Pečeme s Ivou: Udělejte si u vás doma atmosféru voňavých vánočních trhů - upečte si úžasně nadýchané trdelníky!
1. 12. 2022 Vaření
Sladká pochoutka všech vánočních trhů, vonící až za třetí roh. Mnoho lidí si trdelníky zkouší upéct doma, na zavařovacích sklenicích, plechovkách od piva, láhvích od vína... A i když to bez otevřeného ohně, nad kterým se péct správně mají, nikdy nebude úplně ono, jsou i domácí trdelníky výborné.
Když pekařka promluví...
Na internetu najdete hodně prima čtení o těch „zaručeně pravých“ trdelnících, mnoho receptů i postupů, jak na ně, jak (na čem) je tvarovat. Kromě různých sklenic, které jsem uz vzpomínala, jsem viděla maličké domácí trdelniky namotané na formičky na trubičky nebo na koupené větší formy na trdelniky. Můj manžel, který si rád hraje se dřevem, hrdinsky prohlásil, že mi trdla vyrobí. A slib splnil – udělal dvě buková, dlouhá přesně na šířku trouby.
Receptů na trdelníkové těsto najdete hodně. Pokud chcete, vyzkoušejte tohle moje – je příjemně měkounké, tvarovatelné, méně sladké. Po dvou pokusech jsem se dopracovala k určitému poměru surovin. Netvrdím, že je to přesně to pravé trdelníkové těsto, ale trdelníky z něj nám chutnají.
A tak ani nemusíte vytahovat paty z domu, a přesto u vás může vonět "atmosféra vánočních trhů":
Co budeme na klasické trdelníky potřebovat? Na 1 trdelník dlouhý přes celou šířku trouby je třeba: 200 g mouky (100 g hladké mouky a 100 g polohrubé mouky), 30 g mléka, 60-70 g vody, 1 žloutek, 30 g cukru, 30 g změklého másla, špetka soli, 8 g čerstveho droždí. Dále: bílek na potření trdelníků před pečením, sekané ořechy nebo skořici a cukr na posyp před pečením
Množství surovin si pak násobím podle potřeby, většinou dělám dvojnásobek.
Ručně nebo robotem: Z trochy vody, mouky, cukru a všecho droždí uděláme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Pak přidáme všechny ostatní suroviny, vymísíme měkké těsto a necháme ho nakynout.
Vykynuté těsto: Ze 200 g mouky je těsto na trdelník přes celou šířku trouby. Těsto je třeba vyválet do tenkého válečku – pomúžeme si při tom nejprve nakrojením těsta (viz fotopostup), které pak už jen doválíme dotenka. Váleček na stole necháme asi 10 minut odpočinout, navineme na máslem pomaštěné trdlo – oba kraje je třeba zastrčit pod těsto, aby se nerozmotávaly. Lehce oběma rukama navinuté těsto přitlačíme, potřeme šástečně rozšlehaným bílkem, obalíme v ořechách a cukru (nebo skořici a cukru) a hned dáme péct do trouby vyhřáté na 230°C. Během několika minut jsou trdelníky upečené. Ještě horké je třeba je sundat z formy, po chvilce z nich vyfouknout vřelý vzduch a pak už jen nechat vychládnout, pocukrovat, nakrájet na dílky a podávat.
A mlsat a mlsat a…mlsat!
Mohlo by vás zajímat
Drobečky z ošatky
- Proč před potíráním těsta našlehávám bílek? Je to jednoduché - poruším tím jeho strukturu a lehce napěněným bílkem těsto velmi snadno potřu. Bílkem, který je vcelku a pouze oddělený od žloutku, by to takto nešlo.
- Nemáte-li doma nic velkého, nač byste těsto namotali, zkuste upéct mini trdelníčky. Těsto namotáte a upečete na trubičkách na kremrole.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Která pravidla je při přípravě kynutého těsta nutné dodržovat? Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku (a další suroviny) doneseme… Číst více
Trpělivost bochník přináší: Ovládněte sílu kvásku a naučte se péct domácí chléb na jedničku
Pečení domácího chleba je stále v kurzu a je to i… Číst více
Vyzkoušeli jsme za vás: Bramborový chleba, který kyne dva dny! Stojí ta chuť za to?
My všichni v redakci Topreceptů si potrpíme na… Číst více
Delikatesa mezi chleby: Borodinský chléb z žitné mouky voní po koriandru, má lehce karamelovou chuť a křupavou kůrku
Máte rádi žitný chléb a pečete si nejraději… Číst více
Jak založit žitný kvásek. Stačí k tomu jen dvě suroviny
Kvásek většinou zakládáme z žitné celozrnné mouky. Ta obsahuje části obalů zrna, na kterých je největší výskyt spících spor potřebných mikroorganismů… Číst více
Jak připravit kvásek z droždí, aby housky krásně křupaly
Upéct si doma křupavé housky, kynuté koláče, voňavý velikonoční mazanec nebo chleba? Pro mnoho lidí už samozřejmost, pro jiné nedostižný sen nebo… Číst více
Tajemství kvalitního rána: Snídaně složená z těchto potravin vám dodá energii až do oběda
Že snídaně je základ dne, to už jste asi slyšeli.… Číst více
Ovesné vločky se hodí nejen na kaši. Jsou skvělé do lívanců, vaflí i palačinek
Výhody použití ovesných vloček Jsou lehce stravitelné a doporučují se při různých dietách. Své místo mají ve výživě dětí, sportovců a ve zdravé… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Pět znamení horoskopu, která vyšvihnou nejlepší guláš: Panny překvapí chalupářským se špekáčky, Štíři připraví ostrý mexický
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Karolina Světlá si pochutnávala na specialitách z Podještědí: Vařilo se kyselo s chlebovým kváskem nebo carapanda
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Cizrnovo sýrové nočky
Přidáno před 17 hodinami
Rajská omáčka z rajských
Přidáno 17. 5. 2024 23:12
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno 17. 5. 2024 14:21
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Komentáře
7. 12. 2022 11:46