Francouzský král Ludvík XIV. spořádal čtyři talíře polévky i celého bažanta a snědl tolik hrášku, že to málem nepřežil
30. 9. 2023 Historie a zajímavosti
Vrcholné období francouzského absolutismu je spjato s více než sedmdesátiletou vládou Ludvíka XIV. Monarcha, který většinu času strávil v nově vybudovaném zámku ve Versailles, miloval ženy a dobré jídlo.
Král Slunce se přejídal
Jeho vláda spadá do období druhé poloviny 17. a začátku 18. století. Na veřejnosti se rád stylizoval do podoby římského boha Slunce Apolla, proto si nechal říkat „Král Slunce“. Během své korunovace proslul větou: „Stát jsem já.“
Mnohem víc však proslul svým obrovským apetitem. Jedna z jeho švagrových Elizabeth uvedla, že „…dokázal sníst čtyři talíře polévky, celého bažanta, koroptev, velký talíř salátu, dva plátky šunky, skopové na česneku, talíř pečiva, to vše následované ovocem a vejci uvařenými natvrdo...“.
Mohlo by vás zajímat
Opulentní večeře s šesti až osmi chody
Král večeřel kolem 22. hodiny. Šlo o formální dvorní ceremoniál, který byl přístupný veřejnosti, jež se mohla přijít podívat na panovníka a jeho dvořany. Mohli si poslechnout hudbu v podání malého orchestru, s otevřenou pusou sledovat předváděný luxus a přičichnout k vůním dobrot, které servírovali livrejovaní číšníci – většinou šest až osm chodů a na porcích se nešetřilo.
V dobách krále Slunce byly velkolepé večeře, během kterých se přísně dodržovala tehdejší pravidla etikety. Nebylo přípustné mít na stole sklenice, a tak se obsluhující muži vznášeli se stříbrnými podnosy – nabízeli sklenku vína strávníkovi, který ji musel vypít celou najednou a pak sklenici vrátit na podnos.
Mohlo by vás zajímat
Ústřice, humr i horká čokoláda
Pokrmy se pečlivě vybíraly a kombinovaly. Na předkrm se často servírovaly čerstvé ústřice ze St. Malo nebo humr z Normandie v aspiku. Na jídelníčku byly zeleninové polévky, lanýže, foie gras s rýží, hřebenatky s ústřicovým likérem i „obyčejnější“ hovězí pečeně s mrkví. Dezert na závěr, to byly různé druhy čerstvého a kandovaného ovoce, drobné sladkosti s marmeládou nebo horká čokoláda.
Mohlo by vás zajímat
Zeleninová zahrada
Ludvík XIV. byl gurmán a labužník, rád objevoval nové věci. Jeho každodenní zábavou byl lov, takže část masa na královském stole byla ulovena Ludvíkem osobně nebo jeho dvořany. Kromě hojnosti masitých pokrmů si Ludvík XIV. pochutnával i na zelenině. Ve Versailles byla rozhlehlá ovocná a zeleninová zahrada. Tam rostly především jabloně a hrušně a pěstovala se králova oblíbená zelenina – artyčoky, chřest či saláty. Rostly tu okurky i žampiony, sladké jahody a melouny.
Mohlo by vás zajímat
Nebezpečné hrachové šílenství
V roce 1660 jeden z kuchařů královské kuchyně dovezl Ludvíku XIV. lusky čerstvého hrášku. Ten mu úplně učaroval a nemohl se ho nabažit. Šéf královských zahrad dostal za úkol vypěstovat hrášek i v klimatu drsnějším než v Itálii. A to se mu podařilo.
Množství hrášku, který se servíroval v různých jídlech nejen králi, ale i dvořanům, bylo obrovské. Není divu, že hrachové šílenství ho málem stálo život. Nadměrná konzumace hrachu působila velice často žaludeční problémy nejen králi, ale také jeho spolustolovníkům. Zažívací potíže Ludvíka XIV. byly v roce 1706 tak velké, že mu lékaři mnoho naděje nedávali. Nakonec to přežil.
Chuť k jídlu ho neopustila, ani když jako starý přišel o všechny zuby. Je až překvapivé, že při své životosprávě se král Ludvík XIV. dožil na tehdejší dobu vysokého věku, 72 let.
Náš tip: Chřest s hráškem podle našeho videoreceptu by určitě uspěl i na stole Ludvíka XIV.
Zdroje informací:
monsieur-de-france.com: Die Delikatesse von Ludwig XIV.
paris-blog.org: Le potager du roi in Versailles, der Obst- und Gemüsegarten Ludwigs XIV.
thegoodlifefrance.com: My French Life: Dinner with Louis XIV of France
verygourmand.com: The pea that almost killed Louis XIV!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Exotické ovoce od A do Z, díl III.: Kde si vychutnat nejlepší fíky a co je největší plod na světě?
Jahody už vám nestačí a chcete ochutnat také něco… Číst více
Co připravit dětem do školy, aby si na svačině pochutnaly, nevyhodily ji a nebyly to jen prázdné kalorie
Se začátkem září nastává pro rodiče období chystání školních svačin. Někteří rodiče tuto záležitost řeší penězi, aby si děti koupily, co chtějí.… Číst více
Naučte se pravé italské rizoto: Poznejte tři hlavní zásady přípravy krémové dobroty
Pro ty, kteří jsou odchováni školními jídelnami,… Číst více
Léto bez kocoviny zajistí retro Americká limonáda nebo nealko Piňa colada!
Pitný režim se zvlášt v horkých letních dnech… Číst více
Holka u plotny radí: Tuniský slaný vaječný koláč tajine voní sýrem a kořením a snadno se připravuje
Máte rádi zapečené brambory, ale někdy vám… Číst více
Den obložených housek
Obložená houska je ideální svačina. Rychlá příprava, snadné skladování a ani to není kdovíjak drahé. Stačí rozkrojit oblíbené pečivo, namazat máslem… Číst více
Hurá zpátky do školy! Inspirujte se svačinami, které děti zaujmou a neskončí na dně aktovky
Svačina je velice důležitá část jídelníčku, která by neměla být opomíjena a vynechána. Díky svačině nejsou děti během dne unavené a lépe se soustředí… Číst více
Vánoční přípitek ve velkém stylu: Namíchejte si citrusovou Mimosu nebo slavný italský broskvový koktejl Bellini
V okamžiku, kdy zasedneme ke štědrovečerní večeři… Číst více
Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako… Číst více
Svačina pro malé nezbedy: Specialistka Margit Slimáková radí, jak ji doma nachystat levně a pestře
Domácí svačina je to nejlepší, co našim malým… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Na dvoře Rudolfa II: O půstu se jedly palačinky ze štičích jiker a úhoř se pekl nadívaný kapřím masem
Královské chutě: Jindřich VIII. byl gurmán, na zámku měl 18 kuchyní a tyhle lahůdky pro něj připravovalo na 200 kuchařů!
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Naložené ředkvičky
Přidáno před 6 hodinami
Červená čočka s rajčaty a špenátem s masem i bez
Přidáno před 20 hodinami
Tarhoňa s mletým masem a zeleninou
Přidáno 14. 5. 2024 12:27
Nudlové těsto z domácí pekárny
Přidáno 14. 5. 2024 10:19
Kořeněný lilek s rajčátky
Přidáno 14. 5. 2024 08:01
Ananasový svěží dezert
Přidáno 13. 5. 2024 20:51
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Královské chutě: Český král Jan Lucemburský miloval francouzskou kuchyni, ale dopřával si i vařeného bobra se sladkou omáčkou
Bramborové knedlíky plněné uzeným masem: K výraznější chuti uzeného pomůže jeden trik a smažená cibulka jídlo doladí