Toustovač se hodí k přípravě rychlých snídaní i večeří. Který je nejlepší a kolik stojí?
22. 4. 2022 Domácnost
S toustovačem, nebo chcete-li sendvičovačem, se už nemusíte zdržovat složitou přípravou teplých snídaní nebo večeří. Během chvilky a s minimální námahou připravíte slanou i sladkou pochoutku, po které se jen zapráší.
V čem se liší toustovač od topinkovače
Tento článek je zaměřený na výběr šikovného toustovače neboli sendvičovače, nikoli však topinkovače. Přestože se tyto přístroje na první pohled liší, často se stává, že dojde k jejich záměně. V topinkovači do křupava opečete toustový nebo klasický chleba, housku či veku. A tím jeho práce končí. Na rozdíl od něj je toustovač zařízení, v němž připravíte z toustového chleba a dalších ingrediencí pochoutky všeho druhu. Zvolené suroviny naskládáte na jeden díl toustovače a druhým dílem je přiklopíte. Oba díly pak k sobě zacvaknete a tousty zapečete. Obě poloviny toustovače jsou opatřeny plotýnkami, které jsou ohřívány topným tělesem umístěným pod nimi.
Mohlo by vás zajímat
Obsluhu toustovače zvládnou i děti
Příprava jídel v toustovači je velmi jednoduchá. A proto se do ní mohou pustit i starší děti. Přístroj stačí jen zapojit do zásuvky a počkat, až zhasne červená kontrola a rozsvítí se zelená. To je ten správný impulz k přípravě královských sendvičů. Pak už jen stačí přiklopit horní část a počkat pár minut, až budou tousty hotové.
Využijete multifunkční model?
Ještě se vraťme k výše zmíněným plotýnkám. Ty většinou nejdou u levnějších modelů vyjmout, protože jsou připevněné k tělu přístroje. S nimi připravíte klasické zapečené tousty na různé způsoby, ale tím to končí. Pokud však upřednostňujete praktické multifunkční přístroje, můžete sáhnout i po multifunkčním toustovači. Díky vyměnitelným plotýnkám na něm připravíte kromě toustů i vafle, lívance, koláčky, panini nebo grilovanou zeleninu či maso. V toustovači s grilovací deskou však připravujte raději jen maso drůbeží, které je rychle hotové. Pokud toužíte po šťavňatějším steaku, vyzkoušejte třeba grilování v olejové fritéze.
Dobrý toustovač by měl mít výkon alespoň 700 Wattů
Při výběru toustovače se vyplatí sledovat údaj o výkonu, protože právě na něm záleží, jak rychle budou tousty hotové i jak dobře budou propečené. Optimální výkon je alespoň 700 Wattů. Nic však nezkazíte, když si koupíte přístroj s výkonem 100 a více Wattů.
Pozor na horké plotýnky a madla
Opatrnosti není nikdy nazbyt, a to platí i při manipulaci s toustovačem. Přece jen se zahřívá na vysokou teplotu, takže má nejen rozpálené plotýnky, ale některé typy mohou mít i horké držadlo a plášť. Stačí tedy jen chvilka nepozornosti a třeba při přípravě vajíčkového sendviče se můžete ošklivě spálit. Nezapomeňte, že i zdánlivě malé popáleniny, které si způsobíte v kuchyni, je potřeba ihned ošetřit. Lepší však je myslet na prevenci a raději si připlatit za přístroj, který má tepelně izolovanou rukojeť i plášť.
Mohlo by vás zajímat
Při nákupu upřednostněte osvědčené značky
Průměrná cena toustovače se pohybuje kolem tisícovky. Dražší modely jsou většinou multifunkční, takže mají vyměnitelné plotýnky a můžete na nich připravit široké spektrum slaných i sladkých dobrot. Můžete například vyzkoušet portugalské sendviče. K dostání jsou samozřejmě i toustovače levnější, které koupíte třeba za tři stovky. Na přípravu klasických toustů budou určitě stačit, ale těžko se dá říct, jak dlouho jim to bude trvat nebo jak dlouho tyto modely budou fungovat. Pokud se tedy rozhodnete šetřit a vyberete si ten nejlevnější toustovač, zaměřte se alespoň na značku/výrobce. Je velká šance, že i ty prověření a známí občas poskytují na některé typy toustovačů velké slevy, takže se vám určitě podaří nakoupit výhodně a přitom kvalitně. Neznámý značkám se při výběru toustovačů raději vyhýbejte.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak připravit domácí zmrzlinu. Osvědčené tipy, rady a vychytávky na přípravu nejoblíbenějších osvěžujících pochoutek
Původ zmrzliny sahá až k starověkým Egypťanům a Řekům, také ČÍňanům a Mongolům. Do Itálie recept na ni zřejmě z Číny přivezl Marco Polo. Krémovou… Číst více
Recenze pražských minipivovarů: Brutálně pálivý Prosecký masakr od Beznosky je pivo pro otrlé
Beznoska je prvním z vybraných pražských… Číst více
Sorbet, šerbet, dřeň nebo tříšť? Ledové osvěžení jako z luxusní restaurace připravíte během pár minut
V horkém létě je ochlazení spojené s lahodným… Číst více
Ledové pochoutky: V čem se od sebe odlišují zmrzlina, gelato, sorbet, šerbet a granita?
Zmrzlina je tím nejlepším ochlazením v horkých… Číst více
Recenze pražských minipivovarů: Kyseláč z Hostivaru H1 patří ke skutečným pivním hvězdám
Pivovar Hostivar H1 založený v roce 2013 stojí na… Číst více
Jak si doma vyrobit ledovou tříšť. Osvěžující nápoj plný ovoce a ledu je skvělý během parných dnů
Ledová tříšť je velmi studený nápoj s rozmixovanými kusy ledu a různými ovocnými příchutěmi. Podobně jako ovocný sorbet neobsahuje mléčnou složku,… Číst více
Melounová zmrzlina nebo tříšť se dají připravit rychle a jednoduše. Poradíme vám, jak na to
Zmrzlina z melounu je tak snadná na přípravu, že s ní mohou pomoci i malé děti. Po vykrojení ze zelené slupky je totiž nutné vydloubat z dužiny černá… Číst více
Granizados aneb Osvěžující ledová tříšť: Snadno ji vyrobíte z čerstvých jahod, důležité je směs během mražení několikrát promíchat
Horké letní dny si žádají pořádně ledové osvěžení… Číst více
Osvěžující melounová limonáda je královnou léta. Její příprava není vůbec složitá ani pro děti
Meloun je tykvovitá zelenina, ale většina lidí ho zařazuje mezi ovoce. Jeho sladká šťavnatá dužina je přímo předurčena k tomu, aby se z něj… Číst více
Jak připravit melounovou tříšť, která vás perfektně osvěží? Videonávod vám poradí
Meloun nejčastěji jíme jen tak samotný, ale dá se připravit na různé způsoby. V létě je velmi oblíbená ledová tříšť z melounu, která perfektně osvěží… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
5 potravin, které můžou být z mrazáku lepší než čerstvé. Co se vyplatí zamrazit na zimu už teď?
Rychlé pohoštění na poslední chvíli: Nečekanou návštěvu oslní plněné bulky
Sváteční Prostřeno: Kuře s mandlovou nádivkou nebo mladé jehněčí s kapustovými brambůrkami? Co si vyberete?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 19 hodinami