Skromná kuchyně: Hanácká syrnica je lehkou letní polévkou. Bez jedné suroviny se ale neobejde
7. 7. 2022 Vaření
Nemáte v horkých dnech chuť na těžká jídla? Pak vás možná polévka syrnica zláká k ochutnání, pokud ji tedy dávno neznáte. Je totiž rychle připravená, výživná, ale nekalorická a připravuje se z jedné specifické české suroviny.
Moravské sýrové polévky
Syrnica se na Hané vaří již pěknou řádku let a v mnohém se podobá dalším polévkám, které byly nejen na Moravě populární již za starých časů. Tyto syté a často mléčné polévky se jedly většinou jako hlavní chod a přikusoval se k nim jen chleba. Nejblíž má syrnica k valašskému domikátu, a i když byla Haná bohatší kraj než sousední Valašsko, recept na tyto polévky je téměř stejný.
Jak již název napovídá, jde o polévky, jejichž základem je sýr nebo tvaroh. Slovo syrnica původně i znamenalo syrná polévka postní, případně polévka ze sýra, tvarohu či mléka a vody, jež se jedla s uvařenými bramborami. Na Valašsku tím sýrem byla brynza od oveček pasoucích se na valašských stráních, na Hané pak místní specialita - tvarůžky.
Mohlo by vás zajímat
Ta pravá hanácká jedině s tvarůžky
Přestože mají tvarůžky v názvu přídomek olomoucké, ve skutečnosti pocházejí z městečka vzdáleného od Olomouce asi 30 km, z Loštic. Tvarůžky se totiž v okolí Olomouce vyráběly již od 15. století skoro v každé obci a původně se jim říkalo selské. Protože ale selky vozily přebytky na trhy do Olomouce, postupně se pro ně vžil název olomoucké. S výrobou těch nejslavnějších loštických se sice započalo až v druhé polovině 19. století, v současnosti jsou to ale ty jediné pravé olomoucké tvarůžky, jsou nositeli ochranné známky a nikde jinde se nesmí vyrábět.
Mohlo by vás zajímat
Lehká díky nízkotučnému sýru
Na tvarůžcích je specifická nejen jejich výrazná pikantní chuť, jež záleží na stupni zralosti tvarůžků, a štiplavá vůně, která se po rozbalení obalu line po celé domácnosti. Právě kvůli těmto vlastnostem je někteří přímo milují a jiní jim nemohou přijít na chuť. Co jim ale nelze upřít, je to, že jde o nízkotučný sýr s vysokým obsahem bílkovin. Tento sýr si tak bez výčitek mohou dopřát i ti, kteří zrovna drží dietu. Tvarůžky se totiž vyrábějí pouze z netučného tvarohu, jenž se jen prosolí a pak nechá zrát. Díky tomu je i polévka s tvarůžky poměrně nízkokalorickou lehkou polévkou, která příjemně svěží a hodí se i do horkých letních dnů.
Mohlo by vás zajímat
Tvarůžky nejen do polévky
Z olomouckých tvarůžků se nejen na Hané připravuje mnoho specialit. Smaží je v trojobalu, nakládají do oleje, připravují se z nich pomazánky, používají se na zapékání různých nejen zeleninových pokrmů, dávají je dokonce na pizzu a také do česnečky. Pokud je milujete, můžete je použít takřka všude a každému jídlu dodají zajímavou a výraznější chuť. To platí i v případě hanácké syrnice.
Mohlo by vás zajímat
Jak uvařit pravou hanáckou syrnici
Syrnica byla obyčejnou rychlou polévkou, která se v chudých chalupách běžně připravovala k večeři nebo na oběd. Aby více zasytila, často její součástí byly i brambory na loupačku nebo pečené. Ty se jen vhodily do talíře, rozpůlily a vydatný pokrm byl hotov. Příprava je neskutečně snadná. Jak na to? Do talířů nejprve nahrubo nastrouhejte tvaroh na strouhání. Na jednu porci použijte asi 50 g. Na čtyři porce pak svařte 250 ml mléka se 750 ml vody, přihoďte 2-3 rozkrájené tvarůžky, podle chuti osolte, přidejte drcený kmín a celou směs nechte ještě přejít varem. Ještě horkou polévku pak nalijte na tvaroh v talířích, zakryjte a nechte ještě chvíli odstát. Hotovou polévku můžete ještě posypat nasekanou pažitkou.
Zdroje informací:
Tvaruzky.cz
Sever.rozhlas.cz
Švehelka, L.: Kouzelný tvarůžek aneb Kuchařka neobvyklé vůně
Dialektický slovník moravský
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Tvarůžkové dobroty: Znáte loštický špíz, voňavé skřivánky nebo syrečkance?
Nejoblíbenější sladká jídla. Máte nejraději ovocné knedlíky, palačinky nebo kaše?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 1 hodinou
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 6 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 8 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 10 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno před 11 hodinami
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Uvařte si valašský domikát: Snadnou polévku, jíž dodává pikantní chuť ovčí sýr brynza
Olomoucké tvarůžky kdysi sloužily jako platidlo. V Lošticích se vyrábí už 145 let
Vařil pro krále i prezidenty, teď má food truck: Je tam víc svobody a není to takový žrout času, říká Radek Příhonský