Pečeme s Ivou: Jednoduché bulky se sýrem vydrží vláčné a voňavé dva dny. A ta vůně! Je cítit až ven před dům
8. 9. 2022 Vaření
Nad domácí pečivo opravdu není. I když je s tím trocha té práce, pak to doma úžasně voní, a navíc přesně víte, co jíte. Tyhle bulky jsou u nás v rodině už tradiční. Jsou velmi jednoduché, zvládne je každý a chutnají celé rodině.
Když pekařka promluví...
Tyto sýrové bulky jsou mým zcela nejstarším receptem, svoje pečení jsem s nimi kdysi začínala. Pekla jsem je z dvojnásobné dávky, z kila mouky, a věřte, že se snědly vždy úplně všechny - tak nám chutnaly. Bulky jsou samy o sobě velice chutné, ale sýr je chuťově posune zase o kus výše.
Co budete na bulky potřebovat? 220-230 g vody, 45 g oleje, 1 lžička cukru, 1,5 lžičky soli, 420 g hladké mouky, 12 g čerstvého droždí a ještě také tvrdý sýr na posyp
Jak budete postupovat? Pomocí domácí pekárny: Všechny suroviny (kromě sýra) dáme do pekárny a použijeme program Těsto.
Ručně nebo robotem: Část vody rozmícháme s cukrem, droždím a trochou mouky a tento kvásek necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme zbytek surovin a vymísíme těsto, které necháme asi 60 minut kynout.
Vykynuté těsto: Hotové těsto vytáhneme z mísy na stůl, propracujeme a rozdělíme na 8-10 dílů. Z každého dílku vytvarujeme bulku.
Všechny uložíme na plech, svrchu je trochu sploštíme a necháme asi 30 minut nakynout. Pak je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme hrubě strouhaným sýrem a upečeme ve vyhřáté troubě (asi 200 °C / 20 minut).
Drobečky z ošatky
- Tak tyto bulky máme opravdu moc rádi – už s těstem se pracuje fantasticky, není to nic složitého a výsledek provoní celou domácnost.
- Zkuste těsto zadělat s omládkem (odkaz na článek vidíte kousek výš), bulky budou ještě dokonalejší!
- Nebojte se sýr nasypat hned, před pečením, nespálí se – jen se na bulce rozteče.
- Bulky jsou dobré a vláčné i tři dny, ovoněné i ochucené sýrem.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pečeme s Ivou: Jak kyne těsto s omládkem, jak s babiččiným kváskem a co je to poliš?
Oblíbené pečivo ze špaldové mouky. Jak se špalda používá a na co se hodí
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 15 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 15 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Jak připravit sirup z bezových květů zastudena: Kromě bezu stačí jen citron, cukr a správný postup