Proč se dává do špenátu mléko? Odpovídáme na časté dotazy
Špenát obsahuje mnoho důležitých vitamínů a minerálů. Kromě nich ale také kyselinu šťavelovou, která nám škodí, a pro ty, kdo mají problém s látkovou výměnou nebo dnu, je přímo nebezpečná.
Kyselina šťavelová totiž laicky řečeno v ledvinách tvoří sůl šťavelan vápenatý, jehož vyšší koncentrace může vést k jejich selhání. Také může nastat snížení obsahu vápníku (odvápnění) v těle jeho vyvázáním při tomto procesu v ledvinách.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak snížit účinky kyseliny šťavelové
Nežádoucí účinky kyseliny šťavelové můžeme snížit nebo omezit kombinováním potravin, které kyseliny obsahují více (kromě špenátu jsou to i jahody, rebarbora apod.), s potravinami, které vápníku mají hodně:
- Mléko a mléčné výrobky (tvaroh, čerstvé i tvrdé sýry)
- Mák
- Lískové ořechy a mandle
- Kakao
- Sója a výrobky z ní (mléko, tvaroh, sýr Tofu) jsou výbornou alternativou pro ty, kdo mléko nemohou nebo nechtějí).
- Mnoho kyseliny se vyplaví také spařením suroviny vroucí vodou (blanšírováním nebo jen přelitím), což praktikovaly už naše babičky např. u rebarbory.
Náš videorecept názorně ukáže nejběžnější přípravu špenátu.
Další tipy a triky
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 20 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 20 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Komentáře