Pikantní ředkvičky: 5 tipů, jak je využít do salátu, pomazánek, do polévky i při grilování
20. 5. 2022 Vaření
Pikantní ředkvičky k jaru patří. Někteří se ale obávají jejich štiplavosti, nebo nevědí, jak je upravit. S obojím vám dnes pomůžeme! Vysvětlíme, proč ředkvičky trochu pálí, jak je pálivosti zbavit i co s nimi v kuchyni.
Pikantní ředkvičky
Ředkvičky jsou poměrně oblíbenou zeleninou, která svou barvou projasňuje talíř. Ředkvičky se dodávají v různých barvách, tvarech a velikostech. Někdy jsou ale pálivé. Původcem pálivosti ředkviček jsou hořčičné silice, které se uvolňují při porušení buněk. K tomu dochází právě při kousání. Pálivost rostlině prospívá proti škůdcům, má vliv na bakterie a plísně.
Poměrně často se ale setkáváme s kusy, které jsou pikantní a štiplavé až příliš. Vypadá to, že hlavním viníkem je horké počasí, ale také nedostatečné zalévání. Pokud ředkvičky necháte dlouho v zemi a přerostou, příliš to jejich skvělé chuti také neprospívá. Někdy stačí ředkvičky oloupat a palčivost zmizí. Pokud se to nestane, můžete ředkvičky namočit do vody, dát do lednice a pár hodin je tam nechat (třeba přes noc). Dobře na pikantnost funguje i tepelná úprava.
Mohlo by vás zajímat
Ředkvičková pomazánka
Po ledničkové lázni můžete vyzkoušet ředkvičkovou pomazánku. Na tuto pomazánku se můžete inspirovat řadou receptů. Vyzkoušet můžete třeba směs ředkviček s máslem, smetanovým sýrem a smetanou. Svěží variantou je pomazánka s taveným sýrem a tvarohem. V základní verzi stačí ředkvičky jen najemno nastrouhat a smíchat s pomazánkovým máslem. Dochucovat můžete citronem a bílým pepřem.
Mohlo by vás zajímat
Ředkvičkový salát
Velmi svěží podobou je i ředkvičkový salát. Když přidáte plátky ředkviček mezi hlávkový salát, hned získá velmi zajímavé aroma i vzhled. Ředkvičky hrají významnou roli i v tomto salátu se salátovou okurkou, Hermelínem a rajčátky, kde pikantnosti konkuruje pálivé chilli. Přinášejí skvělou křupavost a typickou chuť. Ředkvičky se ale hodí do jakéhokoliv zeleninového salátu, stačí, když na jednu porci salátu nakrájíte na tenké plátky jednu malou ředkvičku.
Mohlo by vás zajímat
Ředkvičková polévka
Ačkoliv to zní zvláštně, existuje i ředkvičková polévka a je skvělá. Často se připravuje z vývaru a smetany. Ideální je použít smetanu s vyšším obsahem tuku, díky kterému bude nejen lépe vypadat, ale i chutnat. Skvělé je také využít listy ředkviček. Vybírejte ale jen takové, které dobře vypadají.
Mohlo by vás zajímat
Pečené ředkvičky
Také pečené ředkvičky jsou nečekanou dobrotou. Jak už jsme si řekli, tepelnou úpravou ztrácejí štiplavost, a tak si je můžete lépe vychutnat. Jako koření na pečené ředkvičky můžete použít sůl, pepř, uzenou papriku, ale také tymián, rozmarýn, česnek, cibuli, nebo místo nich česnekový a cibulový prášek. Zakapávají se řepkovým olejem. A nezapomeňte, že ředkvičky by měly být alespoň rozpůleny a rozloženy do jedné řady, aby se dobře opekly. Koneckonců z pečených ředkviček jde připravit i tento skvělý salát.
Dušené ředkvičky do smažených vajíček
Pikantnost ředkviček jde odstranit také dušením. Můžete si ze 200 g ředkviček připravit výbornou snídani. Ředkvičky očistěte, nakrájejte na tenké plátky, menší cibuli najemno nakrájejte a osmahněte ji na másle, k ní přidejte ředkvičky, opepřete a osolte. Přidejte velkou špetku drceného kmínu, osmahněte a podlijte troškou vody. Duste, dokud ředkvičky nebudou měkké. Pak je zalijte 4 rozšlehanými vejci a společně osmažte Případně dosolte a můžete ozdobit sekanou petrželkou.
