný biftek. Jak na něj?
30. 4. 2022 Historie a zajímavosti
Byla okouzlující a zábavná. Přesto musela žít ve stínu své sestry. Princezna Margaret navštěvovala různé večírky a party, celé noci až do rána pila víno a koktejly, kouřila, údajně občas šňupala kokain a moc nejedla.
Alkohol před obědem
Její rituály se téměř neměnily. Margaret (1930–2002) se probouzela kolem deváté hodiny ranní, lehce posnídala v posteli, kde ještě další dvě hodiny poslouchala rádio, četla a kouřila, tedy údajně si doslova zapalovala jednu cigaretu od druhé. V jedenáct hodin dopoledne si vlezla do vany, hodinu se koupala, pak si sedla a upravovala si vlasy a líčila se. V půl jedné v poledne si dala první vodku se sodou, po níž ve 13 hodin následoval oběd s matkou. Oběd zapily lahví vína. Margaret měla ráda co nejjednodušší jídla, luxusnější pokrmy, tedy například kaviár nebo ústřice nechtěla. Také nerada zbytečně dlouho stolovala.
Mohlo by vás zajímat
Luxusní biftek
K jejím oblíbeným pokrmům patřil filet z hovězí svíčkové nazývaný Filet de boeuf Princesse, který se podával i na její svatbě s fotografem Antony Armstrongem-Jonesem. Co je tak zvláštního na tom bifteku? Je plněný lanýži a pečený na portském víně. Pokud si tuto vskutku královskou delikatesu chcete připravit, budete potřebovat:
- menší hovězí svíčkovou
- sůl
- pepř
- foie gras z husy (asi 400 g)
- 4 lžíce nadrobno nakrájených lanýžů
- 4 plátky slaniny nakrájené na cca centimetrové proužky
- 2 lžíce kvalitního sektu (ideálně pravé šampaňské)
- 1 vejce
- 150 ml portského vína
- silný hovězí nebo telecí vývar na podlévání
A jak na to? Svíčkovou podélně rozříznete na straně řetízku (ten odřízněte) tak, aby se dala otevřít a vznikla kapsa. Uvnitř ji osolte a opepřete. Foie gras vodorovně rozřízněte na 3 až 4 plátky. Odřezky masa ze svíčkové a odřezky foie gras nadrobno nakrájejte, přidejte nakrájené lanýže, 2 lžíce sektu a promíchejte s vejcem. Do kastrolu dejte vrstvu této nádivky, položte na ni nakrájená foie gras, položte svíčkovou (rozkrojenou částí nahoru). Kapsu naplňte zbylou nádivkou, přikryjte proužky slaniny a uzavřete (nití nebo jehlami). Podlijte portským vínem a silným vývarem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C a za občasného podlévání pečte minimálně 20 minut (podle toho, jak málo či moc propečené maso chcete). Nakrájejte na plátky, polévejte šťávou z pečení a podávejte s dušenými zelenými fazolkami.
Suflé s ovocem jako dezert
Z moučníků měla Magaret ráda suflé s ovocem a šlehačkou. Na to budete potřebovat 200 g čerstvého ovoce (jahody, maliny), 20 ml citronové šťávy, 4 vejce, špetku soli, máslo na vymazání formy a cukr krystal na posypání. A jak na to? Troubu si předehřejte na 175 °C. Nádobu o průměru cca 20 cm vymažte máslem a vysypte cukrem. Ovoce oslaďte, přidejte citronovou šťávu, žloutky a špetku soli a šlehejte dotuha. Připravte si sníh z bílků a vmíchejte ho do směsi. Dejte těsto do vymazané a vysypané nádoby a pečte na plechu s horkou vodou 30 minut. Podávejte nejlépe ještě teplé, ozdobte šlehačkou a čerstvým ovocem.
Zdroje informací:
express.co.uk: Princess Margaret diet secrets: Confidential documents reveal what the royal ate
theguardian.com: Princess Margaret's 'simple tastes' revealed
delish.com: All The Meals British Royals Have Served At Their Weddings
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kde mají v Praze nejlepší skořicové šneky a kolik stojí? Vítězem je nuselská pekárna, ale nezklamal ani šnek za 44 Kč na Jiřáku
Krémová míchaná vejce skvěle nastartují váš den. Návod vám ukážeme ve videu
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mandlové šneky
Přidáno před 7 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 9 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 10 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 23 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno 8. 5. 2024 13:03
Přečtěte si Zobrazit více
Trvanlivý krém s moučnou kaší využijeme při plnění řezů nebo cukroví. Poradíme, jak na něj a jakou mu dát příchuť
Tři zmrzlí: Ledoví muži Pankrác, Servác a Bonifác letos nejspíš úrodu neohrozí, přesto sazeničky dobře chraňte
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů