Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Redakce v akci: Upekli jsme domácí toustový chleba. Je krásně nadýchaný a chutná přímo božsky!
Zdroj: Hana Malénková

Máte rádi opečené tousty nebo sendviče se šunkou a sýrem? Toustový chléb seženete v každém obchodě, s tím domácím je ale přece jen o trochu lepší. Pokud máte doma větší chlebíčkovou formu, snadno vytvoříte „tousťák“ jako ten kupovaný. Nebo vlastně spíš lepší, protože jeho složení si určíte vy sami! Zkuste to jako redaktorka Hanka.

Domácí toustový chléb se vyplatí

Toustový chléb je v naší rodině poměrně oblíbeným pečivem. Děti jej mají rády na snídani s máslem a marmeládou, obě přímo zbožňují sladké a na másle osmažené francouzské tousty a když připravím starší dceři do školy zapečené sendviče, mám jistotu, že tuhle svačinu mi domů zpátky nedonese. Běžně peču normální žitný chléb, „tousťák“ jsme dřív kupovali. Až v loňském lockdownu mě napadlo, jako mnoho dalších, upéct si jej doma sama.

Z chleba jsem byla nadšená, jen jsem jej zpočátku pekla podle receptů, do nichž se dávalo větší množství cukru a menší množství soli. Chléb pak spíš připomínal briošku a naslano se moc jíst nedal. Osmažený ve směsi mléka s vajíčky a vanilkou však byl přímo dokonalý. Já ale přece jen chtěla nějaký slanější, tak jsem přidala trochu víc soli a ubrala cukru a pro větší chlebovou chuť jsem část hladké mouky nahradila pšeničnou chlebovou. Část cukru v receptu nechat musíte, aby vám těsto začalo kynout, neboť cukr je potravou pro kvasinky a jen díky němu se droždí aktivuje. Navíc dodává těstu lehkou sladkost, která je u toustového chleba žádoucí a napomáhá zhnědnutí kůrky.

Mléko a cukr přispěje dokonalé chuti chleba

Do receptu, podle kterého jsem pekla, se dává aktivní sušené droždí, takže nemusíte předem zadělávat kvásek. Ačkoli existují i recepty, kdy se do těsta přidává voda, rozhodně doporučuji použít mléko. S ním má chléb lepší chuť, je jakoby sametovější a má měkčí kůrku. Chuti přispívá i máslo, právě díky němu nemá chléb žvýkavý vnitřek jako žitný kváskový chléb, ale je příjemně měkký a nadýchaný jako polštářek. A samozřejmě nesmíte zapomenout na sůl, která rovněž prospívá chuti a zlepšuje strukturu těsta.

Aby měl toustový chléb správnou strukturu

Jinak je příprava těsta na toustový chléb poměrně snadná a pokud máte nějaké zkušenosti s kynutým těstem, nemusíte se ničeho bát. Důležité je těsto hlavně dokonale propracovat, aby bylo krásně hladké a mírně pružné a aby drželo tvar, a dát mu čas, aby mohlo dobře vykynout. Pro kynutí vyberte nějaké místo, kde je teplo, rozhodně mu nesvědčí průvan. Pokud máte v troubě funkci kynutí těsta, nechte ho kynut tam.

V případě, že máte dostatek času, nechte těsto klidně kynout v lednici přes noc. I to mu prospěje a bude pak vláčnější. Vykynuté těsto se pak vyválí na plát, který se sroluje a dá ještě kynout do formy. Rolku je třeba pevně utáhnout, v opačném případě by se v těstě tvořily vzduchové bubliny a chléb by nešel dobře nakrájet. Před pečením doporučuji povrch chleba potřít rozpuštěným máslem a případně ještě vajíčkem, aby byl na povrchu krásně lesklý a křupavý.  

Ten nejlepší domáčí „tousťák“

Budete potřebovat: 1 balení aktivního sušeného droždí (7 g), 370 ml vlažného mléka, 10 g cukru, 10 g soli, 50 g rozpuštěného másla + další máslo na vymazání formy na chléb a na potření vrchní části bochníků, 1 vejce, 300 g hladké mouky.a 350 g chlebové mouky.

Postup: Mléko jsem zahřála tak, aby bylo vlažné. Do velké mísy jsem nasypala hladkou mouku, cukr, kvasnice a vše jsem zalila teplým mlékem. Vše jsem promíchala, až vznikla tekutější směs, kterou jsem přikryla utěrkou a nechala vykynout. Asi za půl hodinu těsto zvětšilo svůj objem na dvojnásobné množství. Mezitím jsem v jiné míse utřela vajíčko s máslem a chlebovou mouku jsem prosila na vaječnou směs do mísy společně se solí. V původním receptu byla pouze hladká mouka, já část nahradila pšeničnou chlebovou, aby měl „tousťák“ trochu víc chlebovou chuť. Barva toustového chleba ale zůstala krásně světlá.

Vše jsem promíchala a poté jsem přidala vykynutý kvásek. Těsto jsem nejprve promíchala vařečkou a protože nemám robota, přendala jsem je na vál a důkladně prohnětla rukama asi 10 minut. Když bylo těsto krásně propracované, vrátila jsem je zpátky do mísy, opět přikryla utěrkou a znovu nechala kynout poblíž kamen. Po hodině se už těsto dralo ven z mísy, tak jsem ho opět vyklopila na vál a vyválela jsem ho do tvaru většího obdélníku.

Ten jsem pak z kratší strany srolovala, až vznikl jakýsi váleček. Velkou obdélníkovou formu na chléb o rozměrech 25 cm x 16 cm  jsem pečlivě vymazala máslem a srolované těsto jsem do ní přenesla. Opět jsem vše nechala kynout pod utěrkou.

Mezitím jsem si zapnula troubu a předehřála jsem ji na 220 °C. Ve chvíli, kdy těsto začalo vylézat přes okraj formy, jsem povrch potřela ještě rozehřátým máslem a chléb jsem vložila do troubu. Nejprve jsem pekla při nejvyšší teplotě, pak jsem teplotu snížila a dopékala jsem dalších 15 minut při 200 °C. Upečený toustový chléb jsem nechala vychladnout. Výborný je jen s máslem a jsou z něj i úžasné sladké francouzské tousty.

Recepty k tomuto článku

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více