Nečekané trable na dovolené: Na cestu do kempu nezapomeňte přibalit vajíčka, těstoviny či konzervu
24. 8. 2023 Cestování
Kempování je pro našince jedním z nejoblíbenějších způsobů trávení letního volna. Přestože dnes už není pobyt v chatce či pod stanem takovým „dobrodružstvím“ jako dříve a ve většině kempů na nás čeká vše, na co jsme zvyklí z města, je fajn si na dovolené něco uvařit a nespoléhat jen na stánky s občerstvením a restaurace. Může se však také stát, že dorazíte někam, kde se jídlo s sebou bude víc než hodit.
Nechtěné dobrodružství
V České republice je pobyt v kempu stále velmi oblíben, vždyť i komerční televize v letních měsících dělají „kontroly“ v mnoha z nich a potenciální návštěvníky upozorňují na plusy a minusy daného místa. Může se ovšem stát, že vyrazíte naslepo, bez zjišťování informací o místě, kde budete trávit volný čas. Třeba v touze zažít nějaké dobrodružství.
Oblast, ve které ovšem nechce riskovat zřejmě nikdo, je gastronomie. Proto bychom měli být připraveni na to, že zrovna v „našem“ kempu nebude úplně jednoduché najít jídla, jimiž bychom se chtěli byť jen na těch pár dní stravovat. Proto je důležité počítat s nejhorším a vzít si na dovolenou do přírody i několik základních potravin.
Mohlo by vás zajímat
Těstoviny a vejce jsou základ
Je zřejmě zbytečné zmiňovat, že sůl a pepř nesmí chybět nikdy. Nedochucené jídlo totiž dokáže zkazit celý den, a to o dovolené skutečně nechceme. Stejné je to i s kávou, bez níž se většina lidí nedokáže po ránu nastartovat. Ostatním se bude hodit čaj. Kdo sladí, přibalí si cukr, mléko se hodí také. Obzvlášť pokud nevíme, jak to v okolí kempu vypadá s možností nákupu základních potravin.
Pokud ovšem budeme myslet především na to, že by mohla hrozit situace, kdy třeba po náročném pěším výletu dostaneme hlad a zrovna nebudeme chtít smažený sýr z okénka, můžeme se na to připravit. Stačí si a cestu nezapomenout vzít vejce, těstoviny, rýži, sýr či olej.
Nezapomínejte na zeleninu
Jestli totiž budeme mít možnost použití přenosného vařiče, nebo dokonce v naší chatce bude kuchyň, dokážeme s těmito surovinami hotové zázraky. Vajíčka si můžeme udělat míchaná, natvrdo, jako omeletu. Z těstovin pak za pár minut uděláme sytý hlavní chod, nebo je můžeme použít do osvěžujícího salátu. Na ten ovšem budeme potřebovat i další ingredience.
Proto se zamyslete nad tím, jestli by nestálo za to, vzít si s sebou i trochu zeleniny. Ve výsledku nám totiž může nejen pomoci zahnat hlad, ale v horkých dnech nás například salátová okurka dokáže i dobře zchladit. Rozhodně však nezapomínejte ani na klasické konzervy.
Konzervy povoleny
Třeba tuňák či sardinky se skvěle hodí do rychle vytvořené pomazánky, polotovary zase stačí jen ohřát v rendlíku. Při dobré volbě klasického guláše nebo párku s čočkou se v kritický moment dokáže zasytit každý. Zde už ale stojí za úvahu, zda si raději nezajet do nejbližší vesnice nebo města na kvalitnější jídlo.
Vše usnadní, když budete mít možnost skladovat potraviny v chladu. Tedy buď, že budete mít ledničku v chatce nebo alespoň autochladničku. V ten moment se rozrůstá seznam o potraviny jako jsou například máslo, jogurty, tvaroh. Bez lednice se můžete spolehnout třeba na stále populárnější kuskus, bulgur či klasickou čočku.
