Vepřové plátky na uzeném bůčku a cibuli: Bůček dodá voňavou a lehce pikantní šťávu, kterou skvěle zahustí cibule
14. 9. 2023 Vaření
Dali byste si k obědu pořádně syté jídlo? Přichystejte si vepřové plátky na uzeném bůčku a cibulí. Jako příloha se hodí knedlíky nebo brambory, které můžete polít výpekem ochuceným cibuli a uzeným bůčkem.
Vepřové plátky
Dušené vepřové plátky jsou velmi jednoduchým jídlem. Už v základní variantě s cibulkou jde o výborný pokrm. Přidáním uzeného bůčku se stává vydatnější, a když k němu přidáme bramborové knedlíky a špenát, získáme vynikající oběd.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na vepřové plátky s cibulí
Především potřebujeme vepřové maso. Na plátky se hodí vepřová pečeně, vepřová panenka. Na ochucení je třeba sůl a pepř, pokud použijeme uzený bůček, získáme další chuť. Pokud chceme skutečně výborné jídlo, hodí se místo vody využít silný hovězí vývar, který dodá výsledné šťávě pořádnou sílu. Významnou roli také hraje dostatečné množství cibule.
Mohlo by vás zajímat
Tipy pro přípravu výborných vepřových plátků
Aby byly vynikající stačí využít jednoduché tipy. Připravené plátky masa rozložte na prkénko, překryjte je fólií a dobře naklepejte. Pak ho není třeba nakrojit v rozích. Sundejte fólii a maso z obou stran osolte a opepřete. Někdy se doporučuje obalit plátky masa v mouce. Když to neuděláte, můžete při opékání využít vyšší teplotu a mouka se tak nespálí. Po prudkém opečení masa na oleji je dobré vyměníte olej za máslo. Připečeniny na dně nádoby pak povolí díky máslu a cibuli. My ale v dnešní variantě vepřových plátků využíváme bůček, který také dodá šťávu, a v kombinaci s cibulkou vznikne výborná a voňavá omáčka.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Vepřové plátky na uzeném bůčku a cibuli
Na přípravu těchto plátků si připravte: 8 plátků vepřové pečeně, velkou lžíci sádla, 2 velké cibule, 120 g uzeného bůčku, mletý pepř, 2 lžičku papriky (ideálně uzené), sůl a hovězí vývar podle potřeby.
Jak na to? Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Plátky masa posolte a opepřete z obou stran. V hluboké pánvi rozehřejte sádlo a maso na něm zprudka opečte. Pak ho dejte stranou. Uzený bůček nakrájejte na kostičky a dejte ho do pánve, aby pustil tuk. Pak přidejte cibulku a osmažte ji dohněda.
Maso dejte znova do pánve, trochu ho poprašte uzenou paprikou a podlijte vývarem. Zakryjte pokličkou a duste za občasného podlévání do změknutí masa. Trvá to necelou půlhodinu. Díky cibuli vznikne dostatečně hustá omáčka.
Můžete podávat s bramborovými knedlíky a dušeným špenátem.
Náš tip: Připravte si delikatesní vepřové plátky s omáčkou podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Domácí vegeta - zeleninová směs na dochucování pokrmů
Jak připravit domácí vegetu Na podzim sklízíme ze zahrádek zeleninu, kterou je potřeba rychle zpracovat, aby zbytečně nevadla a neztrácela vitamíny.… Číst více
Domácí vegeta ze sušeného libečku ochutí vývar i bramborovou kaši a vyjde na pár korun
Snad žádná jiná kořenicí směs není tak populární… Číst více
Souboj babiček na streamu: Liduška připravila originální švejžužu, Danuška odlehčenou verzi
Babičko vař! je novým pořadem televize Seznam a… Číst více
Jídla ze zbytků mohou být hvězdami jídelníčku: Smaženka stojí pár korun, mrkvovou pomazánku máte za chvilku
Zbytky jídla nemusí vždy skončit v koši nebo v… Číst více
Kuřecí „čína“ po česku podle šéfkuchaře: Za pár minut může být parádní večeře na stole
Pokud taky milujete asijskou kuchyni, ale v… Číst více
Jak se vaří v Číně a kde při vaření po čínsku děláme chyby
Čína je rozsáhlá země a její oblasti natolik vzdálené a odlišné, že se liší i suroviny a styl vaření z nich. Nabízíme přehled receptů, tipů a rad,… Číst více
Domácí vegeta z libečku: Kořenící směs nejen do polévky vyjde na pár korun a využijí se i zbytky zeleniny
Libeček je skvělé aromatické koření, které… Číst více
Jak udělat polévku bez bujónu. Zkusme objevit tajemství poctivé domácí kuchyně
Na výraznou chuť bujónu si snadno zvykneme, je hodně návykový a mohlo by se nám stát, že všechny naše polévky s ním budou chutnat podobně, aniž… Číst více
Den kukuřice
Využití kukuřičných zrn v kuchyni je velmi široké a na našem webu můžete najít velké množství receptů s touto obilovinou. Dobré je, že si kukuřici… Číst více
Jak méně solit? Jednoduchá pravidla nám pomohou snížit příjem soli
Snadno se pak stane, že uvaříme něco dobrého pro návštěvu, ale ta se u nás bude shánět po solničce. Na nižší příjem soli si totiž brzy zvykneme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborové knedlíky podle našich babiček
Okénko do historie: Cibule se dříve používala jako všestranný lék, afrodisiakum i prevence cholery
10 tipů, jak na dokonalý hovězí vývar: Věnujte čas předpékání a pomalému vaření
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Uzené stehno v kolínkách
Přidáno před 5 hodinami
Mandlové šneky
Přidáno před 17 hodinami
Krkovička v jogurtu opečená na přepuštěném másle
Přidáno před 18 hodinami
Cordon bleu z tousťáku
Přidáno před 20 hodinami
Pomazánka ze dvou druhů sýra s pečeným česnekem
Přidáno 8. 5. 2024 18:11
Jablkové buchtičky
Přidáno 8. 5. 2024 13:15
Přečtěte si Zobrazit více
Skromná kuchyně: Dušený špenát může být levná delikatesa, když jej správně dochutíme. Roli hrají smetana i dokonale osmažená cibulka
Cibule smažená dozlatova, dočervena, karamelizovaná nebo jen zesklovatělá. Jak postupovat?
Letem masovým světem: Jak správně vybrat, uchovávat i mrazit vepřové maso? Zachování čerstvosti pomůže obyčejná folie