Ideální předkrm nejen na Štědrý den? Skvělé chuťovky s ančovičkami, pečenou paprikou i červenou řepou přijdou vhod
22. 12. 2022 Vaření
Když chcete slavit, nejspíš u toho nechybí občerstvení na jedno až tři kousnutí. Chuťovky jsou skvělou možností, jak pohostit návštěvu. Inspirujte se rychlými dobrotami profesionálního šéfkuchaře.
Oblíbené chuťovky
Mezi oblíbené chuťovky patří různé kanapky a jednohubky. Kanapky jsou menší než chlebíčky a k jejich přípravě se používají nejrůznější druhy pečiva. To často bývá i lehce opečené. Může se jednat ale také o košíčky z listového těsta. Jednohubky jsou ještě menší. Jak název naznačuje, velikost odpovídá zhruba jednomu soustu. Aby se zdobení na jednohubky vešlo, není tak bohaté jako v případě chlebíčků. Často se využívají různá napichovátka a párátka, která suroviny drží při sobě a usnadňují konzumaci.
Mohlo by vás zajímat
Švestky ve slanině
Také toto je jednou z variant chuťovek. Sušená švestka nebo datle zabalená do slaniny a upečená v troubě. Na 1 kus budete potřebovat: 1 sušenou švestku, trochu červeného vína na namočení švestky, 1 oloupanou mandli a plátek slaniny.
Jak na to? Potřebný počet švestek můžete dát přes noc namočit do červeného vína, ale není to nezbytně nutné. Mandle dejte do horké vody a odstraňte z nich slupku. Mandli vždy pak dejte do švestky místo pecky a švestku obalte plátkem slaniny. Vše propíchněte párátkem a upečte v troubě na plechu pokrytém pečicím papírem. Skvěle chutnají i studené.
Další tipy na chuťovky jsme získali od Michala Suchánka, šéfkuchaře v La Lorraine Bakery Group.
Chuťovky z kornbagety s pečenou paprikou
Oblíbené bývají pikantní chuťovky. Právě taková je i tato varianta. Vyniká v ní kromě ajvaru i voňavá pečená paprika a okurčička cornichon. Okurka cornichon (francouzsky okurka nakládačka) je obyčejná nakládačka, sklizená ale dříve, než stihne dozrát. Má velikost menší než 5 cm.
Na 10 kusů potřebujete: 1 kornbagetu, 2 lžíce pomazánkového másla, 1 lžičku dijonské hořčice, 1/2 lžičky majonézy, 1/2 lžíce ajvaru, 1 ks pečené papriky, 5 plátků parmské šunky a 10 ks nakládaných okurek cornichony.
Jak na to? Kornbagetu nakrájejte na kolečka silná 1,5–2 cm. Pomazánkové máslo smíchejte s dijonskou hořčicí, majonézou a ajvarem a pomocí cukrářského sáčku, případně nože dejte na jednotlivá kolečka Kornbagety. Přidejte kousek pečené oloupané papriky, půlku plátku parmské šunky a párátkem připíchněte okurku cornichony.
TIP: Do pomazánky můžeme přidat jakoukoli variantu ajvaru, ostrou nebo jemnou.
Chuťovky z bagety s kvasem s roládkou z červené řepy, kozího sýru a kaparů
Červená řepa se hodí jako příloha, do polévky, ale směle ji můžete dát i na chuťovku. Dohromady s kozím sýrem a rukolovým pestem vytváří zajímavou kombinaci.
10 kusů potřebujete: 1 bagetu s kvasem, 1 ks větší pečené červené řepy, 3 lžíce měkkého kozího sýru, 1 lžičku olivového oleje, 1 lžíci kaparů a 1 lžíci rukolového pesta.
Jak na to? Upečenou řepu nastrouhejte na tenké plátky, které rozložte na potravinářskou fólii tak, aby se lehce překrývaly. Potřete je směsí kozího sýru, olivového oleje a nasekaných kaparů. Zarolujte (roládka by neměla mít v průměru více než 5 cm) a nechte odpočinout v lednici. Bagetu s kvasem nakrájejte na kolečka silná 1,5–2 cm, pomažte ji rukolovým pestem. Roládku nakrájejte na menší kolečka, a ta pak přidejte kolmo (jako na úvodním obrázku) na pesto.
TIP: Dozdobte lístkem rukoly, pečenými mandlemi, nebo praženou pistáciovou drtí.
Zdroj informací:
La Lorraine Bakery Group
https://vikend.hn.cz
https://cs.wikipedia.org
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Tajemství dokonalého ajvaru: Na přípravu stačí jen 4 suroviny, ale jedna je zásadní
Španělské chuťovky tapas měly původně chránit víno před hmyzem. Dnes jsou běžnou nabídkou restaurací
Připravte si fantastické jednohubky v retro stylu nebo v moderní úpravě. Těmito fígly je vylepšíte
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 3 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 5 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 5 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Pečeme s Ivou: Černé rohlíčky jsou maličká sladká chuťovka, kterou připravíte do hodiny. Uvnitř vláčné, nahoře křupavé chutnají skvěle