Indiánky jako z cukrárny připravíte snadno. Aby sněhová náplň byla vláčná, jemná a nadýchaná, stačí ji vylepšit o jednu důležitou ingredienci
3. 5. 2023 Vaření
Indiánky patří k tradičním zákuskům českých cukráren. Víte ale, že podobné moučníky se dělají i mnoha jiných místech světa a všude se jim říká jinak? Všeříkající je anglický název „chocolate coated marshmallow treats“, tedy marshmallou obalené čokoládou. Právě bonbóny marshmallow totiž hmota uvnitř zákusku nejvíc připomíná.
Sladký čokoládový polibek
Sladkost s bílým středem pokrytá tmavou čokoládou se v nejjednodušší verzi dokonce jen z bonbónů marshmallow připravuje. Jde o pěnové nadýchané bonbóny nabodnuté na špejli a ponořené do čokoládové polevy, která se pak na marshmallow nechá zaschnout, čím vznikne úžasný kontrast měkkého bonbónu a křupavé vrstvy.
Pravá cukrovinka se však skládá ze sněhové náplně umístěné na sušence, oplatce nebo piškotu a je přelitá čokoládovou polevou. Právě protiklad bílé a hnědé dal cukrovince některá z jmen. V mnoha zemích je v názvu ekvivalent anglického slova negro, které označuje lidi afrického původu. Právě černý princ, respektive čierny princ (neboť tak se zákusku říká na Slovensku) je toho dokonalým důkazem, stejně jako negerzoenen v Nizozemsku nebo třeba négercsók (černošský polibek) v Maďarsku.
Mohlo by vás zajímat
Proč máme u náš indiánka?
Indiánek se od ostatních pojmenování trochu odlišuje, i když není ojedinělý, třeba ve Slovinsku se používá indijančki. O vzniku názvu se dokonce traduje příběh z 19. století, v němž maďarský vévoda Pálfy pozval do svého divadla ve Vídni indického kouzelníka. A protože chtěl hostům zajistit intenzívnější zážitek, připravil jeho kuchař speciální zákusek, který měl kouzelníka připomínat. Pojmenoval ho indianer, z čehož posléze vznikl indiánek. Tehdy se však uvnitř čokolády ukrývala jen šlehačková vrstva. Obecně se však má za to, že zákusek vznikl v 19. století, ovšem ne v Rakousku, ale v Dánsku. Zajímavostí však je, že v samotném Rakousku se mu říká úplně jinak, a sice Schwedenbombe.
Mohlo by vás zajímat
Dortíky s marshmallow
Základem pravých indiánků nebo spíš marshmallow dortíků je speciální sladká hmota, která svou konzistencí připomíná oblíbené bonbony marshmallow Houbovité bonbóny mající většinou tvar válečku se vyrábějí také převážně z cukru, vody a našlehaných bílků. Původně se do nich dával i kořen slézu (mallow), který dal bonbonům i jejich jméno. Pro větší pevnost se do cukrovinky vmíchává i želatina. Ta se do našich indiánků většinou nepřidává, do těch zahraničních však mnohdy ano.
Mohlo by vás zajímat
Jak na domácí indiánky neboli dortíky s marshmallow?
Pokud vás tedy tento malý nadýchaný sněhový zákusek zaujal, můžete si ho připravit podle následujícího receptu, který je vylepšený arašídovými sušenkami, jež slouží jako základ sladkosti. Díky želatině navíc lépe drží a budou se vám jednodušeji připravovat. Jak na to?
Budete potřebovat: 40 g másla pokojové teploty, 30 g křupavého arašídového másla, 2 lžíce světlého třtinového cukru, 2 lžíce cukru, 85 g hladké mouky, špetku soli, ¼ lžičky prášku do pečiva, ¼ lžičky skořice v prášku, ¼ lžičky zázvoru v prášku, ¼ lžičky mletého nového koření. Na domácí mashmallow si připravte: 4 plátky želatiny, 6 středně velkých bílků, 200 g cukru krupice, ½ lžičky prášku do pečiva a 1 lžičku vanilkové esence. Na polevu: 200 g čokolády s vysokým podílem kakaa, 30 g kakaového másla nebo jiného tuku.
