Špenát je doslova nabitý cennými látkami. Patříte do skupiny milovníků, nebo odpůrců?
Špenát buď nenávidíte, nebo milujete. Druhá možnost je ale lepší volbou, protože je výborným zdrojem vitamínů a minerálů, zejména vitamínu K, vitamínu A, vitamínu C, kyseliny listové a železa. Obsahuje také antioxidanty a látky, které mohou pomoci snížit hladinu špatného cholesterolu v krvi. V neposlední řadě má vysoký obsah vlákniny, který pomáhá udržovat trávicí systém zdravý a reguluje střevní funkce.
Tradiční i netradiční příprava špenátu
Špenát je k dispozici čerstvý, nebo mražený. V mraženém podání se můžete setkat buď s protlakem, nebo nasekaným špenátem (někdy dokonce může být už ochucený). Budete překvapeni, ale špenát se dá připravit i z jiných surovin, než je špenát. Oblíbený je třeba špenát z kopřiv, nebo špenát z mangoldu.
Nejoblíbenější recepty
Asi nejznámější je špenát s vajíčkem a bramborem, nebo s bramborovým knedlíkem a vepřovými výpečky. Tím ale využití špenátu rozhodně nekončí. Dá se z něj vytvořit úžasná krémová polévka, či omáčka se smetanou na těstoviny nebo gnocchi. Dále z něj můžete vyrobit palačinky nebo je ním naplnit, přidat jej do smoothie, případně z něj vykouzlíte také skvělý slaný koláč.
Další témata
Další recepty
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Ovocný koláč podle Josefa Maršálka
Přidáno před 10 hodinami
Kokosový dort bez mouky
Přidáno před 10 hodinami
Opečený domácí lančmít s bramborami se špenátem
Přidáno před 12 hodinami
Pizza šneci z listového těsta
Přidáno před 14 hodinami
Uzené stehno s těstovinami
Přidáno 9. 5. 2024 21:32
Mandlové šneky
Přidáno 9. 5. 2024 09:39
Přečtěte si Zobrazit více
Retro: Plumlovský řízek zažene hlad i bez přílohy a kdysi stál 15 Kčs stejně jako biftek. Typické pro něj jsou tři zvláštní ingredience
Kotlety na šlehačce: Oblíbenou klasiku z jednoho hrnce dochutí hořčice, báječně chutná i s vrstvou strouhaného sýra
Jídelníček námořníků na lodích Kryštofa Kolumba: Solené ryby, suchary tvrdé jako kámen i kaše s červy