Tvarohové hrnečkové řezy: Koláč z kakaového těsta s osvěžující tvarohovou náplní je rychlý a lehce ho zvládne i začátečník
29. 8. 2023 Vaření
Z nedělního koláče zbyly jen drobky a rodina dostala chuť na dobrý dezert? Protože v týdnu není času nazbyt, zvolte rychlou variantu. Hrnečkové tvarohové řezy uspokojí i ty nejnáročnější mlsaly.
Který dezert je ideální v létě uprostřed týdne
V týdnu většinou hodně spěcháme a nechce se nám dělat nic náročného. Potřebujete připravit výborný dezert, lahodný, jemný, který pokud možno bude rychle na stole. Přesně to splňuje tvarohový řez v hrníčkové verzi, kterému se někdy říká i Himaláje. To pro jeho podobu. V kakaovém těstu je totiž tvarohová vrstva připomínající velehory. Vezmeme si k ruce 250ml hrníček a směle do přípravy jednoduchého a rychlého dezertu. Více svěžesti tvarohu mohou dodat i kousky ovoce, jako jsou třeba meruňky, broskve.
Mohlo by vás zajímat
Jak udělat tvarohovou náplň
Tvaroh v řezech by měl být krásně šťavnatý a voňavý. Když použijeme ten z vaničky, je lepší ho nechat odkapat. Kromě tvarohu a cukru potřebujeme vajíčka a mléko. Pro dobrou strukturu náplně sáhneme po vanilkovém prášku na pudink. Aby směs voněla, přidáme vanilkový cukr nebo vanilkovou esenci. Můžeme přidat také trošku rumu. Výborné jsou i rozinky, ideálně nasáklé rumem. Další variantou chuťového vylepšení je citronová kúra.
Patrně není hospodyňky (anebo i hospodáře), která by někdy nevyužila hrníčkové míry. Je to tak jednoduché a rychlé! Stanovit si hrníček a jím odměřovat nejen ingredience, ale vlastně i velikost…
Jak připravit hrníčkové tvarohové řezy
Na kakaové těsto budete potřebovat: 2 hrnky hladké mouky, 1 hrnek mléka, 1 prášek do pečiva, 1 hrnek cukru, 2 vejce, ¾ hrnku oleje, 2 lžíce kakaa a citronovou kůru. Na tvarohovou náplň si nachystejte: 2 měkké tvarohy, 2 vejce, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek moučkového cukru, 1 sáček vanilkového pudinku a 1 hrnek mléka. Dále: ovoce (možno vynechat).
Jak na to? Do misky rozklepněte vejce, přidejte cukr a rozšlehejte je. Přidejte citronovou kůru, olej, mléko, a pak přidejte prosátou mouku smíchanou s práškem do pečiva a kakao. Všechny ingredience dobře promíchejte a vytvořte hladké těsto.
Troubu předehřejte na 170 °C. Připravte si plech, vyložte ho pečicím papírem a dvě třetiny těsta na něj nalijte. V misce připravte tvarohovou náplň z tvarohu, rozklepnutých vajec, cukru, vanilkového pudinku a mléka. Vše dobře promíchejte metličkou a vzniklou směs nalijte na kakaové těsto. Pokud chcete využít ovoce, nandejte ho na tvaroh a navrch nalijte zbytek kakaového těsta. Pečte v předehřáté troubě. Trvá to zhruba půl hodiny.
Náš tip: Připravte si hrnkovou buchtu s tvarohem podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jaké potraviny nás zchladí v horkých dnech? Skvělé jsou okurka, tvaroh i mléko, překvapí cibule a ovčí sýr
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Cuketový perník: Vláčný a nadýchaný litý perník voní perníkovým kořením a čokoládová poleva moučník povýší na luxusní dezert
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Kuřecí kořeněná stehna pečená na zelenině
Přidáno před 18 hodinami
Makovec za hubičku (z domácí pekárny)
Přidáno před 18 hodinami
Naložené ředkvičky
Přidáno 15. 5. 2024 21:05
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno 15. 5. 2024 07:48
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Přečtěte si Zobrazit více
Možností k bezodpadovému využití citronů je více, stačí si vybrat. Kromě šťávy a kůry můžete zpracovat i jadérka a mezistěny. Poradíme
Jak připravit lahodné tvarohové knedlíčky. Užijte si letní ovocné mlsání
Náš život s celiakií: Upekla jsem mandlový koláč podle receptu Josefa Maršálka. Áňa z něj byla nadšená