- Nejprve si připravte sušenky z arašídového másla. Do mísy dejte máslo a oba druhy cukru. Prošlehejte mixérem do pěny. Ve velké míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, skořici, zázvor a všechno koření. Moučnou směs přidejte do směsi másla a cukru a míchejte, dokud se nespojí. Poté rukama uhněťte těsto. Zabalte do fólie a dejte asi na 30 minut do lednice odležet.
- Předehřejte troubu na 165 °C . Těsto rozválejte na pomoučeném vále na tenký plát vysoký asi 3 mm a vykrájejte z něj kolečka o průměru asi 5 cm. Přendejte je na plech vyložený pečicím papírem, vložte do trouby a pečte 12-14 minut. Vyjměte z trouby a nechte sušenky vychladnout na mřížce.
- Želatinu dejte rozpustit do hrnku naplněného ledovou vodou. Odstavte asi na 5-10 minut. Do velké mísy dejte bílky a cukr. Misku položte na hrnec s horkou vodou tak, aby se dno nedotýkalo hladiny, a vyšlehejte tzv. švýcarský sníh, to znamená šlehat sníh ve vodní lázni asi 3-4 minuty nebo dokud se cukr úplně nerozpustí a směs nedosáhne teploty 65 °C. Poté stáhněte z ohně, přidejte vymačkané a okapané plátky želatiny a prášek do pečiva. Mixujte asi 10 minut elektrickým mixérem nebo dokud směs nezhoustne a nezíská lesklou konzistenci. Přidejte vanilkovou esenci, promíchejte a spojte.
- Marshmallow směs přendejte do cukrářského sáčku opatřeného 1 cm širokou obyčejnou špičkou. Pomocí sáčku naneste na sušenku sněhový bochánek. Na první kopeček naneste ještě druhý nechte vše nechte ztuhnout asi 30 až 60 minut.
- Mezitím si připravte čokoládovou polevu. V misce nad vodní lázní rozpusťte čokoládu s tukem, nejprve jen 150 g čokolády, pak přidejte zbytek a promíchejte dohladka. Čokoláda by měla být i krásně lesklá a měla by po zaschnutí křupat. Bílou část dortíků pak namočte do polevy, nechte odkapat a ztuhnout na mřížce 30 až 60 minut.
Zdroje informací:
Wikipedia.org: Chocolate-coated marshmallow treats, Marshmallow
Jernejkitchen.com: Chocolate covered marshmallow cookies
Zserbo.com: Indiáner
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Ovesné vločky ve slaných receptech. Jsou výborné na polévky, karbanátky, pomazánky i pečivo
Chléb a dalamánky Ovesné vločky dáváme do těst na pečení chleba a dalamánků. Vločky obsahují malé množství lepku, proto jimi nahrazujeme jen část… Číst více
Vločkové karbanátky se zeleninou: Jak připravit karbanátky bez masa
Už nevíte, co vařit? Na vyndání masa z mrazáku je pozdě a do obchodu daleko. Poradíme vám, jak připravit karbanátky bez masa, které budou milovat… Číst více
20 receptů na karbanátky: Vyzkoušejte ty nejoblíbenější varianty
I když ani to není tak úplně pravda, protože velmi oblíbené jsou i karbanátky bez masa. Vybrali jsme proto pro vás přehled těch nejlepších receptů na… Číst více
Jak na netradiční zdravé karbanátky? Tyhle z červené čočky nebo z kapusty si zamilujete!
Vzbuzují ve vás zdravé kabanátky údiv? Karbanátky… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Redakce v akci: Pekli jsme jahodové indiánky pod vedením Josefa Maršálka. Máme recept a víme, jak správně připravit krém
Sladký nesmysl z USA? Marshmallow znali už staří Egypťané, Řekové ho měli jako lék
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Dalamánkové bagety
Přidáno před 2 hodinami
Domácí marshmallow
Přidáno před 5 hodinami
Trhané kuřecí maso s rajčaty a paprikovou omáčkou
Přidáno před 5 hodinami
Salát z pečených paprik na balkánský způsob
Přidáno před 6 hodinami
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 22 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 23 hodinami