Retro okénko: Nepečený rychlý jablkový dezert voní po vanilce a skořici a využijeme do něj "unavené" ovoce
20. 3. 2023 Vaření
Ještě máte zásoby jablek? Možná už nevypadají úplně nejlépe, ale stále se dají skvěle využít. Připravte si rychlý jablkový retro dezert, na kterém si pochutnáte.
Co se zbytky jablek
Začátkem jara se začínají tenčit zásoby jablek a řada z nich už je trochu „unavenějších“. Je ale zbytečné, aby skončily na kompostu nebo v odpadkovém koši. I takováto jablka se dají využít.
Když jablka povaříme, nebude znát, jak původně vypadala. Takže pokud nejsou shnilá, jen unavená, směle do přípravy. Mezi možné zužitkování jablek patří i nepečený jablkový dezert.
Tenhle letitý, chtělo by se už říci vlastně retrorecept, je stále oblíbený a neztrácí na své popularitě. Je totiž relativně rychlý, pokud si odmyslíme odležení v lednici, a také skutečně výborný.
Mohlo by vás zajímat
Co potřebujete na jablečný dezert
Základem tohoto nepečeného dezertu jsou vařená jablka, která se zkombinují (provaří) s pudinkem. Ten dochutíme citronem, vanilkou (hodí se vanilkový cukr, skvělá je vanilková esence), ale i kořením. Ideální je hlavně skořice. Jablka by se dala nejdříve provařit i s hřebíčkem, ten je ale potřeba zavčasu dát pryč. Můžeme ho ale i předem nadrtit na prášek v hmoždíři.
Kromě toho potřebujeme základ v podobě sušenek. Ideální jsou klasické hranaté BeBe sušenky (nebo jim podobné), hodí se ale i piškoty. Navrch dezertu se dává šlehačka, případně zakysaná smetana. Jako ozdobu pak můžeme využít kakao, granko, ale také nastrouhanou čokoládu.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jak na jablkový dezert
Na přípravu této jablečné dobroty budete potřebovat: 1 kg jablek, 600 ml vody, 150 g cukru, 80 g (2 sáčky) vanilkového pudinku, 1 vanilkový cukr, 1/2 lžičky skořice, 2 lžíce rumu, 2 lžičky šťávy z citronu, 2 balení hranatých sušenek (nebo velké balení piškotů), 2 šlehačky a kakao na posypání.
Jak na to? Jablka omyjte, oloupejte a nastrouhejte je nahrubo. Dejte je vařit do vody, zhruba na 5 minut, aby trochu změkla. Pudinky vysypte do misky, přidejte k nim 12 lžic vody a promíchejte metličkou. Směs přilijte k jablkům, přidejte cukr, ochuťte skořicí, rumem a šťávou z citronu. Míchejte a vařte, dokud směs nezhoustne. Ušlehejte šlehačku.
Připravte si malý hluboký plech, na dno vyskládejte sušenky, na ně teplou jablečnou směs. Na to znovu naskládejte sušenky a znovu jablka. Ať už uděláte libovolný počet vrstev, navrchu by měly být sušenky. Ty nakonec pocákejte rumem a rovnoměrně potřete šlehačkou. Povrch posypte slabou vrstvou kakaa. Hotový dezert dejte vychladit na pár hodin do lednice.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šlehaná feta je skvělý dip k čerstvé zelenině nebo ke krekrům. Snadno se připravuje a božsky chutná
Pět rychlých večeří na všední dny: Pikantní těstoviny s fetou, smažené tousty plněné sýrem nebo rychlé kuře s omáčkou
Retro poháry: Vzpomínáte na pudink s piškoty nebo banán s karamelem?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno před 14 hodinami
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno před 20 hodinami
Melounové chuťovky s balkánským sýrem
Přidáno před 21 hodinami
Palačinková roláda s tvarohem
Přidáno před 23 hodinami
Knedlo zelo králík s bůčkem
Přidáno 19. 5. 2024 10:00
Ořechové řezy s tvarohovo-višňovým krémem a šlehačkou
Přidáno 19. 5. 2024 08:11
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Jak na jablka v roztrhaném županu s povidly a oříšky? Jednoduchý postup zvládne každý
Kvíz na téma retro zákusky: Vyzkoušejte své znalosti o sněhových dezertech
BeBe řezy se žloutkovým krémem a čokoládovou polevou podle Terezy z Peče celá země. Téhle variaci nikdo neodolá