Když se řekne pikantní, co si představíte? Zřejmě něco, co je mírně pálivé, ale ne nijak extrémně, a má to říz. Jenže to pro někoho může znamenat malou špetku mletého chilli a pro jiného naopak…
Bonusové tipy
Nakonec tu pro vás máme ještě tři bonusové tipy. Z ředkviček je možné připravit ještě takzvané pickles, tedy nakládané ředkvičky. Ocet zkrotí štiplavost. Tuto drobnou zeleninu je také možné grilovat a nahradit tak brambory. Získáte tím výbornou novou přílohu. Nakonec se nabízí využít štiplavosti, která se podobá křenu. Co je tedy vyměnit za křen? Sáhnout po ředkvičkách tam, kde byste jinak využili křen. Ředkvičky jsou skvělé a zaslouží si vaši pozornost.
Zdroje informací:
pardubice.rozhlas.cz
themeateater.com
thespruceeats.com
wickedspatula.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Likérové špičky: Připravte si oblíbený zákusek na vánoční stůl
Příprava špiček nepatří mezi nejjednodušší recepty na zákusky, ale při troše zručnosti je každá hospodyňka zvládne. Recept se skládá z několika… Číst více
Jak upéct vepřové selátko. Poradíme, jak na to a na co si dát pozor
Sele je dobré péct delší dobu, v řádech několika hodin, a na nižší teplotu. Díky tomu bude maso šťavnaté, křehké a bude odpadat od kosti. Rychle… Číst více
Pečeme s Ivou: Bagety s tmavou střídou jsou nadýchané a voňavé. Výborné jako příloha nebo podklad na jednohubky
Na přípravu kyprých a voňavých baget je použit… Číst více
Retro okénko: Perníčky ruměnky s voňavou polevou obsahují máslo a rum, jsou krásně měkké a nadýchané, na přípravu snadné
Ruměnky neboli rumové perníčky jsou pro mnohé… Číst více
Poleva je korunou mnoha druhů cukroví: Košíčky ochutí výrazná čokoládová, perníčky zase jemná cukrová. A jak je připravit?
Jedním z posledních kroků v předvánočním pečicím… Číst více
Sušené maso, jerky: Jak ho doma připravit a jaké maso na sušení zvolit
Velkou výhodou sušeného masa je trvanlivost a minimální nároky na skladování. Díky tomu je ideální svačinou na lyže nebo pěší túru, navíc je plné… Číst více
Jak připravit hovězí roštěnou v šesti jednoduchých krocích. Jakou část masa zvolit
Vysoký roštěnec je blíže k hlavě zvířete. Je tučnější, tedy i šťavnatější. Steak z tohoto masa se nazývá Rib Eye nebo také Entrecote. Vysoký roštěnec… Číst více
Jak upéct báječnou pečeni, která se skvěle hodí na slavnostní oběd
Pečeně, nebo také kotleta, je část vepřového masa, která se nachází podél páteře. Navazuje na krkovici a na druhé straně je zakončená kýtou. Jedná se… Číst více
K silvestrovským oslavám patří jednohubky. S využitím bramboráku, omelety i s dalšími netradičními ingrediencemi oslníte hosty
Jednohubky jsou u nás velmi oblíbenou součástí… Číst více
Celer bulvový, řapíkatý a listový: Všechny odrůdy vyséváme již v únoru
Celer pomalu klíčí a má dlouhou vegetační dobu, proto jej vyséváme velmi brzy - obvykle již v únoru. Na vrstvu výsevního substrátu vysejeme droboučká… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Řeřicha chutí připomíná ředkvičky a je přímo nadupaná vitaminy. Jak si ji nejlépe užít?
Ředkvičky v truhlíku? Vypěstujete si je na parapetu i na terase díky těmto jednoduchým postupům
Ředkvičky jsou malé krásky s velkým účinkem. Která jejich část je nejzdravější?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rychlý hot dog
Přidáno před 27 minutami
Zapečená brokolice s bramborami, sýrem a smetanou
Přidáno před 14 hodinami
Tarhoňa s krevetami, hráškem a sušenými rajčaty
Přidáno před 19 hodinami
Banánové poháry s ořechy
Přidáno před 22 hodinami
Domácí zmrzlina dvou chutí
Přidáno 28. 5. 2024 08:00
Křupavé hot dogy
Přidáno 27. 5. 2024 08:30