Úchvatný čokoládový dort s kávou a podmáslím pro zimní atmosféru!
24. 9. 2013 Vaření
Dnes pro vás máme jeden z nejchutnějších, a přesto snadných receptů na čokoládový dort. Pokud se pustíte do jeho pečení, můžete se těšit, že jistojistě sklidíte velký úspěch. Tajemství skvělé chuti spočívá v lahodných ingrediencích a jejich zajímavé kombinaci. A pokud zvolíte i náš způsob zdobení, vykouzlíte pravou zimní atmosféru raz dva.
Dnes pro vás máme jeden z nejchutnějších, a přesto snadných receptů na čokoládový dort. Pokud se pustíte do jeho pečení, můžete se těšit, že jistojistě sklidíte velký úspěch. Tajemství skvělé chuti spočívá v lahodných ingrediencích a jejich zajímavé kombinaci. A pokud zvolíte i náš způsob zdobení, vykouzlíte pravou zimní atmosféru raz dva.
Ingredience na těsto:
- 1 ¾ šálku polohrubé mouky
- 2 šálky moučkového cukru
- ¾ šálku kakaa
- 2 čajové lžičky jedlé sody
- 1 čajová lžička prášku do pečiva
- 1 čajová lžička mořské soli
- 1 šálek podmáslí
- ½ šálku rostlinného oleje
- 2 vejce
- 1 čajová lžička vanilkového extraktu
- 1 šálek silné instantní kávy
V jedné míse promíchejte všechny suché přísady, v druhé spojte přísady mokré – díky tomuto postupu bude mít vznikající těsto menší náchylnost ke vzniku hrudek. Obě směsi spojte a metlou řádně promíchejte do hladkého, jemného těsta.
Připravte si dvě kulaté dortové formy a vystlete je papírem na pečení. Do každé formy nalijte polovinu těsta a dejte péct na 35 až 38 minut při teplotě 180°C. Po upečení nechte korpusy trochu vychladnout a až potom je vyjměte z formy.
Poleva a náplň
Korpusy můžete pro výraznější chuť zvlhčit pomerančovým, nebo višňovým likérem. Korpusy spojte máslovým krémem (buď použijte svůj osvědčený recept, nebo náš jednoduchý: smíchejte 1 šálek změklého másla, 3 šálky moučkového cukru a 1 lžíci mléka; máslový krém skvěle nahradí také sladké kondenzované mléko). Vrstvu máslového krému můžete potřít ještě vrstvou pikantní marmelády, která bude skvěle kontrastovat se sladkou chutí. Korpusy spojte a celý dort potřete dortovou polevou – ušetřete si práci a polevu si bez výčitek svědomí kupte.
Zdobení
A teď přichází na řadu zdobení, které dortu propůjčí okouzlující vzhled. Pokud se už nemůžete dočkat zimního období a vánočního času, čokoládové stromečky na sněhově bílém dortu vám nezaměnitelnou atmosféru zimy ihned připomenou. Na výrobu čokoládových stromečků se výborně hodí pomazánka Nutella. Tu nechte povolit v mikrovlnné troubě, nebo na sporáku tak, abyste ji mohli plnit do cukrářských pytlů a vytvářet z ní požadované tvary. Stromečky kreslete přímo na pečící papír, aby vám šly z povrchu lépe sundávat.
Stromečky olemujte dort a pevněji je přichytněte pomocí dortové polevy. Dort ozdobte strouhaným kokosem, který bude vypadat jako sněhové vločky, a dejte vychladnout a ztuhnout do lednice.
Přejeme vám šťastné pečení a spoustu spokojených strávníků!
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů z kapra: Máme pro vás výběr tradičních i nových receptů
Jak připravit bramborové těsto. Naučte se nejlepší univerzální těsto na bramborové knedlíky, šišky i placky
Univerzální těsto na sladké i slané pochoutky. Je vhodné pro začátečníky i pro přípravu rychlého pohoštění
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Zdeněk Pohlreich v průběhu let: Od kuchařského učně až po televizní hvězdu a špičkového šéfkuchaře
Ze starých rohlíků uděláte skvělou pizzu: Připravit můžete i sladkou klasiku nebo zobání k televizi
Komentáře
11. 10. 2013 11:05
6. 10. 2013 08:53
3. 10. 2013 17:47
26. 9. 2013 09:51
25. 9. 2013 20:40
24. 9. 2013 16:05