Japonské lívance jsou nadýchané jako obláček, když dodržíte tento postup
18. 5. 2022 Vaření
V japonštině se sice speciálním lívancům říká fuwa fuwa, většinou jsou ale nazývány jednoduše japonské suflé lívance nebo palačinky. V Japonsku jsou oblíbeným pouličním jídlem a podávají se na mnoho způsobů. Díky jejich úžasné lehké konzistenci si na nich snadno vytvoříte závislost.
Japonské lívance zvládne každý
Japonské lívanečky fuwa fuwa sice na první pohled vypadají jako klasické americké lívance a také se často podávají zalité javorovým sirupem, ale jsou mnohem víc nadýchané, lehké, dalo by se říct až pěnové. Jejich příprava přitom není nijak složitá a bude vám na ně stačit jen pár základních ingrediencí, které určitě máte v kuchyni – hladká mouka, vajíčka, mléko, cukr, kypřicí prášek do pečiva a případně vanilková esence.
Mohlo by vás zajímat
Jak správně ušlehat sníh na lívance?
Za dokonalou nadýchaností japonských lívanců stojí nejen sníh ušlehaný z bílků, ale i specifický způsob přípravy. Nesmaží se totiž klasicky na pánvi na oleji, ale jen nasucho při mírné teplotě a s trochou vody. Pánev, na níž těsto nanesete nejlépe cukrářským sáčkem, se přiklopí poklicí a lívance se tak na ní vlastně pečou v páře. Pára podpoří kyprost lívanečků a ty krásně vyběhnou do výšky. Důležité je připravovat je na teflonové pánvi, na jiné by se totiž spálily.
Mohlo by vás zajímat
Pozor na přešlehaný sníh
Ještě víc do výšky vám porostou, když těsto nalijete do kruhových formiček. V těchto formičkách se často pečou, proto se jim říká suflé lívanečky, neboť tím připomínají přípravu suflé v malých mističkách. Hlavním předpokladem té nejlepší nadýchanosti těchto lívanečků je ovšem dobře ušlehaný sníh. Vejce, z nichž budete sníh šlehat, by měla mít pokojovou teplotu.
Sníh se šlehá s cukrem dotuha, aby byl hladký, lesklý a pevný. Nesmíte ho ovšem přešlehat. Přešlehaný sníh poznáte podle toho, že se trhá a tvoří krupičky. Snadno vlhne a nekypří dostatečně těsto. Dokonale ušlehanému sněhu napomůže vinný kámen, ten totiž funguje jako stabilizátor, případně se dá nahradit ½ lžičky citronové šťávy.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Aby byly lívance dokonale nadýchané
Do lívanců se používá poměrně malé množství mouky, díky tomu a také absenci tuku při smažení jsou poměrně dietní. Klasickou pšeničnou mouku můžete nahradit i jemnou mandlovou a budou ještě zdravější. Bílková směs se pak spojuje se žloutky našlehanými s cukrem, mlékem a moukou. Obě směsi se musí opatrně spojit, aby sníh nepřišel o svou nadýchanost. Lívance je třeba si vychutnat co nejdříve, nadýchané jsou jen díky horkému vzduchu uvnitř, když tedy vychladnou, rychle splasknou.
Nejlepší jsou lívance s javorovým sirupem
Japonské palačinky jsou nejlepší s máslem a javorovým sirupem, můžete je ale ozdobit i šlehačkou a posypat moučkovým cukrem. Vynikající jsou rovněž s různými ochucenými druhy šlehačky nebo dozdobené čerstvým ovocem či zalité čokoládovou nebo karamelovou polevou. A jak tedy lívance připravíte?
Budete potřebovat: 1 žloutek, 1 lžíci cukru, 2 lžíce mléka, 3 lžíce mouky, 1/4 lžičky prášku do pečiva, 2 velké bílky, 1/8 lžičky vinného kamene a 1,5 lžíce cukru.
Postup: Žloutek vyšlehejte s 1 lžící cukru do světlé pěny. Po částech vmíchejte mléko. Na žloutkovou směs prosejte mouku a prášek do pečiva a dobře prošlehejte, aby se vše spojilo. Bílky vyšlehejte s vinným kamenem do světlé pěny a po troškách přidávejte cukr, dokud nejsou bílky vyšlehané do lesklé husté pusinky, která drží špičku. Dávejte pozor, abyste šlehání nepřehnali.
