Brunost je sýr, který vlastně sýrem ani není. Takhle jednoduše s ním připravíte třeba voňavé latté
22. 5. 2022 Historie a zajímavosti
Norskou kuchyni nemůžete poznat bez toho, aniž byste ochutnali brunost. V překladu „hnědý sýr“ je jedním z nejznámějších pokrmů země fjordů. Jeho jedinečná barva i struktura připomíná fondán. Technicky vzato se o sýr vůbec nejedná.
Brunost není jen norský, je skandinávský
Obyvatelé Norska jsou na svůj „národní sýr“ brunost, který je důležitou součástí jejich kulturní a gastronomické identity, náležitě pyšní. Tvrdí, že není možné pochopit Norsko, dokud neochutnáte aspoň kousek. Na druhou stranu podobné „hnědé sýry“ najdete v kuchyních dalších skandinávských zemí. Ve Švédsku se mu říká mesost, v Dánsku myseost, jako mesjuusto ho znají Finové a pod názvem mysuostur si ho můžete pořídit na Islandu. Brunost lze koupit i u nás v různých specializovaných obchodech se sýry a na e-shopech.
Mohlo by vás zajímat
Připravuje se ze syrovátky
Brunost se nepodobá se žádnému jinému sýru. I jeho výroba se zásadně odlišuje. Připravuje se totiž ze syrovátky, která je vedlejším produktem při výrobě sýra. Směs mléka, smetany a syrovátky se vaří několik hodin, dokud se voda neodpaří a mléčné cukry se nezmění v karamel. Díky tomu má brunost charakteristickou hnědou barvu a sladkou chuť.
Čím déle se syrovátková směs vaří, tím je tento „sýr“ hnědší. Pak se nechá vychladnout a poté se balí a prodává v blocích. Mléko se používá většinou kravské, základem může být i mléko kozí nebo jejich kombinace. Varianty z kozího mléka mají ostřejší a pikantnější chuť. Na plátky nakrájený brunost se obvykle konzumuje s chlebem,
Latté trochu jinak
Norové si brunost v různé podobě a v různých jídlech dopřávají od rána do večera. Napadlo by vás, že si z něj připravují kávu latté? Budete potřebovat 480 ml mléka, 1 skořicovou tyčinku (malá), ½ vanilkového lusku, rozpůleného a oškrábaného, několik kuliček nového koření, ½ lžičky kardamomu, lehce rozdrceného, 2 lžíce cukru krystal nebo medu, 125 g sýru brunost, nakrájeného nebo nastrouhaného, silnou kávu espresso, kopeček šlehačky na podávání.
A jak na to? Ve středně velkém hrnci zahřejte mléko, skořicovou tyčinku, vanilkový lusk, nové koření a kardamom. Pak snižte teplotu a dalších 15 minut mírně zahřívejte, aby se chutě propojily. Mléko sceďte přes sítko do jiné nádoby, koření vyhoďte a pak mléko nalijte zpět do hrnce. Zvyšte teplotu, zašlehejte cukr a brunost a vařte, dokud se vše plně nerozpustí. Nakonec mléko pořádně prošlehejte, aby se napěnilo. Do jednotlivých hrnků nalijte trochu silného espressa, pak přidejte horké a napěněné latté a ihned podávejte s kopečkem šlehačky (navrch ještě můžete nasypat strouhaný brunost).
Mohlo by vás zajímat
Norský jablečný koláč
Brunost se uplatní i při přípravě různých moučníků. Na jablečný koláč budete potřebovat:
- 100 g másla
- 250 g hladké mouky
- 2 lžičky cukru
- 3 lžičky vody
- 400 g jablek
- 100 g nastrouhaného sýra brunost
- 100 –200 ml meruňkového džemu
A jak na to? Rozdrobte máslo, cukr a mouku na jemnou drobenku. Přidejte vodu a těsto rychle prohněťte, aby mělo konzistenci těsta. Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte asi 30 minut odležet na chladném místě. Pak těsto rozválejte tak, aby se vešlo do koláčové formy (doporučujeme použít koláčovou formu o průměru asi 24 cm) a dejte pozor, aby těsto pokrylo dno i okraje. Koláč propíchněte vidličkou a pečte 10–15 minut při 200 °C (v horkovzdušné troubě 180 °C).
Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na osminky nebo desetinky. Do čerstvě upečeného těsta nasypte polovinu brunostu a poté do něj poskládejte plátky jablek. Zbytek brunostu nasypte na jablečnou náplň a jablka přelijte tenkou vrstvou zahřátého džemu. Koláč pečte dalších 20–30 minut při 200 °C (v horkovzdušné troubě 180 °C), dokud náplň a těsto nezezlátnou a nejsou propečené. Koláč podávejte ještě vlažný se zmrzlinou, nebo se šlehačkou.
Zdroje informací:
tinebrunost.com: This is Norway
willflyforfood.net: Norwegian Food: 25 Traditional Dishes to Look For in Norway
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak se liší ristretto od espressa a proč piccolo v Itálii neexistuje? Seznamte se s nejznámějšími druhy kávových nápojů
Staročeské recepty z jablek: Víte, co je šprachanda nebo jak se dělá jablečná sekanina?
Malá domácí kavárna aneb Jak si připravit doma ten svůj nejlepší šálek kávy
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Domácí karlovarské rohlíky
Přidáno před 2 hodinami
Placičky s kopřivami
Přidáno před 6 hodinami
Dalamánkové bagety
Přidáno před 7 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 10 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 12 hodinami