Koreniny a ich použitie
22. 4. 2009 Vaření
Koreniny boli oddávna vzácnosťou a často slúžili ako platidlo. Niektoré boli tak vzácne, že sa vyvažovali zlatom. Dnes si varenie bez korenín nevieme predstaviť. Často ale váhame, ktorú koreninu do ktorého pokrmu použiť tak, aby sa jeho chuť nepotlačila, ale naopak zvýraznila.
korenina | obrázok | použitie |
anýz | prívarky, sladká ryža, puding, slané pečivo, omáčky, likéry | |
badián |
zákusky, ovocné polievky, slivkový a dulový kompót, likéry | |
bobkový list | smotanové omáčky, polievky, kyslé jedlá, nakladanie mäsa, uhoriek alebo húb, ale aj na pečenie mäsa a zvlášť zveriny | |
borievky ( jalovec ) | marinády, paštéty, kyslá kapusta, pri príprave diviny a rôznych likérov | |
brusnice ( brusinky ) |
divinové omáčky, džem, víno | |
čierne korenie | ochucovanie pokrmov z mäsa, rýb, vajec, do šalátov, polievok, prívarkov a omáčok | |
čučoriedky ( borůvky ) | divinové omáčky, džem, kompóty, víno | |
fenykel | prívarky, šaláty, rybacie pokrmy, marinády, čajové pečivo | |
horčica | nálevy, omáčky, majonézy, klobásové výrobky, pri nakladaní uhoriek a papriky | |
kapary |
omáčky, nátierky, divinové mäsové jedlá | |
kardamón | medovník, alkoholické nápoje, koreninové zmesi | |
klinčeky ( hřebíčky ) | zaváraniny, kompóty, zákusky, omáčky, varené víno | |
koriander |
pečené mäso, mäsové nálevy, omáčky, marinády, pri nakladaní kapusty a uhoriek |
|
kurkuma | omáčky, koreninové zmesi, farbenie jedál a nápojov | |
muškátový orech | polievky, prívarky, mäsové pokrmy, mäsové halušky | |
nové korenie |
nálevy, omáčky, rybacie pokrmy, sekané a baranie mäso, šaláty | |
paprika | štipľavé maďarské jedlá, omáčky, šaláty, mäsá, syrové a maslové pokrmy, nátierky | |
rasca ( kmín ) | polievky, šaláty, kapusta, zemiakové pokrmy, prívarky, maslové, syrové, tvarohové jedlá, pečené mäso, klobásové výrobky | |
škorica | zákusky, kompóty, ovocné polievky, ryžové a vajcové jedlá, varené víno | |
vanilka | zákusky, kompóty, zmrzliny, sladké pokrmy, omáčky, varené víno, likér | |
zázvor | mäso, fazuľa, zemiakové a ovocné polievky, omáčky, uhorky, pri konzervovaní tekvice a ovocia |
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí
Vynikající sirup z bezových květů zastudena si můžete připravit právě teď. Kromě bezu stačí citron a pár ingrediencí
15 nejlepších receptů na vánoční cukroví: Prohlédněte si výběr z našeho receptáře
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 11 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Komentáře