Vezměte 1/3 ušlehaných bílků a přimíchejte je do mísy ke žloutkům, dokud se zcela nespojí. Přidejte polovinu zbývajících bílků a opět je vmíchejte opatrně do žloutkového těsta. Celou tuto žloutkovou směs pak přeneste ke zbývajícím bílkům a opět vše opatrně stěrkou promíchejte.
Rozpalte velkou nepřilnavou pánev na mírném ohni. Velmi lehce potřete olejem a papírovou utěrkou jej rozetřete. Naběračkou naberte těsto. Nalijte je na pánev, přiklopte a pečte na velmi mírném ohni 4-5 minut. Odstraňte pokličku a na každou palačinku přidejte ještě trochu těsta. Přikryjte a pokračujte ve vaření ještě 4-5 minut. Zvedněte víko a pomocí špachtle opatrně nahlédněte pod palačinku. Palačinka by měla snadno povolit. Pokud vám ještě nějaké těsto zbylo, navršte ho na palačinky a opatrně je obraťte. Přikryjte a pečte dalších 5-6 minut. Palačinky budou po upečení ještě vyšší a nadýchanější. Jakmile jsou palačinky zlatavé a propečené, opatrně je vyjměte a podávejte na talíři s moučkovým cukrem, máslem, šlehačkou a javorovým sirupem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty a jídla ze slovenské kuchyně. Znáte kapustnicu, živáňskou nebo pagáče?
Mezi nejoblíbenější pokrmy patří polévky, maso pečené na rožni, slanina, různé prívarky, produkty z ovčího mléka, moučná jídla, pečivo sladké i slané… Číst více
Halušky lze tvarovat několika způsoby podle možností a zkušeností. Nabízíme video se třemi možnostmi tvarování
Halušky jsou oblíbené levné a rychlé jídlo. Kromě klasických bramborových známe i halušky moučné. Do vody je zaváříme stejným způsobem. Máme několik… Číst více
Jak na nejlepší slovenské halušky? Zapomeňte na vejce a brambory raději nestrouhejte!
Malé nočky z brambor se snad vybaví každému, když… Číst více
Rychlé a levné halušky z mouky a brambor. Jak je snadno připravit a s čím je podávat
Halušky z mouky K přípravě haluškového těsta nám stačí jen mouka, voda a sůl. Mouku použijeme polohrubou nebo napůl hladkou a hrubou. … Číst více
Strapačky nebo halušky: Jaký je mezi nimi rozdíl a z čeho se připravují
Jak připravit halušky Halušky jsou slovenskou specialitou, která si našla své místo i u nás. Přílohové halušky připravujeme z polohrubé mouky, vody… Číst více
10 skromných jídel: Jak na nejlepší halušky, česnečku i krupicovou kaši
Máte týden do výplaty nebo zkrátka z jiných… Číst více
Rodinná večeře do 50 Kč pro všechny: Slezské halušky bez brambor se zelím a slaninou si zamilujete!
Halušky jsou typickým slovenským jídlem. S… Číst více
7 levných bramborových jídel, která máme nejraději. Uvařme to nejlepší z naší kuchyně podle spolehlivých receptů
Zaměřili jsme se na jídla, která se připravují naslano, jsou z běžně dostupných surovin (obvykle vše máme doma po ruce) a rozhodně nezatíží naši… Číst více
Jak připravit bramborové halušky. Video nám předvede osvědčený postup
Jednoduché a levné halušky Přílohové halušky se připravují jen z několika surovin. Podle některých receptů sice stačí mouka, voda a sůl, ale aby se… Číst více
7 receptů s kysaným zelím a bramborami: To nejlepší, co jsme milovali od našich babiček
Poklady našich babiček Z brambor se dá připravit hodně dobrých jídel a naše babičky to zvládaly perfektně, můžeme to vyzkoušet podle nich. Recepty,… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Javorový sirup objevil kdysi dávno indiánský náčelník. Dnes tuhle delikatesu miluje celý svět!
Jak vyšlehat pevný sníh z bílků - rady pro začátečníky
Lívanečky jako z japonské restaurace: Podle našeho videonávodu je zvládnete i doma
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 9 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 14 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 16 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 18 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 19 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Buchty po ránu: Bezlepkový chléb podle Josefa Maršálka je krásně křupavý, božsky chutná a lepek nahradila nezvyklá surovina
Nejslavnější světové lívance: Upečte si staročeské kynuté, asijské rýžové nebo polské jablečné!
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů