Kouzlo křupavých a chuťově vyvážených amerických brambor se skrývá ve směsi koření a správné teplotě při pečení
8. 2. 2023 Vaření
Pečené americké brambory patří k nejoblíbenějším přílohám k masu i zelenině. Ty dokonalé musí být křupavé na povrchu, měkké uvnitř, a tak akorát kořeněné, aby nebyla přebita chuť brambor. Poradíme vám, jak si namíchat vlastní směs koření a upéct nejlepší americké brambory.
Jaký typ brambor na „ameriky“?
Na americké brambory je ideální varný typ A, který obsahuje málo škrobu a zůstane pevný i po delší tepelné úpravě. Brambory s vyšší obsahem škrobu mají tendenci se rozpadat a nedocílíte toho, že budou křupavé na povrchu, a tak akorát měkké a vláčné uvnitř. Brambory by také měly být podobně velké, aby nakrájené na měsíčky měly rovněž podobnou velikost a byly propečené rovnoměrně.
Mohlo by vás zajímat
Směs koření na americké brambory
Hotovou směs koření na americké brambory najdete v každém supermarketu, ovšem není nad to namíchat si vlastní, do které si můžete přidat cokoli uznáte za vhodné. Osvědčenou kombinací je tato směs, kterou využijete i na pečené maso (každého druhu koření dejte do směsi stejné množství):
sůl, sladká paprika, drcený kmín, sušený česnek, oregano, kurkuma
Sladká paprika a kurkuma se zároveň postarají o krásnou zlatavou barvu amerických brambor. Nebojte se experimentovat ani s dalšími druhy. Pikantnější výsledek dostanete použitím pálivé papriky, mletého pepře nebo chilli, do koření na americké brambory se dále hodí také saturejka, tymián, bazalka, majoránka nebo sušená cibule.
Směs koření se k bramborám přidává až ve druhé fázi pečení, kdy už nehrozí, že se brambory začnou spíše dusit než péct a také kvůli riziku zhořknutí připálené papriky na povrchu brambor.
Pečení amerických brambor
Na tuto úpravu se brambory neloupou, je však třeba je důkladně očistit kartáčem a osušit. Brambory nakrájejte na stejně velké měsíčky. Použijete-li varný typ B, nechte nakrájené brambory ve studené vodě alespoň půl hodiny. Zbaví se tak velké části škrobu, který s vodou slijete. Brambory poté důkladně osušte v čisté utěrce.
Brambory smíchejte s menším množstvím oleje, rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte alobalem a pečte v troubě vyhřáté na 200 °C asi 15 minut. Směs koření smíchejte s trochou oleje, až vznikne hustší kašička a předpečené brambory v ní obalte. Opět rozprostřete na plech a pečte odkryté na 220 °C dozlatova, což bude trvat asi 15 – 20 minut. V polovině pečení brambory opatrně promíchejte, aby byly rovnoměrně opečené.
Hotové brambory nechte ještě asi 5 minut odpočívat na plechu mimo troubu, kde se ještě samy dodělají do dokonalého křupava.
Mohlo by vás zajímat
Dip k americkým bramborám
K pečeným bramborám se vždy hodí omáčka ze zakysané smetany, jogurtu nebo tvarohu.
Dip ze zakysané smetany
Na 1 kelímek zakysané smetany použijte ¼ lžičky dijonské hořčice, ½ lžičky tekutého medu, 1 stroužek česneku, špetku soli a pepře.
Jogurtový dip pro děti
1 kelímek hustého bílého jogurtu smíchejte s 1 prolisovaným stroužkem česneku, 1 lžičkou nasekaného kopru a špetkou soli. Místo kopru se dají použít jakékoli jiné oblíbené čerstvé bylinky (pažitka, petrželka, bazalka, medvědí česnek...).
Tvarohový dip
1 kelímek měkkého tvarohu krátce vyšlehejte se 2 lžícemi majonézy a polovinou lžičky sladké papriky, osolte, opepřete a smíchejte s nadrobno nasekanou jarní cibulkou.
autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová
„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““
Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Exotické ovoce od A do Z, díl III.: Kde si vychutnat nejlepší fíky a co je největší plod na světě?
Jahody už vám nestačí a chcete ochutnat také něco… Číst více
Co připravit dětem do školy, aby si na svačině pochutnaly, nevyhodily ji a nebyly to jen prázdné kalorie
Se začátkem září nastává pro rodiče období chystání školních svačin. Někteří rodiče tuto záležitost řeší penězi, aby si děti koupily, co chtějí.… Číst více
Naučte se pravé italské rizoto: Poznejte tři hlavní zásady přípravy krémové dobroty
Pro ty, kteří jsou odchováni školními jídelnami,… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Holka u plotny radí: Tuniský slaný vaječný koláč tajine voní sýrem a kořením a snadno se připravuje
Máte rádi zapečené brambory, ale někdy vám… Číst více
Den obložených housek
Obložená houska je ideální svačina. Rychlá příprava, snadné skladování a ani to není kdovíjak drahé. Stačí rozkrojit oblíbené pečivo, namazat máslem… Číst více
Hurá zpátky do školy! Inspirujte se svačinami, které děti zaujmou a neskončí na dně aktovky
Svačina je velice důležitá část jídelníčku, která by neměla být opomíjena a vynechána. Díky svačině nejsou děti během dne unavené a lépe se soustředí… Číst více
Vánoční přípitek ve velkém stylu: Namíchejte si citrusovou Mimosu nebo slavný italský broskvový koktejl Bellini
V okamžiku, kdy zasedneme ke štědrovečerní večeři… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
Svačina pro malé nezbedy: Specialistka Margit Slimáková radí, jak ji doma nachystat levně a pestře
Domácí svačina je to nejlepší, co našim malým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Poznejte slavné směsi koření: Kam přidat Adžiku a z čeho se skládá balkánská Čubrica?
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
Kozí nebo beraní rohy ve sladkém nálevu s rozinkami: Tento recept doporučujeme vyzkoušet
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 6 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 20 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Pečené brambory 10x jinak: V solné krustě budou chutnat jako právě vytažené z popela, s máslem si na nich fantasticky pochutnáme
Pět nejlepších dipů ke grilování: Zkuste krémový koprový, pikantní meruňkový nebo petrželkový