Pečeme s Ivou: Pečivo tuze voňavé, nadýchané, a přeci s pevnější a tmavší střídou. Takové jsou chlebulky
18. 5. 2023 Vaření
Nejsou to ani bulky, ani chlebíky. Jsou to chlebulky, pečivo z tmavšího a pevnějšího těsta, s menším přídavkem ovesných vloček. Čerstvé a sotva vychladlé chutnají úžasně i suché, později je můžete podávat s výbornou pomazánkou nebo třeba svačinovým salátem.
Když pekařka promluví...
Jak chlebulky vznikly? Měli jsme kdysi chuť na obyčejnější, pevnější pečivo – ne chleba, ani bulky nebo pletýnky…tak vznikly chlebulky, malé nadýchané peřinky. Jméno jim dal syn Adam a ujalo se u nás. Chlebulky můžete dochutit třeba smaženou cibulí nebo česnekem, kouskem uzeného, zkrátka tím, nač bude v dané chvíli chuť.
Co je na chlebulky potřeba?
Na omládek:
120 g vody
1 rovná lžička sladěnky
12 g čerstvého droždí
150 g pšeničné chlebové mouky
Dále:
190-200 g vody
50 g oleje
2 lžičky soli
50 g žitné chlebové mouky
200 pšeničné chlebové mouky
100 g hladké mouky
2-3 lžíce ovesných vloček
Jak budeme postupovat? Ze všech uvedených surovin umícháme omládek a zakrytý proti osychání a prachu ho necháme 45 minut pracovat.
Po vykynutí těsta: K hotovému omládku přidáme zbytek surovin, vymísíme volnější těsto a necháme ho 60-90 minut kynout v míse. Během této doby je dobré těsto naolejovanými prsty asi dvakrát přeložit. Chytneme cíp těsta, potáhneme a přeložíme ho přes zbytek těsta. Podobně to uděláme z dalších 4-5 stran a těsto necháme opět kynout.
Chlebulky se pečou při vysoké teplotě, proto neopomeneme včas zapnout nahřívat troubu. Na mřížku, kde budeme péct, položíme nahřát pizza kámen nebo alespoň další plech (uložený dnem vzhůru), na který pak chlebulky uložíme. Dospod trouby vložíme nahřát druhý, starší a prázdný plech, do kterého později nalijeme trochu vody pro vytvoření páry v troubě.
Po vykynutí těsto stěrkou opatrně vyškrábneme na pomoučený stůl, urovnáme ho do obdélníka a lopatkou nebo nožem nakrájíme na 6-8 kousků. Opatrně je přeneseme na plech s pečicím papírem nebo fólií, necháme znovu dokynout, postříkáme vodou z rozprašovače a vložíme na rozpálenou dlaždici (obrácený plech) v troubě. Zapaříme trochou horké vody vchrstnuté do druhého, starého plechu na dně trouby a upečeme (220-240 °C / 15-20 minut). Po 10 minutách troubu krátkým pootevřením vyvětráme od páry a dopečeme.
Drobečky z ošatky
- Těsto je opravdu hodně volné, měkké. Bát se ho ale nemusíte, tvarování probíhá pouhým nakrájením těsta a přenesením kousků na plech.
Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.
Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Dokud peču, žiju, říká Iva Trhoňová, která je upoutána na vozík, přesto vydává kuchařky, fotí a vymýšlí nové recepty
Co je omládek a kam jej použít? Chuť pečiva dovede povýšit k dokonalosti
Jak se vyhnout chybám při zadělávání kynutého těsta, abychom upekli to nejlepší pečivo?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 7 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 7 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno před 19 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Hraběnčiny řezy: Dokonale vláčný moučník se šťavnatými plátky jablek pod slaďoučkou a nadýchanou sněhovou peřinkou
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Rebarbora dá jedinečkou chuť koláčům i džemům. Nejezte ji syrovou a sklízejte pouze do letního slunovratu