Potraviny, které máte za prošlé, můžete jíst. Stačí si zapamatovat, jaké datum na etiketě je důležité
8. 7. 2023 Ostatní
Před otázku, zda zariskuji a sním potravinu, která je „prošlá“, byl postaven patrně každý. Někdo zásadně odmítá pokrmy s prošlým datem spotřeby konzumovat, další zase řeší, zda je jídlo opravdu zkažené. Existuje několik pravidel, podle nichž se můžeme řídit, a přitom se nemusíme bát, že bychom riskovali například otravu jídlem.
Pozor na „dechberoucí“ slevy
Během posledních několika let jsme se naučili studovat tabulky na potravinách a číst si jejich složení. Méně už ovšem dbáme na data spotřeby, obzvláště u výrobků, které kupujeme v akci a u nichž jdou obchodníci až podezřele ochotně s cenami dolů. To ve výsledku může znamenat, že se nám v lednici a spíži hromadí potraviny, které nakonec vyhodíme. Jak ovšem uvádí server Better Homes & Gardens, náprava je jednoduchá.
Mohlo by vás zajímat
Minimální trvanlivost není tím, čím se zdá
Stačí si jen zapamatovat několik základních pravidel. Jedním z nejdůležitějších je, že datum minimální trvanlivosti není to samé jako datum spotřeby. Zatímco datum minimální trvanlivosti je to, dokdy by potravina měla zůstat kvalitní, datum spotřeby uvádí, dokdy je bezpečné potravinu jíst, vysvětluje na svém webu supermarket Tesco.
Potraviny po datu minimální trvanlivosti můžete sníst, pokud jste je skladovali tak, jak je uvedeno na obalu, a obal není poškozen. Jestli jste ovšem výrobek otevřeli a nespotřebovali celý, raději ho už vyhoďte.
„Data minimální trvanlivosti na potravinách se týkají spíše kvality potravin než jejich bezpečnosti," říká Janilyn Hutchingsová, potravinářská vědkyně a certifikovaná odbornice na bezpečnost potravin. Mezi potraviny s minimálním datem trvanlivosti patří třeba těstoviny, rýže, luštěniny, mouky, kompoty, zavařeniny a podobně. Obvykle je můžete jíst ne jen dny nebo týdny, ale i měsíce po datu minimální spotřeby.
Mohlo by vás zajímat
Datum spotřeby je určující
Naproti tomu experti říkají: Potraviny po uplynutí data spotřeby už ani neotevírejte a rovnou je hoďte do koše. Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) totiž uvádí, že datum spotřeby na výrobcích se týká bezpečnosti. Potraviny lze konzumovat bezpečně až do tohoto data a pak už se nesmějí ani prodávat.
Jde ovšem jen o doporučení pro spotřebitele. Podle projektu Zachraň jídlo lze konzumovat mnohé potraviny i pár dní po datu spotřeby, ale jen s opatrností, pokud nevidíme ani necítíme nic podezřelého. To ale ostatně platí vždycky, tedy i před uplynutím data spotřeby.
Jediným způsobem, jak eventuálně můžete prodloužit „trvanlivost“, je zmražení. Nehodí se to ovšem vždycky a u všech potravin a nezajistí to stoprocentní bezpečnost. Například bakterie salmonely jsou velmi odolné vůči teplotě a přežijí i mráz.
Musíte také počítat s tím, že po rozmrazení nemusí potraviny, nebo i hotové pokrmy, které jste si nechali „na příště“, chutnat stejně, jako ve chvíli, než jste je dali do mrazáku. U některých jídel, jako je třeba maso, které teprve budete vařit, si pomůžete kořením, někdy je zase rozdíl tak nepatrný, že nebudete muset zasahovat vůbec.
Mohlo by vás zajímat
Zrak a čich mohou být zachránci
Důležitým ukazatelem, který nám napoví, zda je potravina ještě stále k jídlu, jsou naše smysly. Obzvlášť čich a zrak nás mohou ušetřit nepříjemností, nastalých po konzumaci zkaženého jídla. „Vždy pozorně sledujte potraviny, které nevypadají, nevoní nebo nechutnají správně, a okamžitě je vyhoďte. Bez ohledu na datum na etiketě,“ varuje dr. Luiza Petre, kardioložka, specializující se také na výživu.
Mohlo by vás zajímat
Kdy můžeme datum na etiketě ignorovat
Nepsaným pravidlem je, že datum minimální trvanlivosti se může u některých potravin „nerespektovat“. Například koření, čaje, těstoviny či mouka by měly vydržet dokonce o rok více, než se uvádí na etiketě.