Křupavé pečivo až doma
Největším problémem tak patrně zůstane pečivo. Jestli totiž nebude v blízkosti vašeho ubytování obchod, budete zřejmě muset vsadit na racio chleby, knäckebroty a podobné alternativy běžného chleba a rohlíků. Dá se ovšem, minimálně na prvních pár dní, „přežít“ i s pečivem, které si doma zamrazíte a poté ho skladujete v ledničce. O dobré chuti se však v tento moment moc hovořit nedá.
Jak se říká, je lepší být připraven než překvapen, proto se před cestou do kempu dobře informujte o možnosti stravování i nakupování v místě a pro jistotu si přibalte si pár věcí, o kterých jste si právě přečetli.
Pokud si budete chtít na cestu vyrobit vlastní chléb, zkuste ten z našeho videoreceptu, určitě vás nezklame:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Oblíbenou polévku prdelačku uvaříte i z jelita nebo prejtu: Víte, proč se jí říká bouřka?
Její oficiální a vznešenější název zní sice černá… Číst více
Zabijačkové hody 2023: Kam se v Praze a v jejím okolí vydat na nejlepší jitrničky, prdelačku a tlačenku
Zima již od dávných dob patří zabijačkám. Jsou… Číst více
Česká specialita: Oblíbenou polévku prdelačku si snadno uvaříme i doma v paneláku. Potřebujeme k tomu jen pár surovin od řezníka
O prdelačce se dá říct, že ji buď nepozřete ani… Číst více
Zabíjačkové pochoutky aneb to nejlepší, co můžete na zabíjačce ochutnat
Zabíjačka je práce na celý den a mnohdy se pokračuje i den následující. Není divu, je potřeba zpracovat celé prase a to nějaký čas zabere. Znáte… Číst více
16 nejlepších receptů na zpracování zabijačkových pochoutek: Necháte se inspirovat?
Ať už máte zabíjačkové produkty z vlastních zdrojů nebo koupené u řezníka, můžete je zakomponovat do dalších jídel. Vzniknou tím lahodná hlavní jídla… Číst více
Jak uvařit zabíjačkovou polévku v domácích podmínkách a jaké suroviny do ní použít
Zabíjačková polévka se skládá z vývaru, ve kterém se vařil ovar, jitrnice, jelita i tlačenky. Je zahuštěná vařenými kroupami a krví. Chuť je dovedená… Číst více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Už jste někdy byli na zabijačce? Zažít tu… Číst více
Masopustní akce 2024: Kam se vydat na průvod masek, kde ochutnáte jitrničky a ovar a kde se budou smažit koblihy
Ty největší masopustní oslavy náš čekají sice za… Číst více
Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
Polévka prdelačka je jednou z tradičních… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Instantní káva může chutnat luxusně: Důležitá je správná teplota vody, použít lze mořská sůl a pomůže i mikrovlnka
Holka u plotny radí: Jednoduchý letní salát ze tří surovin a tří dochucovadel překvapí snadnou přípravou a fantastickou chutí
V troubě upečené bramboráky s čerstvými bylinkami jsou jednoduché, za chvíli hotové a skoro bez tuku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno před 8 hodinami
Jablkové buchtičky
Přidáno před 13 hodinami
Pečené brambory s česnekem, vejci, smetanou a sýrem
Přidáno před 13 hodinami
Slaná bábovka z toustového chleba
Přidáno před 17 hodinami
Pečené ziti
Přidáno před 17 hodinami
Plátky vepřové pečeně v pikantní omáčce
Přidáno před 18 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na hedvábná míchaná vejce podle Jamieho Olivera? Slavný šéfkuchař doporučuje začít lžičkou másla a včas sundat pánev ze sporáku
Jaké potraviny nás zchladí v horkých dnech? Skvělé jsou okurka, tvaroh i mléko, překvapí cibule a ovčí sýr
Falešné tataráky dokáží trumfnout i masový originál. Výraznější chuť má avokádový, červená řepa zase přidá jemnou kyselost