Rychlý švestkový koláč: Vláčnost mu dodají šťavnaté švestky, lehce karamelové aroma třtinový cukr, jemnou vůni pak skořice
14. 8. 2023 Vaření
Když se objeví na stromech švestky, znamená to, že se léto pomalu blíží ke konci. Kromě sladkých knedlíků si švestky nejčastěji užíváme v různých koláčích. Nemusí být vždy z kynutého těsta, výborný je i z jednoduchého hrníčkového.
Jaký koláč ze švestek
Švestky nejvíce používáme ve sladké kuchyni. Hned po švestkových knedlících a kompotech jsou to právě různé varianty koláčů. Nejrychlejší koláče se připravují podle hrníčkových receptů a bývají lité na plech. Můžeme připravit švestkový koláč s drobenkou. Je nadýchaný, šťavnatý a voňavý.
Mohlo by vás zajímat
Co je potřeba na hrnkový švestkový koláč
Na hrnkový koláč je především potřeba správná odměrka, tedy hrnek o obsahu 250 ml. A pak už přicházejí na řadu suroviny: polohrubá mouka, prášek do pečiva, cukr krupice nebo moučka, olej, mléko, vejce, sůl a samozřejmě pevnější švestky.
Mohlo by vás zajímat
Jak vylepšit švestkový koláč
Můžeme si připravit klasické těsto i drobenku, ale také si můžeme pohrát s chutěmi. Místo klasického bílého cukru využijeme třtinový, který dodá karamelové aroma. V drobence se zase krásně uplatní voňavá skořice, případně vanilkový cukr. Drobné změny dělají s chutí divy.
Sezona švestek je v pozdním létě a na podzim. Švestky, stejně jako pološvestky, slívy, renklódy, špendlíky a mirabelky patří do skupiny slivoní. Švestky obsahují kromě vody ovocné cukry, přírodní…
Jak upéct rychlý švestkový koláč
Na přípravu hrnkového koláče budete potřebovat: 1 hrnek hladké mouky, 1 hrnek polohrubé mouky, ½ prášku do pečiva, ¾ hrnku moučkového cukru, 1 hrnek mléka, ¾ hrnku oleje, 1 vejce a vypeckované švestky. Na drobenku: 1 hrnek hrubé mouky, 80 g másla, ½ hrnku cukru krupice nebo třtinového cukru a případně lžičku skořice. Na vymazání a vysypání plechu: tuk a hrubá mouka.
Jak na to? Švestky očistěte, rozpulte a vypeckujte. Ve vyšší misce si připravte drobenku z mouky, rozkrájeného másla, cukru a případně skořice. Vše propojte, měla by vzniknout drobivá směs.
Troubu vyhřejte na 180 °C. Připravte si hluboký plech vyložený pečicím papírem nebo ho vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Do hluboké mísy prosejte mouku a prášek do pečiva. Přidejte cukr, vše promíchejte a přilijte mléko, olej, a nakonec do mísy rozklepněte vejce. Vypracujte těsto a nalijte ho na plech. Navrch dejte půlky švestek řezem nahoru. Na švestky nasypte drobenku a připravený plech dejte do vyhřáté trouby. Pečte asi půl hodiny do zezlátnutí drobenky.
Náš tip: Připravte si rychlý švestkový koláč podle tohoto videoreceptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Nejoblíbenější recepty z růžičkové kapusty. Proč je nejlepší v zimě?
Sklizeň kapusty Výhodou pěstování růžičkové kapusty je, že dobře snáší mráz, dokonce po přemrznutí získává tu správnou jemnost a chutnost. Růžičky… Číst více
Jak správně uvařit růžičkovou kapustu? Patří mezi nejhodnotnější druhy zeleniny a v kuchyni se vyplatí
Růžičková kapusta má vysoký obsah vitaminů, především A a C, stejně tak minerálů (především vápníku, železa a draslíku. Díky vysokému obsahu živin se… Číst více
Růžičková kapusta: Zkuste ji třeba s parmazánem, nebo zapečenou se sýrem a smetanou!
Někdy se jí také říká bruselská kapustička nebo… Číst více
Sůl nad zlato: Umíte správně solit? Záleží na tom, jestli solíte maso nebo zeleninu
Jak už ukázala slavná pohádka, bez soli by… Číst více
Dokonalé naložení masa zajistí košer sůl. Kolik stojí a proč se vyplatí ji použít při grilování?
Také vždy přemýšlíte, proč se v některých… Číst více
Jak na to, aby sůl ve slánce nezvlhla: Poradíme vám pár triků, díky kterým zůstane sůl sypká
Sůl ve vlhku mokvá a rozpouští se, což je jev, kterému se říká hygroskopie. Sůl ve slánce nebo v netěsných dózách vlhne, pečivo posypané solí je… Číst více
Kdy solit houby při vaření? Každá úprava hub má svá pravidla, která musíme dodržet. Víte, která to jsou?
Houby obsahují spoustu vody a v okamžiku, kdy je osolíme, začne se voda z hub uvolňovat, což v některých případech není žádoucí, ale v jiných zase… Číst více
Růžičková kapusta je nenáročná zelenina, kterou můžete sklízet i v mrazech. Před škůdci ji ochrání postřik a odstraňování plevele
Růžičková kapusta je jedna z mála zelenin, které… Číst více
Mleté koule s růžičkovou kapustou z horkovzdušné fritézy: Báječně štavnaté jídlo, které je hotové za chvíli
Masové koule z mletého masa s růžičkovou kapustou… Číst více
Karbanátky z růžičkové kapusty: Šťavnaté kapustičky ve směsi ochuceného masa doladí k dokonalosti pikantní omáčka
Na růžičkovou kapustu se někdy zapomíná, a to je… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky natáhnou báječnou chuť od švestek i máku. Rozpuštěné máslo pak dovede pokrm do gastronomického nebe
Skořice je oblíbené koření i lék. S její konzumací bychom to ale neměli příliš přehánět
Šťavnaté švestky vyčistí střeva, zklidní nervy a dokonce pomůžou i s hubnutím!
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Rajská omáčka z rajských
Přidáno před 11 hodinami
Hrášek se sýrem, vepřová pečeně a ztracené vejce
Přidáno před 20 hodinami
Citrusový džem
Přidáno 17. 5. 2024 10:55
Pórková polévka s mrkví, fenyklem a vejcem
Přidáno 17. 5. 2024 08:53
Mrkvová pomazánka mediterran z varného mixéru
Přidáno 17. 5. 2024 07:49
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno 16. 5. 2024 09:14