Dva měsíce navíc by mělo vydržet müsli nebo celozrnná mouka. Čokoláda by podle serveru Jíme jinak mohla být stejně chutná i 14 dní po expiraci, dva dny jsou v pořádku u pečiva. Stále však platí, že je nutné sledovat data na obalech výrobků a konzumovat je podle nich.
Náš tip: Skládejte potraviny do lednice tak, aby nejčerstvější suroviny zabíraly místo vzadu a ty, které je nutné brzy sníst, si nechejte na očích. Kolikrát už každý z nás vyhazoval prošlé jogurty, které zkrátka jenom v ledničce na „první dobrou“ neviděl.
Zdroje informací:
bhg.com - Can I Eat Food Past Its Expiration Date? Here's What Experts Say
www.usda.gov - Before You Toss Food, Wait. Check It Out!
itesco.cz - Rozdíl mezi datem spotřeby a minimální trvanlivostí
potravinyinfo.cz - Datum spotřeby nebo datum minimální trvanlivosti? Nový nástroj pro provozovatele potravinářských podniků
Pokud jste právě zjistili, že máte v ledničce jogurt, který je krátce po datu spotřeby, použijte ho do langošů z našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Tradiční česká kuchyně: Poctivý oukrop zahřeje i uzdraví. Jak ho dovést k dokonalosti?
Česká kuchyně je plná skvělých receptů na polévky… Číst více
Česnečka a její léčivá síla. Jak si pochutnat a k tomu prospět svému zdraví?
Česnečka je jednoduchá polévka, která je výjimečná nejen rychlou přípravou a příjemnou chutí, ale i léčebnými účinky díky vysokému obsahu česneku.… Číst více
Libečková polévka opiška: Netradiční krkonošská česnečka voní bylinkami a česnekem a je snadná na přípravu
Přemýšlíte, jak naložit s velkou úrodou libečku?… Číst více
Den domácích polévek
Na hutné hřejivé polévky se můžeme spolehnout v chladných zimních měsících. V mrazivém dnu přijde kouřící talíř s polévkou vhod. Ať už v něm máte… Číst více
Českem s chutí: Kyselo, které vás postaví na nohy a polévky jako drn. Ochutnejte Krkonoše!
Dnes se přesuneme do kraje s nejvyšším vrcholem… Číst více
Tajemství staročeské kuchyně: Znáte couračku a bramboračku skleněnku?
Polévka je grunt! To věděli už naši předci, proto… Číst více
Jak uvařit nejlepší česnečku? Tato polévka dovede napravit podrážděný žaludek, proto je tak žádaná na Nový rok
Česnek je prospěšný v mnoha situacích, a dá se konzumovat různými způsoby. Můžeme si koupit česnekové kapsle, ale použít ho čerstvý do chutných jídel… Číst více
Jak uvařit česnečku? Tato polévka je snadná a rychlá, navíc šetří žaludek i peněženku
Česnek přidáváme do různých polévek, ať už luštěninových nebo zeleninových. Každé z nich vylepší chuť a bez něho by mnohá z nich nebyla to pravé.… Číst více
Pstruzi, knedlíky i topinky. Na čem si pochutnával tatíček Masaryk?
Kaviár s lososem, ústřice, raci, lanýži… také si… Číst více
Tradiční oukrop podle Sandtnerové je velmi skromný pokrm, ale chutná dobře a takhle snadno se připravuje
Oukrop je jednoduchá polévka, podobná česnečce.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Babské rady pro lepší sklizeň: Před plísněmi chrání rajčata a okurky postřik z mléka a výluh z česneku, postřik z kapradin odpudí slimáky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Kde se levně najíst v Karlových Varech? Obědové menu za 169 Kč pořídíte dál od centra, plněná bageta vyjde na 45 Kč
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rybí kari s fazolkami a hráškem
Přidáno před 6 hodinami
Koláč s ovocem (z domácí pekárny)
Přidáno před 6 hodinami
Domácí králík na smetaně s houbami
Přidáno před 8 hodinami
Vepřové ledvinky dušené na cibuli se slaninou
Přidáno před 12 hodinami
Žloutková polévka s řapíkatým celerem
Přidáno 19. 5. 2024 19:52
Kuřecí špízy s kapustou
Přidáno 19. 5. 2024 14:38
Přečtěte si Zobrazit více
Holka u plotny radí: Valašská kaše pápěnka je vylepšenou verzí obyčejné krupičky. Dokonalou chuť zajistí jeden krok navíc
Šéfkuchař hotelu Pupp: Na tomto vídeňském bramborovém salátu si u nás pochutnává i Jiří Bartoška
Meloun na tři způsoby: Lahodný je v kombinaci se sýrem, ale výtečná je i svěží melounová limonáda s meduňkou