Česká klasika: Na hovězí roštěnou na česneku stačí jen 3 hlavní ingredience a s bramborovým knedlíkem a špenátem chutná božsky
18. 4. 2023 Vaření
Jemné hovězí maso a pikantní česnek, to je hovězí roštěná na česneku. Jídlo, většinou servírované se špenátem a domácími bramborovými knedlíky, je skutečná dobrota, která se může podávat i jako slavnostní oběd.
Co je hovězí roštěná
Hovězí roštěnec pochází ze hřbetní části zadní čtvrti. Jde o nejdelší zádový sval (zvíře ho za života málo namáhá). A to je právě důvod, proč je tento kus masa tak křehký, jemný a libový a je na něm málo tuku. Maso se také ještě dělí na vysoký roštěnec, což je část krku, a na střední zádovou část, to je nízký roštěnec.
Mohlo by vás zajímat
Co se dělá z hovězí roštěné
Hovězí roštěná se hodí na dušení a pečení. Z vysokého roštěnce (na řezu se skládá z více vrstev svalů) si můžete připravit třeba rib eye steak. Nízký roštěnec zase vypadá na řezu svalu celistvě. Můžete ho péct vcelku, i na plátky.
Co je potřeba na hovězí roštěnou na česneku
Jemné hovězí maso vysokého roštěnce se krásně kombinuje s výraznou chutí česneku právě v hovězí roštěné na česneku. Ta se krásně propojuje i s česnekovým aroma ve špenátu. Na přípravu potřebujete jen pár surovin: kromě masa a česneku trochu cibule, tuk, sůl a pepř.
Když k výbornému masu, které zrovna není nejlevnější (na internetu ho pořídíte asi za 460 Kč/kg), přidáte dobře přichystaný špenát (ideálně listový), báječně se spolu doplňují.
A když k tomu ještě naservírujete domácí bramborové knedlíky, krásně tak doladíte slavnostnější oběd.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak udělat hovězí roštěnou na česneku
Na hovězí roštěnou si připravte: 800 g hovězího vysokého roštěnce, 4 velké stroužky česneku, ½ cibule, 50 ml oleje, 50 g másla (+ máslo na závěrečné zjemnění), sůl a pepř. Na špenát budete potřebovat: 500 kg mraženého listového špenátu (nebo 1 kg čerstvého), 1 velkou cibuli, 2 lžíce mouky, 4 stroužky česneku, 2 velká vejce a olej.
Jak na to? Očištěnou roštěnou nakrájejte na plátky, z obou stran je naklepejte a osolte. Do kastrolu nalijte olej, rozpalte ho a opečte na něm plátky masa z obou stran. Když budou dobře opečené, vyndejte je na připravený talířek a nechte stranou. Cibuli oloupejte a nakrájejte ji najemno. Česnek oloupejte a nasekejte ho na menší kousky.
Na rozpálený olej po mase vložte cibulku a nechte ji zpěnit. Pak vraťte maso do kastrolu a přidejte česnek, pepř a trochu másla. Po rozpuštění másla přilijte do hrnce vodu tak, aby maso bylo zakryté, přikryjte poklicí a duste do změknutí. Nakonec přidejte trošku másla na zjemnění.
Pro přípravu špenátu oloupejte cibuli a nasekejte ji najemno. Česnek oloupejte a nasekejte ho najemno. V kastrolu rozehřejte olej, přidejte cibuli a nechte ji zpěnit. Pak na ni nasypte mouku a orestujte dorůžova. Přidejte špenát a osolte ho. Když špenát pustí šťávu, přidejte česnek a chvilku směs poduste. Vejce rozklepněte do hrnečku, vidličkou rozšlehejte a vmíchejte do špenátu. A můžete servírovat!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nejlépe skladovat česnek, aby dlouho vydržel? Připravte si skvělou česnekovou pastu nebo voňavou sůl podle těchto receptů
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Gastro glosa: Občerstvení na hokejovém mistrovství není drahé, ale nudné a obyčejné. Chtělo by to snahu a péči
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 16 hodinami
Citrusový džem
Přidáno před 20 hodinami
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno před 22 hodinami
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno před 23 hodinami
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno 16. 5. 2024 08:51
Přečtěte si Zobrazit více
Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka
Malá řeznická abeceda: Jak si správně vybrat hovězí na pečení a co dělat s veverkou?
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí