Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ragú na lasagne může být i bez masa. Zeleninové, houbové nebo extra sýrové patří mezi top varianty nejen pro vegetariány
Zdroj: Toprecepty, teta.verca

Oblíbené těstoviny pečené s dvěma druhy omáček a spoustou sýra miluje snad každý příznivce italské kuchyně. Lasagne, stejně jako mnoho dalších světoznámých pokrmů, mohou mít mnoho podob. Ty bezmasé rozhodně nejsou ochuzeny o jedinečnou chuť, vůni, šťavnatost ani křupavou sýrovou krustu.

Odkud se vzaly lasagne?

Lasagne [lazaně] jsou větší plátky italských těstovin a zároveň se tímto termínem označuje i pokrm z nich vyráběný. Podle dostupných pramenů poprvé začali Italové zapékat těstoviny ve městě Bologna [boloňa], proto se za původní recept na lasagne považuje verze s boloňskou omáčkou. O prvenství receptu se však tradičně oblast pře s Neapolí a Římem.

Podle blogu theitalianclub byly předchůdci lasagní známí už v době starých Římanů. V dochovaných spisech se objevuje pokrm lagana tvořený tenkou vrstvou pšeničné mouky plněné masem a vařený na ohni.

Domácí lasagne

Recept na stejnojmenný pokrm z plátů těstovin sice není složitý, ale zabere poměrně hodně času stráveného nad přípravou dvou omáček, proto není žádná kulinářská ostuda koupit plátky lasagní už hotové. Pokud vám to však kuchařská čest nedovolí, nachystejte si na přibližně 4 porce 300 g hladké mouky, 3 vejce velikosti M, 1 – 2 lžíce oleje, 2 – 3 lžíce vody a špetku soli. Jak na to?

Z prosáté mouky vytvořte na pracovní desce kopeček, doprostřed udělejte důlek a rozklepněte do něj vejce. Přidejte olej, vodu, sůl a rukama vypracujte hladké, pružné těsto. Zabalte jej do folie a nechte 30 minut odpočívat. Z těsta vyválejte tenký plát, který nakrájejte na obdélníky ideálně takové velikosti, aby hezky vyplnily prostor vaší zapékací nádoby.

Čerstvé lasagne chutnají skvěle, ale lze je vyrobit i do zásoby a nechat usušit.

4 hlavní vrstvy lasagní

Klasické lasagne vzniknou střídáním vrstev těstovin, ragú a bešamelové omáčky, které se pečou se sýrem tvořícím na povrchu zlatavou křupavou krustu a zároveň propojující celý pokrm. Na ragú se běžně používá mleté maso s rajčaty nebo přímo boloňská omáčka, vegetariánské verze však poskytují daleko více možností. A výsledkem bude i tak šťavnatý, estetický, voňavý a neodolatelně chutný pokrm, který stojí i za delší přípravu.

Kromě lasagní je nezbytnou ingrediencí bešamelová omáčka, kterou si připravíte podle tohoto návodu:

Dále budete potřebovat větší množství sýra. Nejčastěji se na lasagne používá mozzarella, parmezán nebo ricotta, ale ostudu neuděláte ani s goudou. V pokrmu by neměly chybět ani čerstvé bylinky, které lasagne provoní a dodají jim pravou italskou chuť. Oboje splní pár lístků bazalky.

A konečně ragú, které dá lasagním nejvíce chuti. Zde je nutné upozornit, že se při přípravě ragú na lasagne musí myslet na to, zda použijeme čerstvé nebo sušené těstoviny. Aby byl výsledek dokonalý a těstoviny nenatáhly moc brzo všechnu tekutinu z omáček a dále se nevysušovaly, je třeba na sušené lasagne použít ragú s vyšším obsahem tekutiny než na ty čerstvé.

Do pekáčku se vrství ingredience v pořadí: tenká vrstva ragú, lasagne, bešamel, ragú, sýr, lasagne,...a takto opakujte do vyčerpání surovin. Za ideální počet vrstev lasagní se označuje 5 a poslední vrstvou je bešamel.

Lasagne se pečou v troubě vyhřáté na 180 °C přikryté asi 50 minut a na posledních 20 minut se odkryjí, posypou sýrem a zapečou do zlatova na 200 °C.

Ragú na bezmasé lasagne

Zeleninové lasagne

Zelenina v rajčatové omáčce je ve vegetariánské verzi sázka na jistotu. Skvěle se hodí papriky, cukety nebo lilek, který je nejprve třeba nasolit, nechat 20 minut „vypotit“ opláchnout a osušit, aby se zbavil hořkosti. Zelenina se nakrájí na tenké plátky a vloží mezi dvě tenké vrstvy rajčatového pyré, které může být ochucené bazalkou a česnekem. Stejně poslouží i drcená rajčata z konzervy.

Z další zeleniny lze použít brokolici, řapíkatý celer, brokolici nebo pórek. Velmi oblíbené jsou i špenátové lasagne, ke kterým se hodí sýr ricotta a obohatit se dají o nakládaná rajčata, která dodají výraznou chuť.

Houbové lasagne

Ze směsi čerstvých hub v sezóně jsou houbové lasagne neodolatelné, ale hodí se do nich i žampiony, které se dají sehnat po celý rok. Pokrájené houby se na másle orestují společně s nadrobno nakrájenou cibulkou, solí, pepřem, tymiánem a trochou česneku, a jakmile pustí vodu, ihned se odstaví, aby se tekutina neodpařila. Díky ní už totiž není třeba dále přidávat rajčatovou omáčku.

Extra sýrové lasagne pro děti

Mají-li děti problém se zeleninou i houbami, kombinaci těstoviny a sýr dají jistě šanci. S bešamelovou omáčkou tak nakombinujte oblíbené sýry pozvolna rozpuštěné ve smetaně, z čehož vznikne hustší omáčka.

Zdroje informací:

mitaliakitchen.com
theitalianclub

autorka kuchařek pro děti Pavla Šmikmátorová

„„Když to neděláš pořádně, nedělej to vůbec.““

Pavla Šmikmátorová je autorkou téměř desítky kuchařských knih zaměřených na děti. K jejím „srdcovkám“ patří kuchařky Mezinárodní mistr šéfkuchař a Víš, co jíš, ve kterých se zrcadlí její zájem o světovou kuchyni a zdravou výživu dětí. Máma malého „Otesánka“ ráda experimentuje v kuchyni a sleduje nové kulinářské trendy. 

 

 

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více